Čeprav lahko dieta brez glutena pomaga pri lajšanju simptomov različnih stanj, povezanih z občutljivostjo na gluten, lahko morebitna tveganja odtehtajo morebitne koristi.
Na priljubljenost diete brez glutena je vplivalo veliko dejavnikov, od agresivnega potrošniškega trženja do uradnih poročil o zdravstvenih koristih izogibanja glutenu. Čeprav danes veliko ljudi meni, da je gluten sam po sebi nezdrav, temu ni tako. Še več, brezglutenska dieta lahko celo ogrozi vaše zdravje. Poglejmo si, kaj je o tem zapisal portal ordinacija.hr.
Intoleranca na gluten
Le tisti s celiakijo in drugimi diagnosticiranimi intolerancami na gluten se morajo glutenu izogibati. Da bi sprejeli premišljeno odločitev o spremembi prehrane, se zavedajte teh treh glavnih nevarnosti, ki se skrivajo za dieto brez glutena.
1. Prehranske pomanjkljivosti
Polnozrnata živila, kot so krušni izdelki, testenine in kosmiči za zajtrk, so pogosto obogatena in zato k prehrani prispevajo znatne količine vlaknin, vitaminov in mineralov. Večina rafiniranega kruha, testenin in kosmičev za zajtrk brez glutena ni obogatenih, kar otežuje vnos teh pomembnih hranil.
Nobenega razloga ni, da bi nekdo, ki se dobro počuti, začel z dieto brez glutena. Ena glavnih težav pri izogibanju žitom, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, rž ali ječmen, pa tudi drugim žitom, je ta, da lahko zmanjša splošno kakovost prehrane.
Najpogostejša težava, s katero se ljudje soočajo, ko začnejo z dieto brez glutena, je ta, da njihov vnos vlaknin pogosto pade. Vlaknine so pomembne za splošno zdravje prebave, zato lahko nezadosten vnos povzroči zaprtje in druge težave s črevesjem. Prav tako se lahko počutite manj siti, kar lahko privede do prekomernega vnosa kalorij in možnega povečanja telesne mase.
Pretirano zanašanje na predelane izdelke brez glutena lahko povzroči zmanjšan vnos nekaterih hranil, kot so vlaknine in vitamini B, ki ščitijo pred kroničnimi boleznimi, poroča HarvardSchoolofPublicHealth.
2. Pridobivanje teže
Mnogi ljudje zmotno domnevajo, da so prigrizki brez glutena bolj zdrava alternativa prigrizkom, ki vsebujejo gluten, vendar nekateri predelani izdelki brez glutena vsebujejo več maščob, sladkorja in kalorij ter lahko povzročijo povečanje telesne mase.
Poleg tega lahko tisti z intoleranco na gluten po začetku diete občutijo izboljšano absorpcijo hranil, zmanjšano nelagodje v želodcu in povečan apetit, kar prispeva k povečanju telesne mase.
Izberite vire beljakovin z nizko vsebnostjo maščob, kot so pusto meso, perutnina brez kože, ribe in drugi morski sadeži. Namesto polnomastnega sladoleda se raje odločite za manj mastno ali posneto mleko, manj mastne sire, nemasten ali manj masten jogurt ali sorbet.
3. Večje tveganje za bolezni srca in ožilja
Številne študije so pokazale, da imajo ljudje z večjim vnosom polnozrnatih žit znatno manjše tveganje za bolezni srca v primerjavi s skupinami, ki jih jedo manj. Študija več kot 100.000 udeležencev brez celiakije je pokazala, da so imeli tisti, ki so omejili vnos glutena, večje tveganje za bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki so imeli večji vnos glutena.
Vizita e-novice
Vir: ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV