Stavek, ki je bil prvič izrečen pred več kot stotimi leti, naj bi se pojavil zato, ker mnogi niso zaupali 'zdravnikom' in so želeli ljudi karseda odgnati od njih. Raziskave kažejo, da uživanje jabolk v resnici ni povezano z manj boleznimi, četudi zdravniki trdijo, da lahko z dodajanjem jabolk v prehrano bistveno izboljšamo več vidikov svojega zdravja. Katere so preverjene zdravstvene koristi jabolk?
Jabolko je izjemno hranilno
Jabolka so polna pomembnih hranil, vključno z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti. Eno srednje veliko jabolko vsebuje naslednja hranila.
Kalorije: 95
Ogljikovi hidrati: 25 gramov
Vlaknine: 4,5 grama
Vitamin C: 9 % priporočene dnevne vrednosti
Baker: 5 % priporočene dnevne vrednosti
Kalij: 4 % priporočene dnevne vrednosti
Vitamin K: 3 % priporočene dnevne vrednosti
Zlasti vitamin C deluje kot antioksidant za nevtralizacijo škodljivih spojin, znanih kot prosti radikali, in ščiti pred boleznimi. Jabolka so tudi odličen vir antioksidantov, kot so kvercetin, kofeinska kislina in epikatehin.
Podpira zdravje srca
Študije kažejo, da je uživanje več jabolk lahko povezano z manjšim tveganjem za številne kronične bolezni, vključno s srčnimi boleznimi. Študija na več kot 20.000 odraslih je pokazala, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave z belim mesom, vključno z jabolki, povezano z manjšim tveganjem za možgansko kap. To je lahko posledica prisotnosti flavonoidov, ki jih najdemo v jabolkih. To so spojine, ki dokazano zmanjšujejo vnetja in ščitijo zdravje srca. Jabolka so tudi polna topnih vlaknin, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak in raven holesterola, ki sta dejavnika tveganja za bolezni srca.
Vsebuje spojine za boj proti raku
Jabolka vsebujejo več spojin, ki lahko pomagajo preprečiti nastanek raka, vključno z antioksidanti in flavonoidi. Po pregledu 41 študij je bilo uživanje večje količine jabolk povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj pljučnega raka. V drugi študiji so prišli do podobnih ugotovitev in poročali, da je uživanje več jabolk povezano z manjšim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke. Druge raziskave kažejo, da bi prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, lahko zaščitila pred rakom želodca, debelega črevesa, pljuč, ustne votline in požiralnika. Potrebne pa so dodatne raziskave, da bi ocenili potencialne učinke jabolk proti raku in ugotovili, ali gre morda za druge dejavnike.
Jabolka naj bi tudi spodbujala delovanje možganov. Študije na živalih kažejo, da bi uživanje jabolk lahko pomagalo zmanjšati oksidativni stres, preprečiti duševni upad in upočasniti znake staranja.
Kaj je torej res in kaj ni?
Jabolka so zelo hranljiva in so povezana z več koristmi za zdravje, vključno z izboljšanim zdravjem srca in manjšim tveganjem za nekatere vrste raka. Vsakodnevno uživanje jabolk verjetno ne bo škodovalo vašemu zdravju, toda ne pretiravajte. Preveč jabolk lahko povzroči tudi nekatere nezaželene stranske učinke. Hitro povečanje vnosa vlaknin v kratkem času lahko namreč povzroči simptome, kot so napenjanje in bolečine v želodcu.
Vizita e-novice
Povzeto po Healthline.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV