Dve priljubljeni zelišči, rožmarin in žajbelj, imata lahko velike koristi za zdravje. Pomagata lahko izboljšati spomin in ščitita pred demenco. Raziskave kažejo, da spojina v teh zeliščih, imenovana karnozinska kislina, zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Karnozinska kislina deluje kot antioksidant in protivnetno sredstvo ter ščiti možganske celice.

V študiji, objavljeni v reviji Antioxidants, so raziskovalci ustvarili stabilno obliko karnozinske kisline, imenovano diAcCA. Predklinične raziskave kažejo, da ta snov izboljšuje spomin, povečuje število povezav med možganskimi celicami in zmanjšuje škodljive beljakovine, povezane z Alzheimerjevo boleznijo. Upajo, da bodo spojino testirali tudi na ljudeh. Strokovnjakinja Dipa Kamdar je odkritje označila za razburljivo.

V članku za The Conversation je dejala: ''Posebej razburljivo je, da se diAcCA aktivira le v vnetih možganskih predelih, kar bi lahko zmanjšalo stranske učinke.'' dodala je:''Zaenkrat študije na miših ne kažejo znakov toksičnosti in pomembnih kognitivnih izboljšav – kar vzbuja upanje, da bi lahko sledile tudi poskusi na ljudeh. Raziskovalci verjamejo tudi, da bi diAcCA lahko pomagal pri zdravljenju drugih vnetnih stanj, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni in Parkinsonova bolezen.''

Ga. Kamdar je tudi opozorila, da bi lahko druga spojina, ki je prisotna tudi v rožmarinu in žajblju, pomagala pri zdravju možganov. Dejala je: ''Ena takih spojin, 1,8-cineol, pomaga preprečevati razgradnjo acetilholina, možganske kemikalije, ki je bistvenega pomena za učenje in spomin. Z ohranjanjem acetilholina lahko rožmarin pomaga podpirati kognitivne sposobnosti, zlasti s staranjem. Še en bonus? Rožmarin je poln antioksidantov, ki pomagajo zaščititi možganske celice pred poškodbami, ki jih povzroča oksidativni stres – pomemben dejavnik kognitivnega upada.''

Študija iz leta 2016 Univerze Northumbria je pokazala, da vonj rožmarina izboljša spomin. V raziskavi je 150 zdravih oseb, starejših od 65 let, vdihavalo vonj rožmarina ali sivke, ali pa so bile v kontrolni sobi brez vonja. Sodelujoči so opravljali teste spomina, ki so preverjali, kako dobro se spomnijo, da morajo nekaj narediti, na primer vzeti zdravilo, in teste razpoloženja.

Tisti, ki so bili v prostoru z vonjem po rožmarinu, so imeli boljši spomin in so bili bolj pozorni. Rezultati testov so bili 15 odstotkov višji. Po drugi strani so tisti s vonjem po sivki postali bolj mirni, vendar pa se niso dobro spominjali stvari, ki so jih morali opraviti.

Dr. Mark Moss, vodja oddelka za psihologijo, je povedal, da "rožmarin izboljšuje spomin in poživlja." Ljudje so bolj budni v prostoru z vonjem po rožmarinu. Raziskave pri starejših od 65 let so pokazale, da rožmarin pomaga pri prospektivnem spominu, ki nam omogoča, da si zapomnimo stvari, kot je jemanje zdravil.
Vir: express
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV