Poznate alfalfo?

PREHRANA

Poznate alfalfo?

N.R.A.
26.07.2024, 4:11
0

Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Zelišče lahko uživate sveže kot kalčke lucerne ali pa ga najdete kot prehransko dopolnilo. Čeprav se že dolgo uporablja kot zdravilna rastlina, so raziskave o njegovih koristih omejene.

Prednosti lucerne

Alfalfa naj bi med drugim pomagala pri zniževanju ravni sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo in pri uravnavanju visokega holesterola. Vendar pa so raziskave omejene in večina raziskav o lucerni je bila opravljena na živalih, zato ne moremo biti prepričani, da lahko rezultate prenesemo na ljudi.

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
PREBERI ŠE

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni

Je bogata z mikrohranili

Alfalfa vsebuje pomembna mikrohranila, kot so baker, magnezij, selen, kalcij, kalij, fosfor, železo ter vitamine A, C, E in K.1 Vsebuje tudi rastlinske spojine, kot so flavonoidi, fitoestrogeni, fenolne kisline in saponini, ki naj bi delovale proti raku. Imela naj bi tudi protimikrobno, antioksidativno in protivnetno delovanje.

Lahko pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni

Alfalfa vsebuje veliko vlaknin, neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki jih najdemo v rastlinski hrani. Vlaknine imajo številne koristi za zdravje, vključno z upočasnitvijo absorpcije sladkorjev za preprečevanje skokov krvnega sladkorja. Zaradi tega so vlaknine ključno hranilo za obvladovanje sladkorne bolezni.

Lucerna
Lucerna / FOTO: AdobeStock

Raziskovalci prav tako verjamejo, da lahko lucerna zmanjša krvni sladkor s popravljanjem in ohranjanjem celic otočkov v trebušni slinavki, ki so odgovorni za proizvodnjo insulina. Študija, izvedena na podganah, je pokazala, da se je izločanje insulina in delovanje izboljšalo po injiciranju lucerne.

Na žalost so bile študije o lucerni in sladkorni bolezni večinoma izvedene na živalih, zato ne moremo biti prepričani, da se ti rezultati prenesejo na ljudi. Zaradi potenciala lucerne, da znižuje raven sladkorja v krvi, bodite previdni pri jemanju, če jemljete tudi antidiabetična zdravila.

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
PREBERI ŠE

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku

Lahko zniža visok holesterol

Alfalfa vsebuje saponine, rastlinske kemikalije, za katere raziskovalci verjamejo, da zmanjšajo črevesno absorpcijo holesterola in povečajo izločanje le-tega z blatom. Študije na živalih so pokazale, da saponini pomagajo povečati razmerje med HDL-C (dobrim holesterolom) v primerjavi z LDL-C (slabim holesterolom). To bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni srca in možgansko kap.

Tako kot pri sladkorni bolezni so bile koristi lucerne na holesterol v glavnem dokazane s študijami na živalih, zato ne moremo biti prepričani, da te koristi veljajo tudi za ljudi.

Kdo ne bi smel jesti jajc?
PREBERI ŠE

Kdo ne bi smel jesti jajc?

Zanimiva dejstva o lucerni

V naravi je lucerna 2 do 3 metre visoka rastlina z vijoličnimi, rumenimi ali belimi cvetovi. Sveže kalčke lucerne lahko uporabite kot okras na solatah ali kot sestavino sendvičev. Imajo tanka bela stebla in majhne zelene ali rumene liste, podobno kot večina drugih kalčkov. Kalčke lucerne lahko celo gojimo doma z uporabo semen lucerne.

Dopolnilne oblike lucerne so običajno na voljo v obliki kapsul, praškov ali tablet. Lahko kupite dodatke, ki vsebujejo le lucerno, ali pa lahko najdete prah lucerne v nekaterih dodatkih z obilico drugih zeliščnih sestavin.

Ni dovolj študij na ljudeh o lucerni, da bi določili smernice o najboljšem času za jemanje.

Lucerna
Lucerna / FOTO: AdobeStock

Ali je lucerna varna?

Kalčki lucerne na splošno veljajo za varne za uživanje za večino ljudi. Vendar ljudje z velikim tveganjem za zastrupitev s hrano, vključno z otroki, mlajšimi od 5 let, odraslimi, starejšimi od 65 let, nosečnicami in osebami z oslabljenim imunskim sistemom, ne smejo uživati surovih kalčkov lucerne. To je delno zato, ker so bili izbruhi salmonele neposredno povezani s kalčki lucerne.

Ljudje, ki imajo avtoimunsko bolezen, prav tako ne smejo jemati dodatkov lucerne, ker lahko povečajo simptome, ker povečajo aktivnost imunskega sistema.

Nosečnice in doječe matere ne smejo jemati lucerne, saj bi lahko posnemala estrogen, hormon, na katerega ta stanja že vplivajo. Zavedajte se, da lucerno včasih najdemo v zeliščnih dodatkih, ki trdijo, da izboljšujejo oskrbo z materinim mlekom, vendar nobena klinična preskušanja ne dokazujejo te koristi.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
PREBERI ŠE

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?

Na splošno jemanje dodatkov lucerne v velikih odmerkih ali dolgotrajno verjetno ni varno in lahko povzroči avtoimunske reakcije, kot je lupus.

Alfalfa lahko medsebojno deluje z nekaj različnimi zdravili ali dodatki, zato se pred jemanjem dodatkov pogovorite s svojim zdravnikom. 

Zeliščarji verjamejo, da ima lucerna veliko koristi za zdravje, vendar so raziskave omejene, zlasti na ljudeh. Študije na živalih kažejo nekaj obetov, da lahko lucerna pomaga znižati raven glukoze in holesterola v krvi, vendar obstaja tudi več tveganj, povezanih z jemanjem lucerne. Pogovorite se s svojim zdravnikom ali registriranim dietetikom, preden začnete jemati dodatek lucerne, da se prepričate, ali je varno za vas glede na vaš režim jemanja zdravil in dodatkov ter zdravstveni status.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: health