Holesterol je v našem telesu prisoten naravno in je pomemben za naše zdravje. Težava nastane, ko je holesterola preveč. Če vam je zdravnik rekel, da imate povišan holesterol ali pa sami veste, da ste v rizični skupini, je najboljše, kar lahko storite za svoje zdravje, to, da upoštevate stanje in nasvete strokovnjakov.
Povišana raven LDL holesterola ter znižana raven HDL holesterola povečujeta tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Po drugi strani pa ustrezna raven enakih ali znižanih ravni celokupnega in LDL holesterola ter povečana raven HDL holesterola zmanjša tveganje.
Spremembe življenjskega sloga, predvsem prehranjevalnih navad, so pogosto prva terapija, ki jo svetujejo ljudem s povišano ravnjo holesterola v krvi.
Kaj pomeni povišan vzorec holesterola?
Na žalost so nekateri dejavniki neizogibni, denimo genetika in starost. Znanstveniki pa vse bolj poudarjajo življenjski slog, ki bistveno vpliv na naše zdravje. K temu spadajo tudi hrana in določena živila. Poglejmo si tri živila, ki bi jih, če imate povišan holesterol, morali odstraniti iz svoje prehrane ali jih vsaj omejiti.
Ocvrta hrana
Z uživanjem tovrstne hrane ne boste le kopičili odvečnih kalorij, temveč se bo s pretiranim uživanjem in pretiravanjem povišal tudi holesterol. Živila, ki so ocvrta in vsebujejo veliko maščob, so pripravljena drugače. Pogosto vsebujejo trans maščobe, ki so škodljive za zdravje srca.
Rešitev je zelo preprosta. Namesto cvrtja se poslužite žara ali kuhanja. Oboje je zelo dober način, da se izognete prekomernemu vnosu maščob.
Pekovski izdelki
Pekovski izdelki, zlasti tisti, ki so pakirani in predelani, lahko pogosto vsebujejo sestavine, ki lahko sčasoma vplivajo na raven holesterola v krvi.
Takšni izdelki pomenijo tudi tveganje za zvišanje ravni holesterola, predvsem zaradi maščob, ki jih vsebujejo, pa tudi rafiniranih ogljikovih hidratov. Dodatki, uporabljeni v pripravkih, lahko zvišajo trigliceride v krvi in tako povzročijo vnetje, kar lahko povzroči poškodbe arterij in kopičenje holesterola. Po podatkih Harvard Health School eden največjih dejavnikov pri nastanku povišane ravni holesterola ni hrana, ki vsebuje holesterol, temveč kombinacija nezdravih maščob in ogljikovih hidratov.
Predelano rdeče meso
Izdelki, kot so klobase, salame in slanina, so znani po tem, da vsebujejo nasičene maščobe in natrij, zato bodite previdni pri uporabi, če pazite na raven holesterola v krvi.
Glede na študijo, objavljeno v reviji Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, je pogosto uživanje predelanega rdečega mesa povezano s povečanim tveganjem za povišano raven holesterola in trigliceridov. Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko stalno uživanje predelanega rdečega mesa negativno vpliva na zdravje, tudi če ne govorimo o holesterolu. Ena od študij je pokazala, da je vsakodnevno uživanje predelanega rdečega mesa povezano z večjim tveganjem za razvoj koronarne srčne bolezni.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV