Odgovor je nekoliko niansiran in je pogosto odvisen od vrste žita, ki ga izberete, zato je pomembno, da izberete takšne, ki so bogati s hranili. ''Ne pozabite, čeprav so kosmiči lahko hitra in priročna izbira hrane, je ključnega pomena, da jih izberete modro in pazite na porcije ter da jih uživate kot del uravnotežene prehrane,'' pravi dietetičarka Danielle Crumble Smith.
Denimo, pomembno je, da poiščete blagovne znamke žit, ki vsebujejo malo dodanega sladkorja in več vlaknin in beljakovin. Prav tako vas lahko omejuje uživanje žitaric samih brez drugih hranljivih živil v kombinaciji z njimi. ''Prekomerno zanašanje na žitarice kot primarni vir hrane lahko privede do neravnovesja v prehranskem vnosu in morebitne izgube bistvenih hranil, ki jih zagotavljajo bolj raznoliki obroki iz polnovredne hrane,'' pravi Smithova.
Morda se boste počutili polni energije (vendar ne za dolgo)
Številna žita so narejena iz rafiniranih zrn, ki so v bistvu cela zrna z odstranjeno zunanjo ovojnico. Ta postopek naredi zrna mehkejša, bolj enotna in jih je lažje oblikovati v skladne oblike. Toda odstranitev zunanjega dela zrna odstrani velik del vsebnosti vlaknin skupaj z drugimi hranili, manj vlaknin pa pomeni manj dela za prebavo, proces pretvorbe ogljikovih hidratov v energijo pa poteka hitreje, kar vam daje hiter zalogaj energije.
Raven krvnega sladkorja se lahko dvigne in nato pade
Žita dobijo slab glas, ker so pogosto polna sladkorja. Ko zaužijete sladko žito, se sladkor in rafinirana žita, ki jih vsebuje, hitro prebavijo in absorbirajo v krvni obtok, kar povzroči hiter dvig ravni glukoze v krvi. Kot odgovor na skok krvnega sladkorja trebušna slinavka sprošča inzulin, hormon, ki pomaga celicam vzeti glukozo za energijo ali shranjevanje, kar pomaga znižati raven glukoze v krvi.
Kmalu zatem boste morda začutili lakoto
Številni kosmiči imajo malo vlaknin in beljakovin in če ne vsebujejo dovolj teh hranilnih snovi, ki nasitijo, lahko, če jih zaužijete zjutraj, povzroči željo po 'še več'.
Morda boste pogrešali beljakovine
Večina tradicionalnih žit je predvsem iz rafiniranih žit in sladkorjev, ki imajo naravno malo beljakovin. V povprečju bi tipična porcija žit lahko zagotovila le 1 do 3 grame beljakovin, medtem ko bi zajtrk, bogat z beljakovinami, idealno vseboval vsaj 20 do 30 gramov beljakovin.
Morda si boste na koncu zaželeli še več sladkorja
Prekomerno uživanje sladkih kosmičev ne vodi samo do povečane porabe kalorij, ampak tudi do prekomernega vnosa sladkorja, kar je bilo povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so povečano tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in zobne votline.
Kot zdaj vemo, uživanje preveč sladkih kosmičev vodi do hitrega skoka krvnega sladkorja, ki mu sledi padec zaradi insulina. Ko raven krvnega sladkorja strmo pade, telo pogosto signalizira hrano s hitrim vnosom energije (kot so ogljikovi hidrati), da bi ga ponovno zvišalo.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV