Prišla je pomlad in z njo toplejši dnevi, odprla pa se je tudi sezona okusnih in priljubljenih jagod. Obstaja nešteto prednosti in zdravstvenih koristi uživanja jagod. Slednje namreč vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so vsi zelo pomembni za naše zdravje.
Jagode so bogate z vitaminom C, vlakninami in polifenoli, antioksidantnimi spojinami, ki lahko pomagajo preprečiti razvoj nekaterih bolezni. Poleg tega lahko jagode nudijo druge koristi za zdravje, kot so:
- ohranjanje zdravja srca in obtočil,
- krepitev imunitete,
- zmanjšanje tveganja za raka in demenco,
- znižanje ravni holesterola v krvi,
- preprečevanje vnetij v telesu,
- ohranjanje zdravja črevesja.
Dokazano je, da polifenoli v jagodah izboljšajo občutljivost za inzulin pri odraslih brez sladkorne bolezni. Ne samo, da imajo jagode same po sebi malo sladkorja, ampak vam lahko pomagajo tudi pri presnovi drugih oblik glukoze.
Jagode imajo tudi protivnetne učinke, ki lahko preprečijo poškodbe kože pri lokalni uporabi. V eni majhni študiji so kozmetični tretmaji na osnovi jagod zaščitili kožo, izpostavljeno škodljivemu ultravijoličnemu A (UVA) sevanju, zlasti v kombinaciji s koencimom Q10.
Ena majhna študija pa je pokazala, da lahko protivnetne koristi jagod zaščitijo tudi druge dele telesa, vključno s sklepi. Ljudem z osteoartritisom in bolečinami v kolenu lahko jagode pomagajo zmanjšati bolečino in oteklino ter izboljšajo kakovost življenja. V eni študiji so odrasli, ki so jedli 50 gramov jagod vsak dan 24 tednov, občutili splošno zmanjšanje bolečine in vnetja.
Vizita e-novice
Vir: webmd & index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV