Vizita.si
Brezglutenska dieta

Dieta

Če ste zdravi, je lahko brezglutenska dieta za vas škodljiva

N.R.A.
12. 10. 2023 05.00
0

Danes imajo ljudje z alergijo, intoleranco na hrano in podobnimi zadevami mnogo več rešitev in ponujenih izbir, kot so jih imele generacije pred nami. A na žalost je prišlo tudi veliko 'modnih trendov', kjer v želji po vitki postavi, doseganju takšnih in drugačnih idealov iščemo rešitve tam, kjer jih morda za nas ni.

Čeprav lahko dieta brez glutena pomaga pri lajšanju simptomov različnih stanj, povezanih z občutljivostjo na gluten, lahko morebitna tveganja odtehtajo morebitne koristi. 

Trenutni dokazi kažejo, da izogibanje glutenu nima zdravstvenih koristi za tiste, ki nimajo celiakije.

Na priljubljenost diete brez glutena je vplivalo veliko dejavnikov, od agresivnega potrošniškega trženja do uradnih poročil o zdravstvenih koristih izogibanja glutenu. Čeprav danes veliko ljudi meni, da je gluten sam po sebi nezdrav, temu ni tako. Še več, brezglutenska dieta lahko celo ogrozi vaše zdravje. Poglejmo si, kaj je o tem zapisal portal ordinacija.hr

Brezglutenska dieta
Brezglutenska dietaFOTO: AdobeStock

Intoleranca na gluten

Le tisti s celiakijo in drugimi diagnosticiranimi intolerancami na gluten se morajo glutenu izogibati. Da bi sprejeli premišljeno odločitev o spremembi prehrane, se zavedajte teh treh glavnih nevarnosti, ki se skrivajo za dieto brez glutena.

Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva
Preberi še
Če spadate v to skupino, ne bi smeli piti piva

1. Prehranske pomanjkljivosti

Polnozrnata živila, kot so krušni izdelki, testenine in kosmiči za zajtrk, so pogosto obogatena in zato k prehrani prispevajo znatne količine vlaknin, vitaminov in mineralov. Večina rafiniranega kruha, testenin in kosmičev za zajtrk brez glutena ni obogatenih, kar otežuje vnos teh pomembnih hranil.

Gluten
GlutenFOTO: AdobeStock

Nobenega razloga ni, da bi nekdo, ki se dobro počuti, začel z dieto brez glutena. Ena glavnih težav pri izogibanju žitom, ki vsebujejo gluten, kot so pšenica, rž ali ječmen, pa tudi drugim žitom, je ta, da lahko zmanjša splošno kakovost prehrane.

Najpogostejši znaki intolerance na gluten
Preberi še
Najpogostejši znaki intolerance na gluten

Najpogostejša težava, s katero se ljudje soočajo, ko začnejo z dieto brez glutena, je ta, da njihov vnos vlaknin pogosto pade. Vlaknine so pomembne za splošno zdravje prebave, zato lahko nezadosten vnos povzroči zaprtje in druge težave s črevesjem. Prav tako se lahko počutite manj siti, kar lahko privede do prekomernega vnosa kalorij in možnega povečanja telesne mase. 

Kruh
KruhFOTO: iStock

Pretirano zanašanje na predelane izdelke brez glutena lahko povzroči zmanjšan vnos nekaterih hranil, kot so vlaknine in vitamini B, ki ščitijo pred kroničnimi boleznimi, poroča HarvardSchoolofPublicHealth.

2. Pridobivanje teže

Mnogi ljudje zmotno domnevajo, da so prigrizki brez glutena bolj zdrava alternativa prigrizkom, ki vsebujejo gluten, vendar nekateri predelani izdelki brez glutena vsebujejo več maščob, sladkorja in kalorij ter lahko povzročijo povečanje telesne mase.

5 “zdravih” živil, ki so v resnici potrata denarja
Preberi še
5 “zdravih” živil, ki so v resnici potrata denarja

Poleg tega lahko tisti z intoleranco na gluten po začetku diete občutijo izboljšano absorpcijo hranil, zmanjšano nelagodje v želodcu in povečan apetit, kar prispeva k povečanju telesne mase.

Zlati nasveti za bolnike s celiakijo
Preberi še
Zlati nasveti za bolnike s celiakijo

Izberite vire beljakovin z nizko vsebnostjo maščob, kot so pusto meso, perutnina brez kože, ribe in drugi morski sadeži. Namesto polnomastnega sladoleda se raje odločite za manj mastno ali posneto mleko, manj mastne sire, nemasten ali manj masten jogurt ali sorbet.

3. Večje tveganje za bolezni srca in ožilja

Številne študije so pokazale, da imajo ljudje z večjim vnosom polnozrnatih žit znatno manjše tveganje za bolezni srca v primerjavi s skupinami, ki jih jedo manj. Študija več kot 100.000 udeležencev brez celiakije je pokazala, da so imeli tisti, ki so omejili vnos glutena, večje tveganje za bolezni srca v primerjavi s tistimi, ki so imeli večji vnos glutena.

Vir: ordinacija.hr 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580