Vizita.si
Surov piščanec

Prehrana

Kaj se zgodi, če pojeste surovega piščanca?

N.R.A.
06. 03. 2024 04.48
1

Uživanje surovega ali premalo kuhanega piščanca lahko povzroči zastrupitev s hrano, bolečine v želodcu, slabost in drisko.

Bakterije, ki jih pogosto najdemo v piščancu, običajno 'uničimo' med peko na žaru, cvrtjem ali samim pečenjem. Zato vedno poudarjajo 100-odstotno peko piščanca! Da se izognemo gastro nočni mori, je pomembno, da vedno, res vedno, poskrbimo, da je piščanec popolnoma pečen!

Surov piščanec
Surov piščanecFOTO: AdobeStock

Kaj pa, ko ne pečemo sami, ampak jemo pri prijatelju in v gostilni? Kaj se zgodi, če že pride do tega, da zaužijemo surovega piščanca in zakaj strokovnjaki poudarjajo, da je to tako nevarno?

Kaj se v zgodi, če pojeste surovega piščanca?

Je varno jesti surovega piščanca? Ne. Kot že omenjeno, lahko pride do zastrupitve s hrano, bolečin v želodcu, slabosti, driske in navsezadnje salmonele

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Preberi še
7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin

''Surovi piščanec, kot tudi njegovi sokovi, so pogosto okuženi z bakterijami kampilobakter in včasih s salmonelo in clostridium perfringens,'' pravi dr. Jennifer L. Bonheur, gastroenterologinja iz New Yorka. Obstaja tudi majhna verjetnost, da lahko dobite Escherichio coli iz surovega piščanca, ''čeprav je bolj pogosto, da E. coli dobite iz premalo kuhane govedine in okuženega surovega sadja ali zelenjave,'' pa dodaja gastroenterologinja Samantha Nazareth.

Surov piščanec
Surov piščanecFOTO: AdobeStock

Vsi ti patogeni, ki se prenašajo s hrano, lahko povzročijo drisko, običajno skupaj s slabostjo in bruhanjem, zvišano telesno temperaturo in trebušnimi krči. Kot poudarjajo strokovnjaki, sta dovolj že dva ugriza. 

Koliko časa po zaužitju surovega piščanca zbolimo?

V primeru kampilobaktra se simptomi običajno ne začnejo pojavljati prej kot dva do pet dni po izpostavljenosti, medtem ko lahko salmonela začne pustošiti že v šestih urah. 

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?
Preberi še
Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?

Podobno so te okužbe različno dolge, od 24 ur (clostridium perfringens) do več kot teden dni (kampilobakter). Inkubacijski čas za E. coli je najpogosteje tri do štiri dni.

Surov piščanec
Surov piščanecFOTO: AdobeStock

Kaj lahko storite, če ste jedli surovega piščanca, vendar še niste zboleli?

Na žalost, ko enkrat jeste surovega piščanca, ne morete več veliko narediti. Črpanje vode ali izpiranje ust ne bo prineslo nobenih čarobnih popravkov. Siljenje na bruhanje? Tudi to ne bo pomagalo.

Počakajte da mine, v primeru hude slabosti pa se obrnite na zdravnika.

Kako pravilno spečemo piščanca?

Vse o pravilni peki in ustreznem ravnanju s piščancem najdete na OKUSNO.JE in v spodnjem članku:

Kako pravilno spečemo piščanca?
Preberi še
Kako pravilno spečemo piščanca?

Vir: womenshealthmag

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662