Vizita.si
Trebušna votlina

Prehrana

Kako na želodec vpliva pekoča hrana?

N.R.A.
14. 09. 2024 04.21
0

Domnevni učinki uživanja začinjene hrane segajo od prebavnih težav do hitrejšega metabolizma, toda kaj je res in kdaj je pekoče hrane preveč? Kdo bi se ji moral izogniti, za koga je morda dobra?

Kaj naredi začinjeno hrano pekočo?

Začimbe se lahko nanašajo na vrsto sestavin, ki dajejo živilom zagon ali povzročijo občutek segrevanja. Hlapljiva spojina, ki jo najdemo v vasabiju, hrenu in gorčici, imenovana izotiocianat, je na primer odgovorna za oster vonj teh živil in občutek čiščenja sinusov, ko jih zaužijemo, glede na raziskavo, objavljeno v Journal of Food Science septembra 2020. Toda običajno, ko ljudje govorijo o začinjeni hrani, mislijo na toploto, ki izhaja iz spojine, imenovane kapsaicin, ki je je v izobilju v čiliju, poroča Britannica.

9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje
Preberi še
9 superzačimb, ki varujejo vaše zdravje

Kapsaicin lahko povzroči občutek, kot da vam gori v ustih in na jeziku, vendar ne opeče vašega jezika tako kot visoke temperature. Ko pojeste nekaj začinjenega, kar vsebuje kapsaicin, senzorji za bolečino pošljejo signal vašim možganom, ki se občuti kot pekoč občutek, poroča Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo. Vaši možgani lahko povzročijo, da mislijo, da je to, kar jeste, dejansko pekoče, da boli, zaradi česar se želite temu izogniti. Tako se rastline čilija zaščitijo pred živalmi, ki bi jih sicer pojedle. Kapsaicin, kemični dražilec, lahko povzroči podoben odziv, če pride v stik z vašo kožo, očmi ali rokami.

Kapsaicin
KapsaicinFOTO: AdobeStock

Kapsaicin se meri s Scovillovo lestvico pikantnosti, ki označuje pikantnost v vrsti popra glede na količino kapsaicina, ki ga vsebuje, izraženo v Scovillovih enotah. 

Dobre novice o začinjeni hrani

Obstaja veliko načinov in razlog, zakaj so lahko živila s kapsaicinom dobra za vas, nakazuje krovni pregled, objavljen v Molecular Nutrition & Food Research decembra 2022. Začinjena prehrana vam lahko celo pomaga živeti dlje, glede na nekatere pretekle raziskave, ki so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo začinjeno hrano skoraj vsak dan, 14-odstotno možnost, da bodo preživeli tiste, ki uživajo začinjeno hrano manj kot enkrat na teden. Ta ista študija je pokazala, da imajo ljudje, ki pogosto uživajo začinjeno hrano, manjšo verjetnost, da bodo umrli zaradi raka ter bolezni srca in dihal, kot tisti, ki se izogibajo pekoči hrani.

Veste, kako zelo zdravi so sveži in naravni sokovi?
Preberi še
Veste, kako zelo zdravi so sveži in naravni sokovi?

Glede na sistematični pregled, objavljen v reviji Frontiers in Oncology julija 2022, lahko kapsaicin nudi lajšanje bolečin in protivnetno delovanje. Po NIST domnevajo, da lahko spojina moti nevrotransmiterje, ki pošiljajo signale bolečine v možgane. Zato je kapsaicin pogosto sestavina lokalnih zdravil za zdravljenje bolečin in artritisa, poroča klinika Mayo.

Začinjena hrana ima lahko tudi vlogo pri ohranjanju nižjega indeksa telesne mase, pospeševanju presnove in krepitvi črevesnega mikrobioma, glede na podatke klinike Cleveland. Metaanaliza, objavljena v Nutrition Journal junija 2023, je pokazala, da lahko začinjena hrana blagodejno vpliva na visok krvni tlak. 

Ima lahko kapsaicin hude stranske učinke?
Preberi še
Ima lahko kapsaicin hude stranske učinke?

Toda ista metaanaliza je odkrila povezavo med ljudmi z najvišjo stopnjo uživanja začinjene hrane in povečano ravnjo LDL ali 'slabega' holesterola ter povečano možnostjo debelosti. Velik del raziskav o kapsaicinu in telesni teži je opazen, saj kaže povezavo, ne pa vzroka in posledice, zato je potrebnih več raziskav.

Slabe novice o začinjeni hrani

Čeprav so potrebne dodatne raziskave o dolgoročnih učinkih rednega uživanja začinjene hrane na zdravje, obstajajo dokazi, da pretiravanje s pekočo hrano ni brez tveganja.

Čili
ČiliFOTO: iStock

Medtem ko mnogi ljudje brez težav uživajo v začinjeni hrani, lahko pri drugih uživanje zelo začinjene hrane povzroči prebavne težave ali celo resnejše reakcije. Kakšne reakcije? Izjemno začinjena hrana lahko povzroči bolečine v trebuhu, pekočo drisko, bolečine v prsnem košu, glavobole in bruhanje, poroča klinika Cleveland.

Obstaja nekaj razlogov, zakaj začinjena hrana povzroča prebavne težave. Kapsaicin, če ga zaužijemo v velikih količinah, je lahko škodljiv za prebavila, ker se bolj učinkovito absorbira v želodcu in zgornjem delu tankega črevesa. Poleg tega je raziskava, objavljena v Foods marca 2022, navajala, da lahko visoki odmerki kapsaicina zaradi svoje pikantnosti zavirajo nastajanje želodčne kisline, povzročijo vnetje želodca in povzročijo strukturne spremembe črevesne pregrade.

Začimbe, ki zmanjšujejo vnetja in blažijo bolečine
Preberi še
Začimbe, ki zmanjšujejo vnetja in blažijo bolečine

Začinjena hrana lahko poslabša sindrom razdražljivega črevesa in vnetno črevesno bolezen. Tudi uživanje pekoče omake ni tako dobro za vaše grlo. Po podatkih Johns Hopkins Medicine je izjemno začinjena hrana eden od možnih vzrokov za hud ezofagitis, raziskave pa so pokazale, da kapsaicin pogosto sproži simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Začinjena hrana je prav tako odgovorna za številne vrtne prebavne motnje, je pokazala druga raziskava.

Kapsaicin
KapsaicinFOTO: AdobeStock

Boleči pekoči občutki zaradi začinjene hrane ne bodo nujno omejeni na vaša usta in črevesje. Nekateri ljudje lahko občutijo pekoč občutek na koži, če pridejo v neposreden stik z izjemno začinjenimi sestavinami.

Obstaja nekaj skupin, ki bi se verjetno morale popolnoma izogibati začinjeni hrani. Majhni otroci imajo občutljivejše brbončice in prebavni sistem. 

8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak
Preberi še
8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak

Torej, ali je uživanje začinjene hrane zdravo?

Po podatkih univerze Stanford so nekateri ljudje genetsko nagnjeni k večji toleranci za začimbe, ker imajo manj receptorjev za kapsaicin. Lahko velja tudi obratno: nekateri posamezniki se rodijo z več brbončicami, zato občutijo močnejšo reakcijo na manjše količine začimb. Spoznajte svoje telo in njegovo toleranco do začinjene hrane. Če je začinjena hrana v preteklosti sprožila zgago ali neprijetne stranske učinke, se ji izogibajte.

Vir: everydayhealth

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650