Ne glede na to, ali postrežete cvrtje z zrezkom ali ga narežete na nežen file, bo zrezek vsakič zadovoljil vaše brbončice. Toda čeprav je zrezek priljubljena izbira mesa mnogih, je razprava o tem, ali je zrezek zdrav ali ne, že leta razdeljena na sredino. Nekateri govorijo o koristih hranil in vitaminov, ki jih zagotavlja, medtem ko drugi pravijo, da je vsebnost nasičenih maščob previsoka.
Na splošno imajo vsi kosi zrezka podobne ravni hranilnih snovi in nudijo povezane zdravstvene koristi ali stranske učinke, vendar obstaja nekaj razlik zaradi dejstva, da kosi prihajajo iz različnih delov krave. Nekateri kosi imajo na primer več kalorij iz maščob ali več beljakovin.
Tudi po pregledu podatkov o hranilni vrednosti je še vedno težko ugotoviti, ali je zrezek zdrav ali bi ga morali naslednjič izpustiti. Pri večini stvari je zmernost ključnega pomena in pogovor z zdravnikom vam lahko pomaga pri dokončni odločitvi, ali želite zrezek še naprej vključiti v svojo običajno prehrano ali ne.
Kaj se zgodi z vašim telesom, ko jeste zrezek?
Dobili boste veliko količino beljakovin
Ena najboljših koristi za zdravje, ki jih lahko pridobite s katero koli vrsto mesa, je velika količina beljakovin, ki jih ponuja in zrezek ni izjema. Vsebnost beljakovin se razlikuje glede na kos, toda kot primer, boste dobili približno 24 gramov v porciji bočnega zrezka, 22 gramov v rebuli in 22 gramov v porciji fileja.
Zrezek zagotavlja dober vir beljakovin, ki so pomembne za rast mišic in obnovo tkiva. Njegova visoka vsebnost beljakovin pomaga pri sitosti, uravnavanju apetita in pomaga preprečevati prenajedanje.
Poleg tega zrezek velja za popolno beljakovino, kar pomeni, da vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo. Številne rastlinske beljakovine so nepopolne beljakovine (ne vsebujejo devetih aminokislin), zato vam meso, kot je zrezek, lahko ponudi tisto, kar nekatere vegetarijancem prijazne beljakovine ne morejo.
Približali se boste izpolnjevanju svojih potreb po železu
Poleg beljakovin vam lahko zrezek pomaga doseči dnevne cilje glede mikrohranil, kot je železo. Razen če ste slabokrvni, noseči ali imate zelo obilne menstruacije, železo morda ni hranilo, o katerem pogosto razmišljate, a če ne izpolnjujete svojih potreb po železu s svojo prehrano, lahko občutite pomanjkanje, ki lahko povzroči izčrpanost, mišična oslabelost, nelagodje v prebavilih ter pomanjkanje telesne in duševne energije.
Lažje boste dosegli priporočeni dnevni vnos cinka
Najverjetneje ste že slišali za cink v povezavi z imunostjo, in to z dobrim razlogom. To mikrohranilo je bistvenega pomena za zdravje vašega imunskega sistema in metabolizma, na srečo pa ga je veliko v številnih živilih, vključno z vašim najljubšim kosom sočnega zrezka. Opazili boste, da je cink prisoten v številnih zdravilih za prehlad, saj lahko pomaga vašemu imunskemu sistemu pri boju proti različnim boleznim, zlasti v času nadležne sezone prehladov in gripe. Če pa je to samo tipična dnevna količina, ki jo potrebujete, vam lahko zrezek pomaga doseči cilj.
Dnevna priporočena vrednost cinka je 8 miligramov za ženske in 11 za moške, večina ljudi pa lahko te priporočene količine doseže s hrano, ki jo dnevno zaužije.
Približali se boste dnevni priporočeni vrednosti selena
Selen je eden izmed vitaminov, o katerih se manj govori, ki jih vaše telo potrebuje, vendar to ni odraz njegove vrednosti. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje je selen potreben za zaščito vašega telesa pred okužbami in oksidativnim stresom ter pomaga pri reproduktivnem zdravju, proizvodnji DNK in zdravju vaše ščitnice.
Ljubitelji zrezkov bodo z veseljem prebrali, da lahko ena porcija tega okusnega mesa zaužije skoraj polovico priporočene dnevne vrednosti.
Zaužili boste skoraj vse vitamine skupine B
Zrezek vsebuje skoraj celotno družino vitaminov B s tiaminom (B1), riboflavinom (B2), niacinom (B3), B6, folatom (B9) in B12. Tiamin je potreben za energijsko presnovo in razvoj rasti, riboflavin pomaga pri rasti celic in proizvodnji energije, niacin pomaga pri pretvarjanju hrane v energijo v telesu, vitamin B6 je bistven za zdravje možganov in imunost, folat je potreben za tvorbo DNK, vitamin B12 pa pomaga z zdravjem živcev in celic, hkrati pa pomaga preprečevati šibkost in izčrpanost energije. Vsebnost vitamina B12 v zrezku je prav tako ključnega pomena za sintezo DNK in proizvodnjo rdečih krvničk.
Kot lahko vidite, je zrezek bogat s hranili in lahko vašemu telesu zagotovi veliko več vitaminov in mineralov, kot si lahko predstavljate. Vendar to ne izključuje, da ima zrezek potencialno tudi negativne stranske učinke, zato je pomembna zmernost.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV