Vizita.si
Umešana jajca

Prehrana

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc?

N.R.A.
10. 10. 2023 05.00
0

Jajca so eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki so iz prehranskega vidika zelo bogata in vsebujejo številna hranila. Vendar pa je lahko njihov vpliv na zdravje zelo odvisen od nešteto dejavnikov, kot tudi od priprave in količine zaužitih jajc.

Zakaj so jajca lahko izjemno živilo?

Jajca vsebujejo visokokakovostne beljakovine, ki so ključne za rast, obnovo in vzdrževanje tkiv v telesu. Vsebujejo tudi številna pomembna hranila, vključno z vitaminom B12, riboflavinom, folno kislino, železom in vitaminom D.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?
Preberi še
Kaj se zgodi, če vsak dan jeste jajca?

Tukaj je še vsebnost zdravih nenasičenih maščob, ki lahko prispevajo k zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Jajčni rumenjak vsebuje lutein in zeaksantin, ki sta antioksidanta, ki lahko pomagata zaščititi oči pred starostno degeneracijo makule.

Surova jajca
Surova jajcaFOTO: Adobe Stock

Zakaj so jajca lahko slaba?

Jajčni rumenjak vsebuje precej holesterola, kar lahko v prevelikih količinah prispeva k povečanju ravni holesterola v krvi. To predstavlja težavo za ljudi z visokim tveganjem za srčno-žilne bolezni.

Kaj je najbolje pojesti za zajtrk?
Preberi še
Kaj je najbolje pojesti za zajtrk?

Jajčne beljakovine so pogost alergen in nekateri ljudje so alergični nanje, kar lahko povzroči resne reakcije. Vsebujejo lahko tudi  patogene bakterije, kot je salmonela. Nepravilna priprava jajc ali uživanje surovih jajc lahko povzroči zastrupitev s hrano.

Jajca
JajcaFOTO: Adobe Stock

Za nekatere ljudi so jajca težko prebavljiva in lahko povzročijo prebavne težave, kot so napenjanje in driska. Nekateri ljudje pa se navsezadnje odločijo, da ne jedo jajc zaradi etičnih razlogov ali okoljskih pomislekov.

Kaj se zgodi, če jemo preveč jajc? 

Številne raziskave kažejo, da vsakodnevno uživanje jajc lahko prispeva k boljšemu zdravju na različne načine, vendar lahko pretiravanje povzroči ravno nasprotni učinek. 

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Preberi še
Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati

Po poročanju portala EatThis lahko uživanje preveč jajc za nekatere ljudi predstavlja tveganje, še posebej za tiste z določenimi zdravstvenimi težavami. Natančneje, ljudje s tveganjem za bolezni srca in ožilja ali sladkorno bolezen bodo morda morali omejiti uživanje te sicer okusne in zdrave hrane.

Jajca
JajcaFOTO: Dreamstime

Kako vedeti, koliko jajc je preveč? 

Po podatkih Mayo lahko večina ljudi poje do sedem jajc na teden, ne da bi to vplivalo na zdravje srca. Študija iz leta 2018, objavljena v AmericanJournalofClinicalNutrition, je celo pokazala, da trimesečno uživanje do 12 jajc na teden ni vplivalo na kardiovaskularne dejavnike tveganja pri ljudeh s prediabetesom in sladkorno boleznijo tipa 2.

Kako veste, da je jajce sveže?
Preberi še
Kako veste, da je jajce sveže?

Zdravniki pojasnjujejo, kako lahko različni dejavniki vplivajo na to, koliko jajc je za vsakega posameznika preveč. Ljudje, ki imajo bolezni srca ali sladkorno bolezen, se morajo posvetovati s svojim zdravnikom, da določi svojo najboljšo osebno mejo. 

Strokovnjaki so medtem izpostavili več možnih stranskih učinkov, ki jih lahko občutimo, če zaužijemo preveč jajc. To vključuje:

- povišano raven holesterola,

- večje tveganje za bolezni srca in obtočil,

- pridobivanje teže,

- večje tveganje za sladkorno bolezen.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587