Vizita.si
Bučke

Prehrana

Resnica o hrani z negativnimi kalorijami

N.R.A.
01. 06. 2023 05.00
0

Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

Kaj je hrana z negativnimi kalorijami?
Kaj je hrana z negativnimi kalorijami? FOTO: Thinkstock

Vsakdo, ki je bil na dieti ali se je odločil shujšati, zelo dobro ve, kakšna je kalorična vrednost živil, ki se vnesejo v telo. Povedano preprosto – kalorije so enota, ki označuje energijo, shranjeno v hrani ali tkivu našega telesa.

Tipičen nasvet, ki ga lahko slišite od dietetika, je spodbuda za jemanje nizkokaloričnih živil ali priporočila o tem, kako dobro je, da se ukvarjate s telesnimi aktivnostmi, ki porabljajo kalorije.

Nekatera živila so v zvezi s tem postala tako priljubljena, da so jih 'guruji' za hujšanje imenovali živila z negativno kalorično vrednostjo, kar pomeni, da naj bi z njihovim uživanjem izgubili kalorije v telesu. Ali ta živila res obstajajo, je preveril znani zdravstveni portal Healthline.com.

Kaj je hrana z negativnimi kalorijami?

Z vnosom hrane v svoje telo vnesemo veliko hranil. Te snovi nas napolnijo z energijo, ki jo merimo v kalorijah. Obstajajo tri osnovne kategorije živil, iz katerih pridobivamo energijo: ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine.

Dejstvo je, da 'negativno kalorična hrana' ne obstaja
Dejstvo je, da 'negativno kalorična hrana' ne obstajaFOTO: Dreamstime

Človeško telo porabi energijo za prebavo hrane, ki jo zaužijemo, količina energije, ki je potrebna za njihovo predelavo v prebavnem traktu, pa je odvisna od vrste hrane. Izraz negativno kalorična hrana se nanaša na hrano, ki domnevno porabi več kalorij za žvečenje, prebavo in predelavo skozi prebavni trakt, kot jih vsebuje v svoji sestavi. Če bi ta živila obstajala, bi teoretično gledano lahko z njihovo porabo shujšali. Tako bi za njihovo prebavo porabili več kalorij, kot bi jih pojedli. 

Nizko kalorična živila

Živila, za katera nekateri dietetiki trdijo, da imajo negativno kalorično vrednost, običajno vključujejo sadje in zelenjavo z visoko vsebnostjo vode. Med njimi so zelena, korenje, solata, brokoli, grenivka, paradižnik, kumara, lubenica in denimo jabolko. Na ta seznam se običajno dodajo še druga nizkokalorična živila, kot so limona, zelje, različne jagode in bučke.

Ker vsako od teh živil vsebuje določeno količino kalorij, se postavlja vprašanje, ali vaše telo porabi več kalorij za predelavo teh živil, kot jih vnesete v telo?

Zdrava prehrana je ključna.
Zdrava prehrana je ključna. FOTO: Dreamstime

Dejstvo je, da 'negativno kalorična hrana' ne obstaja

Čeprav so vsa omenjena živila nizkokalorična, nobenega od njih ni mogoče šteti za živila z negativnimi kalorijami. Dejansko vsa živila vsebujejo kalorije in ni dokazov, da je za porabo kalorij v našem prebavnem traktu potrebno porabiti več energije od tistih, ki jih vsebujejo več.

Koliko kalorij porabimo za žvečenje hrane?

Nekateri se sprašujejo, ali lahko količina energije, ki jo porabimo za žvečenje hrane, razglasi določena živila za kalorično negativna. 'Guruji' za hujšanje najpogosteje priporočajo živila z domnevno negativnimi kalorijami, ki vsebujejo vodo in ogljikove hidrate, z malo maščob ali beljakovin. Toda znanost teze, da bi bilo to ekstremno dobro, ali pa obratno, ekstremno slabo, še ni potrdila.

Poskrbite za zdravo hrano in gibanje.
Poskrbite za zdravo hrano in gibanje. FOTO: Dreamstime

Kaj pa živila brez kalorij?

Podobno kot pri nizkokaloričnih živilih se za boljšo presnovo pogosto priporočajo živila brez kalorij (npr. hladna voda). Nekatere raziskave so res potrdile, da lahko manjši vnos hladne vode v krajšem časovnem obdobju spodbudi povečano delovanje presnove. Kljub temu je to povečanje še vedno majhno oz. zanemarljivo. 

Čeprav živila z negativnimi kalorijami najverjetneje ne obstajajo, veliko živil, ki veljajo za kalorično negativna, vsebuje veliko hranil. In kar je še bolje, ker imajo nizko kalorično vsebnost in visoko vsebnost vode, jih lahko porabite v večjih količinah, ne da bi zaužili preveč kalorij.

Ciljajte na polnovredna živila, bogata s hranili

Prehrana, ki vključuje raznovrstna polnovredna živila, bogata s hranili, prispeva k hujšanju in splošnemu zdravju telesa. In to je veliko bolj zdravo kot tovarniško pripravljena hrana. Ekološka, polnovredna živila vsebujejo več vitaminov in mineralov ter drugih spojin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Z njimi boste zagotovo živeli bolje, prav tako se boste bolje počutili. Poleg tega bo vaše telo porabilo več kalorij za prebavo teh živil kot za tista, ki so proizvedena industrijsko.

Za zaključek torej – ne osredotočajte se na živila z domnevno negativnimi kalorijami. Raje uživajte živila z nizko vsebnostjo kalorij in visoko vsebnostjo hranil in za zdravje koristnih hranil.

Povzeto po Adiva.hr 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650