Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
PREHRANA

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže

23.10.2019, 8:14
1

Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Zelje je nizkokalorična zelenjava z visoko hranljivo vrednostjo. Tako sveže kot kislo zelje imata zdravilne in blagodejne učinke na človeško telo. Velja za antistresno zelenjavo, ravno tako pozitivno učinkuje na imunski sistem in prebavo.

Vam primanjkuje vitamina D? Posledice so lahko resne
PREBERI ŠE
Vam primanjkuje vitamina D? Posledice so lahko resne

Alja Dimic
Alja Dimic/ FOTO: osebni arhiv

"Zelje uvrščamo v sam vrh po hranilnih vrednostih vitaminov, mineralov, encimov in vlaknin. Visoka vsebnost vitamina C, antioksidantov, kalcija, kalija, joda, magnezija, folne kisline, vitamina K in drugih B vitaminov skrbi za dobro delovanje imunskega sistema, se bori proti vnetjem, virusom, bakterijam in patogenom, ki ravno v jesensko zimskem času najbolj intenzivno napadajo naše telo. V zimskemu času primanjkuje svežega lokalnega sadja in zelenjave oz. je manjša izbira, zato je izbira svežega in kisanega zelja odlična izbira," pojasnjuje Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka.

Zelje je ravno tako odlično za razstrupljanje telesa in regeneracijo ali obnovitev jeter. 

"Samo kislo zelje ne bo razlog za hujšanje, vsekakor pa ob sicer spremenjenem prehranskem režimu zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže. Zelje vsebuje veliko vlaknin, ki optimizirajo krvni sladkor in inzulin, ki sta tista, ki nas redita. Prav tako vlaknine omogočajo postopen dvig krvnega sladkorja ter nas dlje časa obdržijo site. Prav tako so vlaknine tiste, ki pomagajo jetrom, da izvržejo presežke strupov in hormonov, da se le-ti ne reabsorbirajo nazaj v krvni obtok. Če boste kakšen obrok zamenjali z zeljem, bo to pospešilo presnovo in prebavo ter celoten metabolizem ter prispevalo k hitrejšemu izgorevanju kalorij," še doda Dimiceva.

Sok kislega zelja deluje kot naravno sredstvo zoper alkoholnega mačka, pomaga pa tudi pri blaženju simptomov razjede na želodcu. Kislo zelje blagodejno vpliva na želodec in črevesje, ravno tako pripomore k nastanku rdečih krvničk. Uravnava in zmanjšuje holesterol, pomaga pri gradnji zdravih kosti ter obnavljanju obrabljenega vezivnega tkiva. Strokovnjaki so prepričani, da tudi upočasnjuje proces staranja.

Zelje je nizkokalorična zelenjava z visoko hranljivo vrednostjo.
Zelje je nizkokalorična zelenjava z visoko hranljivo vrednostjo./ FOTO: iStock

"Kisano zelje ima večje hranilne prednosti, saj s fermentacijo svežega zelja dosežemo razvoj mikorrorganizmov, ki v črevesju vzpostavljajo optimalno črevesno floro, se borijo proti virusom, bakterijam, glivam in parazitov, da le-ti ne zavzamejo celotnega telesa. S tem lahko rečemo, da kislo zelje odlično spodbuja zdravo delovanje imunskega sistema, čisti prebavila in poskrbi za boljšo absorpcijo hranil. Tudi zeljnica je polna hranil, zato priporočam pitje vsaj enega kozarca na dan, saj na telo deluje kot poživitveni tonik," še zaključi Alja Dimic.

Ker je odličen vir vitamina B12, ga priporočajo vegetarijancem in veganom, ki pa ga tudi pogosto radi vključujejo v svojo prehrano. V 100 gramih surovega zelja se nahaja kar 20 miligramov vitamina C.

Iz zelja lahko skuhate enolončnice, lahko ga uporabljate pri kuhi juhe ali pa v raznoraznih solatah. Vsekakor je nepogrešljiv v prihajajočih jesenskih in zimskih dneh.

PRIPOROČENO
Pečeno kislo zelje

Pečeno kislo zelje

40 min

 

NOVICE
Sindikat zahteva 10-odstotni dvig plač, za upravo ...
ŠPORT
Marjanović: Še nam, ki smo vseskozi z Luko, ni ...
POP IN
Bode Miller se je razveselil dvojčkov
TV ODDAJE
Nace Junkar: Pred ogledom nastopa sem imel ...
VIZITA.SI
Pljučni rak je najpogostejši vzrok smrti zaradi ...
OKUSNO.JE
Tradicionalna slovenska jed, ki nosi prstni odtis ...
ZADOVOLJNA.SI
Velja za modno ikono, za podelitev pa je oblekla ...
MOSKISVET.COM
Zaradi nečimrnosti Ronaldu dveletna prepoved ...
BIBALEZE.SI
Žalostna usoda slavnega para: pred 7 meseci sta ...
CEKIN.SI
Kakšne plače imajo poštarji?
DOMINVRT.SI
Priljubljena pevka si je sredi Ljubljane ...
OKUSNO.JE
Manj kot pol ure za rahlo jajčno omleto