Cimet je začimba, narejena iz notranjega lubja drevesa Cinnamomum. Je zelo priljubljen in ga povezujejo s koristmi za zdravje, kot sta izboljšan nadzor krvnega sladkorja in znižanje nekaterih dejavnikov tveganja za bolezni srca.
Medtem ko je cimet varen za uživanje v majhnih do zmernih količinah, lahko uživanje prevelikih količin povzroči zdravstvene težave, ker vsebuje velike količine spojine, imenovane kumarin.
Raziskave so pokazale, da lahko uživanje preveč kumarina škoduje vašim jetrom in poveča tveganje za raka. Poleg tega je uživanje preveč cimeta povezano s številnimi drugimi stranskimi učinki.
1. Lahko povzroči poškodbe jeter
Cassia (ali navadni) cimet je bogat vir kumarina. Vsebnost kumarina v mletem cimetu Cassia se lahko giblje od 7 do 18 miligramov na čajno žličko (2,6 grama), medtem ko cejlonski cimet vsebuje le sledi kumarina.
Dopustni dnevni vnos kumarina je približno 0,1 mg/kg telesne teže ali 5 mg na dan za 130 59 kg osebo. To pomeni, da lahko samo 1 čajna žlička cimeta Cassia preseže dnevno omejitev.
Na žalost je več študij pokazalo, da lahko uživanje preveč kumarina povzroči toksičnost in poškodbe jeter.
Na primer, 73-letna ženska, ki jo omenja healthline, je po samo 1 tednu jemanja dodatkov cimeta razvila nenadno okužbo jeter, ki je povzročila poškodbo jeter. Vendar je ta primer vključeval dodatke, ki so zagotavljali večji odmerek, kot bi ga dobili samo s prehrano.
2. Lahko poveča tveganje za raka
Študije na živalih so pokazale, da lahko uživanje preveč kumarina, ki ga je veliko v cimetu Cassia, poveča tveganje za nekatere vrste raka. Študije na glodalcih so na primer pokazale, da lahko uživanje preveč kumarina povzroči nastanek rakavih tumorjev v pljučih, jetrih in ledvicah. Način, na katerega lahko kumarin povzroči tumorje, ni jasen.
Vendar pa nekateri znanstveniki verjamejo, da kumarin sčasoma povzroči poškodbe DNK, kar poveča tveganje za raka. Večina raziskav o rakavih učinkih kumarina je bila opravljena na živalih. Potrebnih je več raziskav na ljudeh, da bi ugotovili, ali ista povezava med rakom in kumarinom velja za ljudi.
3. Lahko povzroči rane v ustih
Nekateri ljudje so imeli rane v ustih zaradi uživanja izdelkov, ki vsebujejo arome cimeta. Cimet vsebuje cinamaldehid, spojino, ki lahko sproži alergijsko reakcijo, če jo zaužijemo v velikih količinah. Zdi se, da majhne količine začimbe ne povzročajo te reakcije, saj slina preprečuje, da bi kemikalije predolgo ostale v stiku z usti.
4. Lahko povzroči nizek krvni sladkor
Kronično visok krvni sladkor je zdravstveni problem. Če se ne zdravi, lahko povzroči sladkorno bolezen, bolezni srca in številne druge zdravstvene težave.
Cimet je dobro znan po svoji sposobnosti zniževanja krvnega sladkorja. Študije so pokazale, da lahko začimba posnema učinke insulina, hormona, ki pomaga odstraniti sladkor iz krvi. Če zaužijete malo cimeta, lahko znižate krvni sladkor, če ga zaužijete preveč, pa lahko ta pade prenizko. To se imenuje hipoglikemija. Lahko povzroči utrujenost, omotico in morda omedlevico.
Ljudje, ki so najbolj izpostavljeni tveganju za nizek krvni sladkor, so tisti, ki jemljejo zdravila za sladkorno bolezen. To je zato, ker lahko cimet poveča učinke teh zdravil in povzroči prenizek krvni sladkor.
5. Lahko povzroči težave z dihanjem
Zaužitje preveč mletega cimeta naenkrat lahko povzroči težave z dihanjem. To je zato, ker ima začimba fino teksturo, ki olajša vdihavanje. Nenamerno vdihavanje lahko povzroči kašelj, bruhanje in težave, ko poskušate zajeti sapo.
Ljudje z astmo ali drugimi zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na dihanje, morajo biti še posebej previdni, da nenamerno vdihnejo cimet, saj je večja verjetnost, da bodo imeli težave z dihanjem.
6. Lahko vpliva na nekatera zdravila
Cimet je varno uživati v majhnih do zmernih količinah z večino zdravil. Vendar pa je preveliko jemanje lahko težava, če jemljete zdravila za sladkorno bolezen, bolezni srca ali bolezni jeter. To je zato, ker lahko cimet medsebojno deluje s temi zdravili, bodisi okrepi njihove učinke ali okrepi njihove stranske učinke.
Cimet je na splošno varen za uporabo v majhnih količinah kot začimbo. Povezan je s številnimi izjemnimi koristmi za zdravje. Vendar pa lahko uživanje preveč povzroči potencialno nevarne stranske učinke. To velja predvsem za cimet Cassia, ker je bogat vir kumarina. Nasprotno pa cejlonski cimet vsebuje le sledove kumarina.
Čeprav cejlonski cimet vsebuje le majhne količine kumarina, se je treba izogibati pretiranemu vnosu. Cimet vsebuje številne druge rastlinske spojine, ki imajo lahko škodljive učinke, če jih uživamo v velikih količinah. Ves cimet kot začimbo uporabljajte zmerno.
Vizita e-novice
Vir: healthline
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV