Čemaž je ena izmed prehranskih radosti pomladi. Raste v izobilju, užitna je cela rastlina, uživamo ga lahko surovega ali kuhanega.
Kaj je čemaž?
Čemaž je listnata zelena čebulna trajnica, ki se začne pojavljati kot majhen poganjek že februarja.
Splošno je poznan tudi pod imenom ramsons, vendar ga ne smemo zamenjati z jesenskim podleskom ali denimo šmarnico!
Do nedavnega je bila skrivnost zbiralcev krme in sezonsko osredotočenih kuharjev, v zadnjih nekaj letih pa je postala sestavina, ki jo je preprosto treba zaužiti v spomladanskem koledarju hrane, pojavlja se na kmečkih tržnicah in se komercialno nabira za raznorazne namene!
Kdaj je sezona čemaža?
Vrhunec sezone: od sredine februarja do aprila.
Čemaž ima med divjimi rastlinami eno najdaljših sezon. Majhni, nežni mikro zeliščni poganjki se začnejo pojavljati od sredine februarja, rastlina pa doseže svojo polno listnato slavo konec marca.
Okoli sredine aprila zacvetijo čudoviti zvezdasti cvetovi, ki popestrijo celotno rastlino. Potem gredo cvetovi v seme in listi postanejo grenki, vendar semena lahko uživamo tudi surova ali vložena.
Kje raste čemaž?
Čemaž uspeva na robu vlažnih gozdov in ob zasenčenih potokih. Ponekod raste v osupljivih količinah – ni neobičajno, da najdemo cele travnike, prekrite z njegovimi zelenimi listi.
Kako je videti čemaž?
V polnem razcvetu ima rastlina globoko zelene, široke, koničaste liste, eno samo cvetoče steblo, ki tvori zvezdasto belo rožo, ki je nekoliko podobna snežni kapljici.
Kako diši čemaž?
To je daleč najlažji način za prepoznavanje divjega česna. Ima nezamenljiv blag vonj po česnu, drobnjaku in čebuli.
Kateri del čemaža je užiten?
Ena od prednosti čemaža je, da je cela rastlina užitna surova in kuhana.
Kateri je najboljši način nabiranja čemaža?
Za nabiranje čemaža ne potrebujete nič drugega kot par čevljev, škarje ali nož in košaro ali torbo.
Kako varno in odgovorno nabirati čemaž?
Obstaja nekaj strupenih rastlin, ki bi jih lahko zamenjali z njim, vendar je identifikacija v vonju – nobena od drugih rastlin ne bo dišala po česnu. Pri iskanju hrane se obrnite na nekoga z izkušnjami in znanjem. Nikoli ne jejte ničesar, za kar niste prepričani – če ste v dvomih, to izpustite!
Kateri je najboljši način za shranjevanje čemaža?
Nabran čemaž je najbolje hraniti na hladnem in temnem mestu, idealna je plastična vrečka v predalu za solato v hladilniku.
Nabrani listi čemaža bodo tako zdržali tri do štiri dni, cvetove pa je najbolje uporabiti na dan nabiranja.
Vizita e-novice
Vir: bbcgoodfood
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV