Vizita.si
Pečenice s kislo repo

Prehrana

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

N.R.A.
15. 12. 2022 05.00
0

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

V tem letnem času imamo na meniju pogosto fižolovo enolončnico s klobaso, kislo zelje s slanino in podobno. Te mastne, energijsko bogate jedi so bile primerne za ljudi, ki so pred približno 100 leti ves dan orali ali kopali. A časi se spreminjajo, ljudje pa nismo več tako dejavni, kot smo bili pred sto leti. Tradiciji in zimski hrani se težko odrečemo, če pa želimo ohraniti in izboljšati svoje zdravje, moramo biti odprti za kompromise.

Kislo zelje
Kislo zelje FOTO: Dreamstime

Če želimo v svoji prehrani nekaj izboljšati, začnimo s tem, kar je dobro in pohvalno. Kislo zelje, pesa in stročnice so zagotovo dobrodošla hrana na naših jedilnikih. V kombinaciji z drugimi živili prispevajo k izboljšanju prehranjevalnih navad, krepitvi imunosti in ohranjanju zdravja.

Kislo zelje in pesa

Njune koristi za zdravje so številne. Kislo zelje, pesa in podobna živila so bogata z vlakninami, ki pomagajo črevesju delovati in se redno prazniti. Nedvomno je takšna prehrana koristna prav v zimskih mesecih, ko jemo malo težjo hrano in se žal premalo gibljemo. Poleg tega kislo zelje vsebuje vitamin C in ima dobre probiotične bakterije, poleg tega pa njegova prisotnost na jedilniku izboljša izkoristek hranil iz drugih živil. Vse to skupaj v tem neprijetnem času prispeva k prepotrebni krepitvi imunosti.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Preberi še
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže

Sodeč po mrazu letošnje jeseni, si bomo zimo dobro zapomnili. Na mizi bo zagotovo obilo sarme. A vsak dan moramo skrbeti za prehrano in zdravje. Če želite zmanjšati prisotnost maščob in holesterola v obroku, naj bo nadev za sarme narejen iz pustega mesa. Poleg sarme imejte na krožniku veliko kislega zelja, pire krompir pa namesto s smetano naredite z mlekom ali – še preprosteje – pripravite čisti nesoljeni krompir s peteršiljem.

Obstaja tudi madžarska enolončnica Szekely, začinjena jed iz kislega zelja, čebule in svinjine. Meso, ki ga uporabljate pri pripravi, mora biti pusto, slanino pa raje izpustite. Priloga k jedi je lahko kuhan krompir. V tem času sta v igri tudi polenta in kuhan ječmen.

Ječmen
JečmenFOTO: Thinkstock

Ječmen

Čeprav je žal na našem jedilniku le redko, je ječmen priloga in sestavina v enolončnicah, ki si jo zaželimo. Vsebuje betaglukan, topne prehranske vlaknine. Prispeva k aktivnosti makrofagov, ki se hranijo z neželenimi mikroorganizmi in s tem krepijo našo imunost. Če želite povečati vsebnost vlaknin v svoji prehrani, skuhajte riž in ječmen skupaj kot prilogo k mesnim omakam. 

Zanimiva jed z ječmenom je zagotovo mineštra (tudi maneštra). Vsak ima svoj recept za to enolončnico, vendar gre nedvoumno za kombinacijo fižola, ječmena, koruze, čebule, česna in korenja. Vanjo lahko dodamo tudi klobase. Namesto teh je veliko bolj zdravo kuhati mineštro brez mesa, nato pa se jo postreči s sesekljanim pustim zrezkom. Za konkretno in kakovostno kosilo dodajte še solato iz svežega ali kislega zelja, sveže kuhano peso, solato ali podobno.

Stročnice

O stročnicah smo že govorili, vendar je treba spomniti, da so zelo koristne v zimskih mesecih. Vsebnost beljakovin in vlaknin v njih nam daje občutek sitosti, dejstvo, da jih zlahka kombiniramo s polnovrednimi žitaricami, pa vodi v njihovo pogostejšo vključitev v naš jedilnik.

Povzeto po Adiva.hr

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650