Vizita.si
Maltodekstrin

Prehrana

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja

N.R.A.
08. 03. 2025 04.07
0

Bi bila lahko ena vrsta ogljikovih hidratov bolj nevarna kot vse ostale in celo bolj kot sam sladkor?

Zdravstveni strokovnjak je izdal ostro opozorilo glede določene vrste ogljikovih hidratov, ki bi lahko povzročili uničenje ravni sladkorja v krvi, in zatrdil, da je 'nevarnejši od sladkorja', piše express. Dr. Eric Berg se je poglobil v nevarnosti maltodekstrina na krvni sladkor.

Ketoza, presnovno stanje, pri katerem se maščoba izgoreva za energijo namesto glukoze, je povezana s številnimi koristmi za zdravje, vključno z izgubo teže, boljšim uravnavanjem krvnega sladkorja in zmanjšanim tveganjem za bolezni srca. Znano je tudi, da zavira lakoto, povečuje raven energije in krepi zdravje kože.

Takšen zajtrk bo na žalost dvignil vaš krvni sladkor
Preberi še
Takšen zajtrk bo na žalost dvignil vaš krvni sladkor

Dr. Berg je poudaril, kako naj se tisti, ki želijo ohraniti stabilen krvni sladkor, izogibajo maltodekstrinu. ''Obstaja ta ogljikov hidrat, ki je veliko bolj nevaren kot sladkor,'' je dejal. ''Ljudje ponavadi mislijo, da je sladkor najslabši, vendar obstajajo druge stvari, ki so še hujše od sladkorja.''

Sladke pijače
Sladke pijačeFOTO: Adobe Stock

 Nadaljeval je s pojasnjevanjem resnosti njegovega vpliva s sklicevanjem na glikemični indeks. Rekel je: ''Ta specifičen ogljikov hidrat je slab in povedal vam bom, zakaj. Poglejmo glikemični indeks, kje je sladkor? No, namizni sladkor je približno 65, ni tako zelo visok. Kje je glukoza? 100. Kje je ta ogljikov hidrat? Med 116 in 136 na glikemičnem indeksu.''

Vpliv prekomernega uživanja sladkorja na naše zdravje
Preberi še
Vpliv prekomernega uživanja sladkorja na naše zdravje

 Nadaljeval je: ''Z drugimi besedami, to je ogljikov hidrat, ki ni razvrščen kot sladkor, ampak deluje kot sladkor na veliko bolj smrtonosen način. Kar zadeva, kaj lahko naredi vašemu krvnemu sladkorju, ga bo preprosto močno povišal. In ta ogljikov hidrat se imenuje maltodekstrin.''

Maltodekstrin najdemo v številnih živilih prehrane. ''Je v modificiranem živilskem škrobu in modificiranem koruznem škrobu. Je v številnih živilih. Dajo ga v veliko izdelkov 'brez sladkorja', čeprav je sladkor.''

Video se je zaključil z bistvenim nasvetom za gledalce: ''Začnite brati etikete in se izogibajte maltodekstrinu.'' 

Pekovski izdelki
Pekovski izdelkiFOTO: Shutterstock

Toda kaj točno je maltodekstrin, kaj vsebuje in ali naj bodo potrošniki previdni?

Maltodekstrin je polisaharid, ki je posebna vrsta ogljikovih hidratov, izdelanih iz skupine molekul sladkorja, ki so vse povezane skupaj. Na splošno je maltodekstrin škrob, ki je narejen iz več sladkorjev, ki običajno izvirajo iz koruze, pšenice, riža, krompirja ali tapioke.

Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram
Preberi še
Najboljše živilo, če želite izgubiti kak kilogram

Čeprav maltodekstrin ni uvrščen med sladkorje, lahko zaradi visokega glikemičnega indeksa, ki presega glikemični indeks navadnega sladkorja, močno zviša krvni sladkor. Če je maltodekstrin pridobljen iz pšenice, lahko vsebuje sledi glutena, kar predstavlja dodatno skrb za tiste, ki so občutljivi na gluten. Maltodekstrin je bel škrobnat prah in vsestranska sestavina živil. Izboljša okus, teksturo in rok trajanja ter služi kot polnilo, polnilo, stabilizator in konzervans. Maltodekstrin se pogosto doda predelani hrani, kot so:

- Pekovski izdelki - kot so pecivo, krekerji in granola ploščice.

- Kosmiči in pijače za zajtrk.

- Brezalkoholne sladke pijače, bonboni in druge sladkarije.

Solatni prelivi
Solatni preliviFOTO: Shutterstock

- Mlečni izdelki; vključno z instant pudingom in drugimi že pripravljenimi jedmi.

- Solatni prelivi, zlasti kremne sorte.

- Juhe in zamrznjene jedi.

- Mesni nadomestki.

- Športne pijače.

- Testenine, riž, pivo in umetna sladila.

7 znakov, da jeste preveč sladkorja
Preberi še
7 znakov, da jeste preveč sladkorja

Nekateri verjamejo, da je maltodekstrin lahko škodljiv za zdravje, medtem ko organizacije, kot je Food and Drug Administration (FDA), menijo, da je varen aditiv za živila. 

7 znakov visokega krvnega sladkorja
Preberi še
7 znakov visokega krvnega sladkorja

Prekomerno uživanje hrane, ki vsebuje maltodekstrin, lahko privede do diete, ki vsebuje veliko sladkorja, malo vlaknin in je polna močno predelanih izdelkov. Ta prehranjevalni vzorec lahko poveča tveganje za visok holesterol, povečanje telesne mase in razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Maltodekstrin ima višji glikemični indeks (GI) kot namizni sladkor, kar pomeni, da lahko uživanje hrane z maltodekstrinom povzroči hiter dvig ravni sladkorja v krvi po zaužitju.

Tako nevaren je lahko sladkor
Preberi še
Tako nevaren je lahko sladkor

Tak skok glukoze v krvi lahko predstavlja veliko tveganje za posameznike s sladkorno boleznijo ali insulinsko rezistenco, zlasti če njihov krvni sladkor ostane povišan dlje časa ali doseže nevarno visoke ravni. Visok glikemični indeks pomeni, da sladkorji iz teh živil hitro prodrejo v krvni obtok in tako omogočijo hitro absorpcijo v telesu. Nasprotno pa kompleksni ogljikovi hidrati, kot so fižol in polnozrnate testenine, predstavljajo bolj zdrave alternative, glede na njihovo počasnejšo stopnjo absorpcije.

Vir: express

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 754