Vsem se je že zgodilo, da smo se pozno prebudili in zamujali v službo, zato smo vase na hitro spravili obrok hrane. Prav tako se je že skoraj vsem zgodilo, da se nam je med kosilom nekam mudilo, zato smo, da bi si prihranili čas, na hitro zaužili obrok.
Če se to zgodi kdaj pa kdaj, ni nobenega problema. Če se hitrega hranjenja navadimo, pa lahko že precej hitro začnemo čutiti neprijetno bolečino v želodcu, prav tako se lahko soočamo s prebavnimi težavami.
A kot so ugotovili v nedavni študiji, hitro hranjenje ne vpliva le na naš celoten prebavni sistem, temveč tudi na druge organe v našem telesu.
Študija, ki je bila nedavno objavljena v Circulation, je odkrila močne povezave med hitrostjo prehranjevanja, povečanjem telesne mase in tveganjem za bolezni srca in ožilja.
V raziskavi je sodelovalo 1083 oseb - 642 moških in 441 žensk. Raziskovalci so jih razdelili v tri skupine glede na hitrost prehranjevanja - počasne, običajne in hitre.
V obdobju petih let so preiskovanci vstopili v program zdravstvenega pregleda, ki je ves čas študije spremljal njihovo zdravje.
Specifično zdravstveno stanje, na katerega je bila pozorna študija, je bil metabolični sindrom, stanje, ki ga opredeljujemo kot skupino stanj, v katerega sodijo povišan krvni tlak, visok krvni sladkor, povečana telesna maščoba okoli pasu in nenormalne ravni holesterola ali trigliceridov.
Vsa stanja se lahko pojavijo skupaj, kar še dodatno poveča tveganje za srčne bolezni, možgansko kap in diabetes.
Med petletno nadaljnjo kontrolo je bilo ugotovljeno, da ima 84 udeležencev presnovni sindrom, pri čemer je bila hitra skupina v največjem razmerju s stanjem.
Ljudje v počasni skupini so imeli stopnjo incidence 2,3 odstotka, običajna skupina 6,5 odstotka, hitra skupina pa 11,6 odstotka. Na začetku študije so bili vsi preiskovanci brez osnovnega testiranja.
Toda zakaj igra hitrost prehranjevanja tako veliko vlogo pri verjetnosti nekoga, da razvije metabolični sindrom?
Po besedah avtorja študije dr. Takajukija Jamadžija se razlog skriva v krvnem sladkorju.
Hitro prehranjevanje lahko povzroči nihanja krvnega sladkorja, kar lahko povzroči odpornost proti inzulinu, kar lahko povzroči, da imajo vaše celice težave z absorpcijo glukoze.
Telo se bo odzvalo s prekomerno proizvodnjo inzulina, da bi nadomestilo pomanjkanje absorpcije, sčasoma pa lahko ta prekomerna proizvodnja povzroči razvoj diabetesa tipa 2 in bolezni srca.
Vizita e-novice
Vir: thehealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV