Jetra opravljajo različne bistvene naloge, od proizvodnje beljakovin, holesterola in žolča do shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov. Razgrajuje tudi toksine, kot so alkohol, droge in stranski produkti presnove. Zato je ohranjanje jeter v dobri formi pomembno za ohranjanje dobrega zdravja in to lahko storite s pomočjo naslednjih živil.
Čaj
Za čaj velja, da je zelo koristen za zdravje, dokazi pa kažejo tudi, da je lahko še posebej koristen za jetra. Velika japonska študija je namreč pokazala, da je pitje od 5 do 10 skodelic zelenega čaja na dan povezano z izboljšanimi krvnimi markerji zdravja jeter. Poleg tega je dodatna raziskava ugotovila, da je pri ljudeh, ki so pili zeleni čaj, manj verjetno, da bodo razvili raka jeter. Najmanjše tveganje so tako opazili pri ljudeh, ki so spili štiri ali več skodelic na dan.
Grenivke
Grenivka vsebuje antioksidante, ki naravno ščitijo jetra. Dva glavna antioksidanta, ki ju najdemo v grenivki, sta naringenin in naringin, številne študije na živalih pa so pokazale, da oba pomagata zaščititi jetra.
Študije so pokazale tudi, da lahko ti antioksidanti zmanjšajo fibrozo jeter, škodljivo stanje, pri katerem se v jetrih nabira odvečno vezivno tkivo oziroma brazgotine. Čeprav do zdaj učinki grenivke ali grenivkinega soka niso bili dovolj raziskani, trenutni dokazi kažejo, da je tudi grenivka dobro živilo za ohranjanje zdravih jeter.
Borovnice in brusnice
Borovnice in brusnice vsebujejo antocianine, antioksidante, ki dajejo jagodam značilno barvo. Povezane so tudi s številnimi zdravstvenimi koristmi. Več raziskav na živalih je pokazalo, da sveže brusnice in borovnice ter njihovi izvlečki ali sokovi lahko pomagajo ohranjati zdrava jetra. Zato naj postanejo reden del vaše prehrane, tako se bodo jetra oskrbela s potrebnimi antioksidanti in ostala zdrava.
Kava
Kava je ena najboljših pijač, ki jih lahko pijete, ko gre za zdravje jeter. Študije so pokazale, da pitje kave ščiti jetra pred boleznimi, tudi pri tistih ljudeh, ki že imajo težave s tem organom. Študije na primer kažejo tudi, da uživanje kave zmanjša tveganje za cirozo ali trajno poškodbo jeter pri ljudeh, ki že imajo kronično jetrno bolezen. Pitje kave lahko zmanjša tudi tveganje za razvoj običajne vrste jetrnega raka in ima pozitivne učinke na bolezni jeter in različna vnetja. Kava prav tako zmanjšuje vnetja in poveča raven antioksidanta glutationa. Antioksidanti namreč nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki se v telesu naravno tvorijo in lahko povzročijo poškodbe celic. Čeprav ima kava številne zdravstvene koristi, so jetra organ, ki se ji bo še posebej zahvalil, je zapisala spletna stran Healthline.
Grozdje
Grozdje, zlasti rdeče in vijolično, vsebuje številne koristne rastlinske spojine. Najbolj znan je resveratrol, ki ima številne zdravstvene koristi. Številne študije na živalih so pokazale, da imata lahko grozdje in grozdni sok različne koristi za jetra, nekatere med njimi vključujejo zmanjšanje vnetja, preprečevanje poškodb in povečanje ravni antioksidantov.
Sok pese
Pesin sok je vir nitratov in antioksidantov, imenovanih betalaini, ki imajo lahko različne koristi za zdravje srca in lahko zmanjšajo oksidativne poškodbe in vnetja. Smiselno je domnevati, da ima uživanje kuhane ali kisle pese podobne učinke na zdravje. Vendar večina študij navaja le njen sok, ki ga lahko kupite ali si ga naredite doma.
Kapusnice
Kapusnice, kot so brstični ohrovt, brokoli, cvetača in ohrovt, so znane po visoki vsebnosti vlaknin in po svojem značilnem okusu. Študije na živalih so pokazale, da njihovo uživanje ščiti jetra pred poškodbami, medtem ko so pri ljudeh poročali podobno, zlasti ko gre za uživanje kuhanih brstičnih ohrovtov.
Nedavna študija na moških z zamaščenimi jetri je pokazala, da ekstrakt brokolija, ki vsebuje veliko koristnih rastlinskih spojin, izboljša raven jetrnih encimov in zmanjša oksidativni stres.
Oreščki
Oreščki vsebujejo veliko maščob, hranil – vključno z antioksidanti in vitamini. Čeprav je potrebnih več kakovostnih študij, predhodni podatki vseeno kažejo, da so oreščki pomembna skupina hrane za zdravje jeter.
Ribe
Najbolj zdrave ribe so sardine, sardele, skuše, tuna ter losos, kajti vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, to so zdrave maščobe, ki zmanjšujejo vnetja in so povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni. Maščobe, ki jih najdemo v teh ribah, so dobre tudi za jetra. Študije so pokazale, da pomagajo preprečevati kopičenje maščob, ohranjajo raven encimov v normalnem stanju, se borijo proti vnetjem in prispevajo k boljši odpornosti na inzulin.
Olivno olje
Olivno olje velja za zdravo maščobo zaradi številnih koristi za zdravje, vključno s pozitivnimi učinki na zdravje srca in presnovo. Vendar pa ima pozitivne učinke tudi na jetra.
Majhna študija, opravljena na 11 ljudeh z zamaščenimi jetri, je pokazala, da uživanje ene čajne žličke (6,5 ml) olivnega olja na dan izboljša raven jetrnih encimov in maščob. Udeleženci so imeli tudi manj kopičenja maščob in boljši pretok krvi v jetrih.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV