Naš življenjski slog, vključno s hrano, ki jo uživamo, določa, kako hitro se staramo na biološki ravni. "Biološko staranje se nanaša na postopno slabšanje funkcionalnih značilnosti na celični in molekularni ravni, na kar lahko vplivajo dejavniki življenjskega sloga, vključno s prehrano," pravi dietetičarka Danielle Crumble Smith.
Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z antioksidanti, esencialnimi maščobnimi kislinami, vitamini, minerali in vlakninami, ob zmanjševanju predelane hrane, sladkorjev, nezdravih maščobter čezmernega natrija in alkohola, je ključnega pomena za podporo dolgoživosti, saj upočasnjuje proces staranja in spodbuja splošno dobro.
Po drugi strani pa lahko nezdrava prehrana, tista, ki nima osnovnih hranil in antioksidantov in vsebuje veliko predelane hrane, sladkorjev in nezdravih maščob, povzroči kronično vnetje, oksidativni stres, ogroženo zdravje črevesja in presnovne težave.
Jasno je, da je prehrana, bogata s hranili, ključna za upočasnitev vaše biološke ure. Zato smo se z dvema dietetikoma pogovarjali o vrhunskih živilih, ki vas lahko hitreje postarajo, če jih uživate po pravilih. Kljub temu lahko to hrano uživate v zmernih količinah, samo osredotočite se na to, da v svojo prehrano vključite čim več s hranili bogate hrane in drugo prihranite za posebne priložnosti.
Sladki izdelki iz žit
Medtem ko so kosmiči lahko zdrav zajtrk, so številni na trgu polni dodanega sladkorja. In ko večino kalorij zaužijete iz sladkorja, zlasti zjutraj, lahko to povzroči hitre skoke glukoze v krvi, zaradi česar telo hitro sprosti inzulin za uravnavanje ravni sladkorja.
Hrenovke in slanina
Občasna slanina, jajce in sir med tednom zjutraj ali hrenovka na žaru na poletni kuhinji ni razlog za vznemirjenje, vendar redno vključevanje predelanega mesa v vašo prehrano ni pametno. Predelano rdeče meso je bogato z nasičenimi maščobami in pogosto vsebuje konzervanse, kot so nitrati, ki lahko prispevajo k biološkemu staranju s spodbujanjem kroničnega vnetja in oksidativnega stresa v telesu.
Alkohol
Občasen kozarec vina ob večerji ali koktajl v baru ne bo naredil trajne škode, lahko pa je škodljivo popivanje vsak konec tedna ali ko postane alkohol glavni steber vaše prehrane. Alkohol lahko zviša vašo kronološko starost na tri ključne načine. Prvič, je diuretik, kar pomeni, da povzroči več uriniranja. To lahko privede do dehidracije, kar povzroči suho in pusto kožo s povečano verjetnostjo gub in drobnih linij.
Rafinirana bela moka
Živila, kot so beli kruh, žemljice, preste in testenine, so narejena iz rafiniranih zrn, ki so brez vseh vlaknin in hranil, zaradi katerih so zrna sploh zdrava. Ta postopek mletja povzroči, da živila postanejo visoko glikemična, kar pomeni, da lahko povzročijo hitre skoke ravni krvnega sladkorja in inzulina.
Sladke pijače
Gazirane pijače in sladke pijače, kot je sladkan čaj, vam ne dajejo nič koristnega v smislu prehrane, njihovo redno pitje pa je povezano z neštetimi zdravstvenimi težavami. To je predvsem zato, ker vse kalorije teh pijač izvirajo iz dodanih sladkorjev.
Uživanje sladkanih pijač prispeva k biološkemu staranju predvsem zaradi visoke vsebnosti sladkorja, kar vodi do povečanega oksidativnega stresa, vnetja in tvorbe končnih produktov napredne glikacije, ki pospešujejo staranje celic in poškodbe tkiva.
Ocvrta hrana
Ocvrta hrana, kot so piščančji kroketi, burgerji in ocvrt krompirček, pogosto vsebujejo transmaščobe, zlasti če se olja za cvrtje vedno znova uporabljajo – kar je običajen način ravnanja v številnih restavracijah s hitro prehrano. Te transmaščobe prispevajo k vnetju in oksidativnemu stresu v telesu, procesom, ki pospešujejo celično staranje in povečujejo tveganje za bolezni, povezane s staranjem, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.
Hitra hrana
Živila v restavracijah, čeprav so priročna, lahko prispevajo k staranju zaradi dejavnikov, kot so visoke ravni nezdravih maščob, vključno z nasičenimi in transmaščobami, kar vodi do vnetij in povečanega tveganja za bolezni, povezane s staranjem.
Toda vsi obroki v restavracijah vam ne bodo zaprli vrelca mladosti. Nekatere restavracije dajejo prednost svežim sestavinam, uporabljajo bolj zdrave metode kuhanja in ponujajo hranljive možnosti.
Delikatesno meso
Šunka, salama in narezane puranje prsi so nepogrešljive sestavine sendvičev, vendar jih ne bi smeli vključiti v vsakodnevno prehrano. Delikatesni mesni izdelki, ki imajo pogosto visoko vsebnost konzervansov, kot so natrij in nitrati, prispevajo k biološkemu staranju predvsem s spodbujanjem oksidativnega stresa in vnetja v telesu.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV