Dober vir rastlinskih beljakovin
Beljakovine so koncentrirane v živilih živalskega in rastlinskega izvora. Stročnice, kot je edamame, so med najbogatejšimi viri rastlinskih beljakovin, ki jih lahko jeste.
Edamame naj bi zagotavljal 18,5 grama (g) beljakovin na kuhano skodelico, kar je skoraj 32 odstotkov več beljakovin kot dve trdo kuhani jajci. Zaradi tega je edamame odličen vir beljakovin, zlasti za tiste, ki sledijo rastlinski prehrani, kot je veganska prehrana.
Študije kažejo, da lahko redno uživanje živil z visoko vsebnostjo beljakovin, kot je edamame, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj nizke mineralne gostote kosti in pomaga pri zaščiti pred tveganjem zlomov.
Spodbuja zdravje prebave
Uživanje hrane, bogate z vlakninami, kot je edamame, pomaga podpirati zdravje prebave s spodbujanjem zdravega gibanja črevesja in spodbujanjem rasti koristnih bakterij.
Edamame vsebuje netopne in topne vlaknine, oboje imajo zaščitno vlogo pri zdravju črevesja. Netopne vlaknine pomagajo povečati količino blata, kar spodbuja redno odvajanje blata. Povečanje vnosa vlaknin je tudi učinkovit način za zmanjšanje tveganja za prebavne bolezni, vključno z rakom debelega črevesa in divertikulitisom.
Lahko vam pomaga ohranjati zdravo telesno težo
Izbira živil z visoko vsebnostjo nasitnih hranil, kot so beljakovine in vlaknine, vam lahko pomaga doseči in vzdrževati zdravo telesno težo. Beljakovine vam pomagajo, da se počutite siti, tako da upočasnijo prebavo in podaljšajo čas, potreben za potovanje hrane skozi vaš prebavni sistem. Poleg tega, da je bogat z beljakovinami, je edamame dober vir vlaknin, še enega hranila, ki je pomembno za vzdrževanje telesne teže.
Koristi za zdravje srca
Vaša prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja srca in preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Visok krvni tlak in krvni lipidi, vključno z zvišanimi ravnmi holesterola in trigliceridov, veljajo za dejavnike tveganja za bolezni srca. Izbira živil z visoko vsebnostjo določenih hranil, kot so vlaknine, magnezij in kalij, lahko pomaga preprečiti in zmanjšati dejavnike tveganja za bolezni srca ter tako zaščititi pred razvojem bolezni srca.
Lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka
Sojina živila, kot je edamame, vsebujejo veliko spojin, imenovanih fitoestrogeni. Fitoestrogeni imajo lahko antiestrogene ali estrogene učinke v telesu, kar pomeni, da lahko blokirajo absorpcijo estrogena ali imajo šibko estrogensko aktivnost.
Zaradi vpliva na estrogen študije kažejo, da lahko uživanje sojinih izdelkov pomaga pri zaščiti pred hormonsko pogojenimi raki, kot so nekatere vrste raka dojke, pri nekaterih populacijah. Pregled 18 študij iz leta 2020 je pokazal, da imajo ženske z največjim vnosom soje 12 odstotkov manjše tveganje za raka na dojki v primerjavi z ženskami z najmanjšim vnosom. Ta povezava je bila močnejša med ženskami v predmenopavzi in ženskami z rakom dojke z negativnim estrogenskim receptorjem.
Tveganja uživanja edamameja
Edamame je zdrava izbira za večino ljudi.
Poleg tega, ker ima edamame razmeroma veliko vlaknin, lahko zaužitje velike porcije povzroči simptome, kot sta napenjanje in plini, še posebej, če vaša trenutna prehrana vsebuje malo vlaknin.
Kot pri vseh živilih, bogatih z vlakninami, je najbolje, da sčasoma počasi povečate porabo edamameja, kar pomaga vašemu telesu, da se navadi na večji vnos vlaknin in zmanjša možnosti za neprijetne prebavne simptome.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV