Pljučni rak je eden vodilnih vzrokov smrti na svetu in čeprav je kajenje eden glavnih razlogov zanj, se približno 20 odstotkov ljudi, ki zbolijo za to obliko raka, nikoli ni dotaknilo cigarete, pravi dr. Brian Mitzman, kirurg in profesor na univerzi v New Yorku.
Pljučni rak je eden najpogostejših malignih obolenj, ki prizadene različne skupine ljudi, vključno z mladimi in nekadilci. Tiste, ki se izogibajo kajenju, vendar so zaradi katerega koli razloga v ogroženi skupini in so podvrženi nastanku pljučnega raka, bo verjetno zanimalo dognanje ene najnovejših študij. Glede na študijo, ki jo predstavljamo v nadaljevanju, obstaja povezava med uživanjem jogurta in vlaknin ter manjšo verjetnostjo, da bi prišlo do te maligne bolezni.
Kaj pravi raziskava?
Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji JAMA Oncology, temeljijo pa na analizi 10 študij, ki so bile izvedene v Ameriki, Aziji in Evropi. V študijah je sodelovalo skoraj 1,4 milijona ljudi. Preučili so 18.822 primerov pljučnega raka in dejavnike tveganja, vključno s kajenjem. Dr. Mitzman pri tem pojasnjuje: "Rezultati tega opazovanja niso tako natančni kot naključna preskušanja, lahko pa nam dajo pomembne informacije."
Rezultati teh študij so pokazali, da je uživanje jogurta in vlaknin povezano z manjšim tveganjem za pljučnega raka. Ugotovili so, da je pri ljudeh, ki ga redno jedo, približno 19 odstotkov manj verjetnosti, da se razvije ta huda bolezen. Tisti, ki so zaužili veliko vlaknin, so imeli približno 17 odstotkov manj možnosti za razvoj pljučnega raka. Zanimivo je, da raziskava razkriva, da tudi majhne količine teh živil delujejo kot zaščita.
Enako so trdile tudi predhodne študije, a brez kliničnih preizkusov
Četudi so v študijah ugotovili blagodejne učinke jogurta in vlaknin na človeško telo, predvsem na pljuča, dr. Mitzman pri tem poudarja, da študije niso zajemale dovolj velikega časovnega obdobja, dodatno pa je v njih nekaj pomanjkljivosti, zaradi katerih ne moremo trditi, da so zgolj vlaknine tiste, ki pomagajo proti razvoju pljučnega raka.
Vsekakor je možno trditi, da vnos večjih količin vlaknin in jogurta koristi zdravju, saj je denimo sam jogurt poln kalcija, vitaminov B, vitamina D in številnih drugih hranil. A, kot poudarja omenjen zdravnik, so tukaj še številni drugi dejavniki, kot so denimo geni, okolje, pri pljučnem raku pa tudi in posebej navade, kot je kajenje. Študija je s tega vidika zanimiva, saj kot mnoge druge razkriva pozitivne učinke jogurta in ostalih vlaknin, a zdravnik je za tuje medije še enkrat poudaril, da kljub obsežni raziskavi ne moremo trditi, da je zgolj to tisto, kar vpliva na razvoj pljučnega raka oz. ga preprečuje.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV