Kdo ne bi smel jesti jajc?

PREHRANA

Kdo ne bi smel jesti jajc?

Vizita.si
01.03.2024, 4:45
0

Jajca so prehransko bogata in vsestransko koristna hrana, ki jo številni vključujejo v svojo prehrano iz več razlogov. Kot pri vsaki drugi stvari obstajajo tudi tukaj pozitivne in negativne plati uživanje tega živila.

Zakaj so jajca dobra?

Visoka hranilna vrednost: Jajca so bogat vir hranil, vključno z visokokakovostnimi beljakovinami, vitamini (predvsem vitamini B skupine, kot so B12, riboflavin in folat), minerali (npr. železo, cink in selen) ter esencialnimi maščobnimi kislinami.

Surova jajca
Surova jajca / FOTO: Adobe Stock

Visoka biološka vrednost beljakovin: Beljakovine v jajcih vsebujejo vse esencialne aminokisline v primernem razmerju za človeško telo, kar jih naredi odličen vir beljakovin.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
PREBERI ŠE

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?

Povečanje sitosti: Jajca so bogata s hranili, ki povečujejo sitost, kot so beljakovine in zdrave maščobe, kar lahko pomaga nadzorovati apetit in zmanjšati prekomerno uživanje hrane.

Uživanje surovih jajc – koristno ali škodljivo?
PREBERI ŠE

Uživanje surovih jajc – koristno ali škodljivo?

Praktičnost in vsestranskost: Jajca so enostavna za pripravo na različne načine, kot so kuhana, pečena, umešana ali kot sestavina v številnih jedeh, kot so omlete, pekovski izdelki in solate. So tudi relativno poceni in dostopna hrana.

Jajca
Jajca / FOTO: Adobe Stock

Podpora zdravju: Raziskave kažejo, da redno uživanje jajc lahko koristi zdravju srca in očem ter pomaga uravnavati raven holesterola v krvi. Poleg tega so jajca bogat vir holina, ki je pomemben za zdravje možganov in živčnega sistema.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
PREBERI ŠE

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

Seveda je pomembno upoštevati tudi individualne prehranske potrebe in morebitne omejitve (npr. alergije), vendar lahko jajca v zmernih količinah zagotovijo številne prehranske koristi.

Res znate nadomestiti meso?
PREBERI ŠE

Res znate nadomestiti meso?

Kdo ne bi smel uživati jajc? 

Jajca so običajno zelo hranljiva hrana, bogata z beljakovinami, maščobami, vitamini in minerali. Vendar pa obstajajo določene skupine ljudi, ki bi se morda morali izogibati uživanju jajc ali jih uživati le zmerno zaradi različnih razlogov.

Jajca
Jajca / FOTO: Shutterstock

Alergiki: Jajčna beljakovina je ena najpogostejših sprožilcev alergij pri otrocih. Ljudje s preobčutljivostjo na jajca se morajo izogibati uživanju jajc ali jih uživati le pod zdravniškim nadzorom.

10 najbolj zdravih virov beljakovin
PREBERI ŠE

10 najbolj zdravih virov beljakovin

Srčno-žilni bolniki: Jajca so bogata s holesterolom, zlasti rumenjak, kar lahko v prekomernih količinah v prehrani negativno vpliva na raven holesterola v krvi pri nekaterih ljudeh. Če imate povišane ravni holesterola ali imate srčno-žilne težave, bi se morali omejiti na uživanje jajc ali se posvetovati s strokovnjakom za prehrano.

Začnite dan s takšno energijsko bombo
PREBERI ŠE

Začnite dan s takšno energijsko bombo

Ljudje s prebavnimi težavami: Nekateri ljudje lahko doživijo prebavne težave, kot so napenjanje, napihnjenost ali driska, zaradi uživanja jajc. To se lahko zgodi zaradi intolerance na beljakovine v jajcih ali zaradi drugih prebavnih težav. V teh primerih je lahko koristno omejiti ali izločiti jajca iz prehrane.

Kot pri vsaki hrani je pomembno, da upoštevate svoje individualne zdravstvene potrebne in razmere ter prehranske potrebe ter se po potrebi posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke