Sadje in zelenjava vsebujeta najpomembnejša hranila za naše telo. Raziskava, ki jo je izvedel ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni, je pokazala, da je le eden od desetih odraslih pojedel priporočljive vrednosti sadja in zelenjave dnevno. Priporočljive vrednosti!''Potrebe po vitaminih in mineralih so od človeka do človeka in od dneva do dneva različne in odvisne od različnih zunanjih in notranjih vplivov. Priporočila po svoji definiciji pokrivajo potrebe skoraj vseh (98 %) oseb znotraj skupine zdravih posameznikov. Pri referenčnih vrednostih gre za količine hranil, za katere domnevamo, da pri skoraj vseh posameznikih v obravnavanih populacijskih skupinah omogočajo njihovo polno storilnost in ščitijo pred prehransko pogojenimi zdravstvenimi okvarami," imajo zapisano na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
Natančne priporočljive vrednosti glede na starost so dostopne v tabeli na peti strani, ki se nahaja tukaj. Kaj se torej lahko zgodi, če v naši prehrani ni dovolj sadja in zelenjave? Po besedah Laure Moore, registrirane dietetičarke, ki deluje pri zdravstvenem centru Univerze v Teksasu, natančneje na univerzi za javno zdravje v Houstonu, lahko prehranske pomanjkljivosti povzročijo neprijetne stranske učinke.
Večja možnost prebavnih težav
Brez sadja in zelenjave naj bi bili bolj nagnjeni k prebavnim težavam, kot so zaprtje, hemoroidi in divertikuloza. "Sadje in zelenjava vsebujeta celulozo, ki poveča težo blata, olajša prehod tega in skrajša tudi sam čas prehoda," pojasnjuje Moorova. Poleg tega sadje in zelenjava vsebujeta vlaknine, za katere omenjena dietetičarka pravi, da "pomagajo ublažiti ali preprečiti zaprtje, stimulirajo mišice GI trakta in zmanjšajo pritisk na spodnje črevesje, zaradi česar je manj verjetno, da bi rektalne vene v črevesju nabreknile in povzročile hemoroide." Študija s Harvarda je dodatno dokazala, da prehrana z veliko prehranskih vlaknin, ki jo zagotavljata sadje in zelenjava, zmanjša tveganje za divertikulitis. Več o njem si lahko preberete tukaj.
Naraščalo naj bi tveganje za rakotvorne bolezni
Po podatkih Ameriškega inštituta za raziskave raka (AICR) nobeno živilo ne more zaščititi našega telesa pred samim rakom, vendar pa lahko določena vrsta prehrane, posebej pa naj bi bilo to sposobno sadje in zelenjava, pomaga zmanjšati tveganje za raka. "Antioksidanti, kot so vitamini skupine E, vitamin C in karotenoidi, imajo sposobnost, da zmanjšajo tveganje za raka, s tem, ko zdrave celice zaščitijo pred prostimi radikali," pravi prej omenjena dietetičarka.
Narašča lahko tudi naša teža
Samo ne uživanje sadja in zelenjave ne vodi do prekomerne telesne teže oz. za to vsaj ni podprtih dokazov. So pa raziskovalci s Harvarda ugotovili, da ljudje, ki ne jedo sadja in zelenjave veliko pogoste posežejo po visoko kalorični hrani z veliko maščobami, kar posledično pri istih ljudeh vodi do prekomerne telesne teže. Nasprotno naj bi ljudje, ki uživajo dovolj sadja in zelenjave posegali po tovrstnih 'prigrizkih', ne hitri hrani. ''Sadje in zelenjava imata malo kalorij in nizko energijsko gostoto. Posledično lahko enega in drugega pojemo veliko več, hitreje pa smo tudi siti,'' pravi Moorova.
Vizita e-novice
Povzeto po The Healthy / Inštitut za varovanje zdravja RS
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV