Vizita.si
Krompir

Prehrana

Jeste krompir? Pet možnih stranskih učinkov vsakodnevnega uživanja

N.R.A.
08. 04. 2025 03.17
0

Strokovnjaki so identificirali pet možnih stranskih učinkov in zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo, če boste vsak dan uživali krompir.

Krompir je bogat z vitaminom C, močnim antioksidantom, ki je koristen za zdravje, vsebuje pa tudi druga pomembna hranila, kot so vlaknine, kalij, magnezij in vitamin B6, piše index.hr. Čeprav je okusen in ga lahko uživamo na različne načine, lahko prepogosto uživanje škoduje zdravju.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Preberi še
Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?

Visoka raven sladkorja v krvi

Krompir vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ki lahko povzročijo močan dvig ravni sladkorja v krvi, zlasti če ga uživamo v velikih količinah ali v predelani obliki (na primer pire krompir ali pomfrit). To je še posebej škodljivo za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki so v rizični skupini.

Krompir
KrompirFOTO: AdobeStock

Povečanje telesne teže

Ker je krompir kalorično bogato živilo, lahko pogosto uživanje vodi do povečanja telesne teže. To je še posebej izrazito, če krompir ocvremo ali uživamo z maslom, sirom in drugimi visokokaloričnimi dodatki.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
Preberi še
Sladki krompir - pisana zakladnica hranil

Možne prebavne težave

Prekomerno uživanje krompirja lahko povzroči napenjanje, pline ali prebavne motnje. Prebavne težave nastanejo predvsem zato, ker krompir vsebuje veliko škroba, ki je lahko otežen za prebavni sistem, če ga uživamo v velikih količinah.

Krompir
KrompirFOTO: iStock

Prehransko neravnovesje

Prekomerno uživanje krompirja lahko povzroči prehransko neravnovesje. Čeprav je bogat z nekaterimi vitamini in minerali, krompir nima dovolj beljakovin, zdravih maščob in nekaterih ključnih vitaminov, potrebnih za splošno zdravje.

Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?
Preberi še
Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?

Visok krvni tlak

Uživanje krompirja, zlasti v ocvrti obliki, lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku. Dodana sol in nezdrave maščobe v ocvrtem krompirju povečajo raven natrija, kar lahko sčasoma povzroči hipertenzijo.

Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate
Preberi še
Zelenjava, ki je zagotovo še ne poznate

Kako jesti krompir na zdrav način?

Najbolje je, da izberete cel, neolupljen krompir, da ohranite čim več hranilnih snovi. Najbolje ga je speči, skuhati ali pripraviti v pečici namesto cvrtja. Pomembno je tudi, da ga uživate zmerno in se izogibate zelenemu krompirju, saj je lahko škodljiv. Vsekakor pa moramo za konec poudariti, da je velika razlika med kuhanim in ocvrtim krompirjem!

Vir: index.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859