Tako piščanec kot jajca so priljubljeni vir beljakovin, ki so polni hranil, vitaminov in mineralov, piše health. Oba sta odlična vira beljakovin in lahko podpirata vaše zdravje tako, da vam pomagata občutiti sitost po jedi in spodbujata zdravo uravnavanje sladkorja v krvi.
Odvisno od kosa, vendar ima piščanec 23–31 gramov beljakovin na 100 gramov. Kuhana jajca imajo 12,6 gramov beljakovin na 100 gramov. To pomeni, da je piščanec bolj koncentriran vir beljakovin.
Kljub temu se tako piščanec kot jajca štejejo za 'popolne' beljakovine. Živalske beljakovine, kot so piščančje in jajčne, vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin. Čeprav potrebujete 20 aminokislin, jih je le devet, histidin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan in valin, bistvenega pomena. To pomeni, da jih vaše telo ne more proizvesti samo in jih morate dobiti iz prehranskih virov. Čeprav tako živalske kot rastlinske beljakovine zagotavljajo beljakovine, rastlinski viri veljajo za 'nepopolne' beljakovine.
Čeprav ima piščanec več beljakovin kot jajca, študije kažejo, da so jajca lažje prebavljiva kot piščanec. Jajca se prebavijo v 97 odstotkih, piščančja pa pri 94. To pomeni, da je vaše telo bolj sposobno prebaviti in uporabiti aminokisline v jajcih kot v piščancu.
Jajca so boljši vir železa kot piščančje meso, ki je potrebno za rast, prenos kisika, proizvodnjo energije in več. Jajca vsebujejo tudi več holina, hranila, ki igra ključno vlogo pri rasti in razvoju ploda ter je vključeno v presnovo, zdravje celic in več. Čeprav piščanec in jajca vsebujejo različne ravni vitaminov in mineralov, sta oba zelo zdrava in ju je mogoče vključiti v številne diete, vključno s paleo dietami in keto dietami.
Beljakovine so najbolj nasitno makrohranilo (hranilo, ki ga vaše telo potrebuje v velikih količinah). Vključitev živil, bogatih z beljakovinami, v vašo prehrano vam lahko pomaga doseči zdravo težo. Beljakovine spodbujajo sproščanje in zvišujejo raven hormonov, ki vam pomagajo do občutka sitosti, kot so holecistokinin (CCK), peptid YY (PYY) in glukagonu podoben peptid 1 (GLP-1).
Ti hormoni signalizirajo vašim možganom, da ste pojedli dovolj. Beljakovine tudi zmanjšajo raven grelina, hormona, ki spodbuja vaš apetit. Zato se je povečanje vnosa beljakovin izkazalo za učinkovit in enostaven način za pospeševanje izgube teže in izboljšanje občutka sitosti.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV