Kaj naredi začinjeno hrano pekočo?


Kapsaicin se meri s Scovillovo lestvico pikantnosti, ki označuje pikantnost v vrsti popra glede na količino kapsaicina, ki ga vsebuje, izraženo v Scovillovih enotah.
Dobre novice o začinjeni hrani

Glede na sistematični pregled, objavljen v reviji Frontiers in Oncology julija 2022, lahko kapsaicin nudi lajšanje bolečin in protivnetno delovanje. Po NIST domnevajo, da lahko spojina moti nevrotransmiterje, ki pošiljajo signale bolečine v možgane. Zato je kapsaicin pogosto sestavina lokalnih zdravil za zdravljenje bolečin in artritisa, poroča klinika Mayo.

Toda ista metaanaliza je odkrila povezavo med ljudmi z najvišjo stopnjo uživanja začinjene hrane in povečano ravnjo LDL ali 'slabega' holesterola ter povečano možnostjo debelosti. Velik del raziskav o kapsaicinu in telesni teži je opazen, saj kaže povezavo, ne pa vzroka in posledice, zato je potrebnih več raziskav.
Slabe novice o začinjeni hrani
Čeprav so potrebne dodatne raziskave o dolgoročnih učinkih rednega uživanja začinjene hrane na zdravje, obstajajo dokazi, da pretiravanje s pekočo hrano ni brez tveganja.

Medtem ko mnogi ljudje brez težav uživajo v začinjeni hrani, lahko pri drugih uživanje zelo začinjene hrane povzroči prebavne težave ali celo resnejše reakcije. Kakšne reakcije? Izjemno začinjena hrana lahko povzroči bolečine v trebuhu, pekočo drisko, bolečine v prsnem košu, glavobole in bruhanje, poroča klinika Cleveland.
Obstaja nekaj razlogov, zakaj začinjena hrana povzroča prebavne težave. Kapsaicin, če ga zaužijemo v velikih količinah, je lahko škodljiv za prebavila, ker se bolj učinkovito absorbira v želodcu in zgornjem delu tankega črevesa. Poleg tega je raziskava, objavljena v Foods marca 2022, navajala, da lahko visoki odmerki kapsaicina zaradi svoje pikantnosti zavirajo nastajanje želodčne kisline, povzročijo vnetje želodca in povzročijo strukturne spremembe črevesne pregrade.

Začinjena hrana lahko poslabša sindrom razdražljivega črevesa in vnetno črevesno bolezen. Tudi uživanje pekoče omake ni tako dobro za vaše grlo. Po podatkih Johns Hopkins Medicine je izjemno začinjena hrana eden od možnih vzrokov za hud ezofagitis, raziskave pa so pokazale, da kapsaicin pogosto sproži simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB). Začinjena hrana je prav tako odgovorna za številne vrtne prebavne motnje, je pokazala druga raziskava.

Boleči pekoči občutki zaradi začinjene hrane ne bodo nujno omejeni na vaša usta in črevesje. Nekateri ljudje lahko občutijo pekoč občutek na koži, če pridejo v neposreden stik z izjemno začinjenimi sestavinami.
Obstaja nekaj skupin, ki bi se verjetno morale popolnoma izogibati začinjeni hrani. Majhni otroci imajo občutljivejše brbončice in prebavni sistem.

Torej, ali je uživanje začinjene hrane zdravo?
Po podatkih univerze Stanford so nekateri ljudje genetsko nagnjeni k večji toleranci za začimbe, ker imajo manj receptorjev za kapsaicin. Lahko velja tudi obratno: nekateri posamezniki se rodijo z več brbončicami, zato občutijo močnejšo reakcijo na manjše količine začimb. Spoznajte svoje telo in njegovo toleranco do začinjene hrane. Če je začinjena hrana v preteklosti sprožila zgago ali neprijetne stranske učinke, se ji izogibajte.
Vizita e-novice
Vir: everydayhealth
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV