Vizita.si
Kumare

Prehrana

5 živil, ki osvežijo in hidrirajo

V.H.
28. 06. 2024 04.26
0

Voda je vir življenja in ima dejansko zelo pomembno vlogo v našem telesu, pa naj si bo to uravnavanje telesne temperature, odvajanje toksinov iz telesa ali varovanje naših organov in tkiv. V povprečju predstavlja okoli 60 odstotkov telesne mase, kar je seveda odvisno tudi od sestave našega telesa. In da ne bi ostali samo pri vodi, smo za vas pripravili tudi seznam živil, s katerimi lahko dodatno poskrbimo za hidracijo.

Pomembno je, da ohranjamo optimalno raven vode v telesu in se tako izognemo dehidraciji ter drugim zapletom, še posebej v poletnem času. Zaradi vročine se namreč potimo in naše telo izgublja več vode kot običajno. In prav zato je dobro, da v svoj jedilnik vključimo več živil za osvežitev in hidracijo. 

Lubenica

Lubenica bi morala biti obvezno na našem seznamu najbolj priljubljenih poletnih živil, saj je polna vode, hkrati pa vsebuje še kalij, magnezij, vitamin A in vitamin C. Še najbolj nas bo osvežila, če jo bomo narezali na kocke in shranili v hladilnik za nekaj časa. Poleg tega ima ena skodelica tega sočnega sadeža le okoli 46 kalorij, zato si jo lahko privoščimo v izobilju. 

Lubenica
LubenicaFOTO: Profimedia

Kumare

Narezane na rezine ali kocke, vsekakor nepogrešljive v vročih poletnih dnevih. Podobno kot lubenice vsebujejo veliko vode in jih lahko uživamo brez slabe vesti, tudi če smo na dieti. Vključimo jih lahko v solate, poletne juhe, omake ali pa si jih privoščimo kot zdrav prigrizek. Vsebujejo številne antioksidante in so bogat vir protivnetnih flavonoidov.

Zelena

Zelena se ponaša z mnogimi minerali med drugim pa jo lahko uživamo tako surovo kot kuhano. Lahko je odličen prigrizek, ki ga denimo pomakamo v grški jogurt. Za piko na i pa deluje tudi protivnetno in nasploh slovi kot izjemno antioksidantna. 

Zelena
ZelenaFOTO: Thinkstock

Pesa 

Rdeča pesa slovi kot rastrupljevalno živilo, hkrati pa vsebuje magnezij, folno kislino, železo, kalij, mangan in še in še. In kot radi pravijo, rdeča pesa je dobra tudi za našo kri. Poleg tega, da jo imamo radi v solatah, si lahko po mili volji privoščimo tudi pesin sok.

Bučke 

Bučke so vsestransko uporabne, saj jih lahko pripravimo na mnogo različnih načinov. Imajo malo kalorij in veliko hranil, vključno s prehranskimi vlakninami. Vlaknine pa ugodno vplivajo tudi na našo prebavo. Prav tako pa so odlične za hidracijo, saj vsebujejo ogromno vode. 

Bučke
BučkeFOTO: Thinkstock
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650