Vizita.si
Kakav
Prehrana

Naravni antioksidant, ki upočasnjuje staranje

E.R.
17. 10. 2025 03.45
0

Odkrijte, kako lahko kakav, bogat s flavanoli, postane vaš zaveznik v boju proti vnetjem in upočasni procese staranja, kar prinaša koristi za srce in splošno vitalnost.

Prejšnje znanstvene raziskave so pokazale, da lahko hrana in pijača, bogata s flavanoli, kot je kakav, zmanjšata tveganje za srčno-žilne bolezni. Nova študija, objavljena v reviji Age and Ageing, zdaj gradi na tej ugotovitvi z raziskovanjem, kako dolgotrajno uživanje kakavovega ekstrakta vpliva na vnetja, povezana s staranjem.

Flavanoli, spojine, ki jih najdemo v kakavu, zelenem čaju, jabolkih in grozdju, so povezani z izboljšanim zdravjem in zmanjšanim vnetjem. Vnetje, ki se kopiči s starostjo, ali vnetje, ki ga povzroča starost, prispeva k boleznim, kot sta Alzheimerjeva bolezen in kronična bolečina.

V Sloveniji bodo kmalu dostopna nova zdravila za Alzheimerjevo bolezen
Preberi še
V Sloveniji bodo kmalu dostopna nova zdravila za Alzheimerjevo bolezen

"Naše zanimanje za kakavov ekstrakt in vnetja, ki jih povzroča starost, se je začelo z zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne bolezni, povezane s kakavom. Želeli smo ugotoviti, ali lahko dolgotrajno uživanje kakavovega ekstrakta v primerjavi s placebom modulira s starostjo povezano vnetje, in podatki kažejo, da lahko," je v izjavi na spletni strani bolnišnice povedal Howard Sesso, epidemiolog v bolnišnici Brigham and Women's v ZDA.

V študijo je bilo vključenih 598 zdravih odraslih, starejših od 60 let. Udeleženci so dve leti dnevno prejemali bodisi 500 miligramov kakavovega ekstrakta bodisi placebo, medtem ko so spremljali biomarkerje vnetja v krvi. Dodatek je znatno upočasnil porast hsCRP, označevalca sistemskega vnetja in tveganja za srčno-žilne bolezni, z najmočnejšim učinkom pri tistih z najvišjim izhodiščnim tveganjem.

To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu
Preberi še
To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu

"Zanimivo je, da smo opazili tudi povečanje interferona-gama, citokina, povezanega z imunskim sistemom, kar odpira nova vprašanja za prihodnje raziskave," pravi kardiolog in populacijski genetik Yanbin Dong z Univerze Augusta v ZDA in eden od avtorjev študije.

Prejšnje študije, vključno s študijo o izidih kakavovih dodatkov in multivitaminov, so pokazale, da je bila umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni pri starejših odraslih, ki so jemali kakavove dodatke, za 27 odstotkov nižja. Študija kaže, da lahko kakavov ekstrakt dopolnjuje, a zagotovo ne nadomešča zdravega načina življenja.

Študija poziva k večji pozornosti do koristi rastlinske hrane za srce, vključno s kakavovimi izdelki, bogatimi s flavanoli. Potrjuje pomen raznolike, barvite rastlinske prehrane, zlasti v kontekstu vnetij, zaključuje Sesso.

Vir: zimo.dnevnik.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1310