Zakaj so jajca lahko izjemno živilo?
Jajca vsebujejo visokokakovostne beljakovine, ki so ključne za rast, obnovo in vzdrževanje tkiv v telesu. Vsebujejo tudi številna pomembna hranila, vključno z vitaminom B12, riboflavinom, folno kislino, železom in vitaminom D.
Tukaj je še vsebnost zdravih nenasičenih maščob, ki lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Jajčni rumenjak vsebuje lutein in zeaksantin, ki sta antioksidanta, ki lahko pomagata zaščititi oči pred starostno degeneracijo makule.
Zakaj so jajca lahko slaba?
Jajčni rumenjak vsebuje precej holesterola, kar lahko v prevelikih količinah prispeva k povečanju ravni holesterola v krvi. To predstavlja težavo za ljudi z visokim tveganjem za srčno-žilne bolezni.
Jajčne beljakovine so pogost alergen in nekateri ljudje so alergični nanje, kar lahko povzroči resne reakcije. Vsebujejo lahko tudi patogene bakterije, kot je salmonela. Nepravilna priprava jajc ali uživanje surovih jajc lahko povzroči zastrupitev s hrano.
Za nekatere ljudi so jajca težko prebavljiva in lahko povzročijo prebavne težave, kot so napenjanje in driska. Nekateri ljudje pa se navsezadnje odločijo, da ne jedo jajc zaradi etičnih razlogov ali okoljskih pomislekov.
Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?
Številne raziskave kažejo, da vsakodnevno uživanje jajc lahko prispeva k boljšemu zdravju na različne načine, vendar lahko pretiravanje povzroči ravno nasprotni učinek.
Po poročanju portala EatThis lahko uživanje preveč jajc za nekatere ljudi predstavlja tveganje, še posebej za tiste z določenimi zdravstvenimi težavami. Natančneje, ljudje s tveganjem za bolezni srca in ožilja ali sladkorno bolezen bodo morda morali omejiti uživanje te sicer okusne in zdrave hrane.
Kako vedeti, koliko jajc je preveč?
Po podatkih Mayo lahko večina ljudi poje do sedem jajc na teden, ne da bi to vplivalo na zdravje srca. Študija iz leta 2018, objavljena v AmericanJournalofClinicalNutrition, je celo pokazala, da trimesečno uživanje do 12 jajc na teden ni vplivalo na kardiovaskularne dejavnike tveganja pri ljudeh s prediabetesom in sladkorno boleznijo tipa 2.
Zdravniki pojasnjujejo, kako lahko različni dejavniki vplivajo na to, koliko jajc je za vsakega posameznika preveč. Ljudje, ki imajo bolezni srca ali sladkorno bolezen, se morajo posvetovati s svojim zdravnikom, da določi svojo najboljšo osebno mejo.
Strokovnjaki so medtem izpostavili več možnih stranskih učinkov, ki jih lahko občutimo, če zaužijemo preveč jajc. To vključuje:
- povišano raven holesterola,
- večje tveganje za bolezni srca in obtočil,
- pridobivanje teže,
- večje tveganje za sladkorno bolezen.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV