Vzroki za pomanjkanje železa v krvi so lahko različni. Krvavitev je skoraj edini razlog za pomanjkanje železa pri odraslih. Človek namreč izgubi veliko železa le takrat, ko izgublja eritrocite ob krvavitvi, posledica tega pa je pomanjkanje železa. Pri dojenčkih in otrocih je razlog za pomanjkanje železa lahko prehrana, ki ga vsebuje premalo ali nič. Pri moških in ženskah po obdobju menopavze pa je pomanjkanje železa lahko posledica krvavitve prebavil. Najpogostejši vzrok pomanjkanja železa pri ženskah v rodni dobi pa so močne menstruacijske krvavitve.
Telesno neaktiven odrasel moški potrebuje dnevno najmanj 1,0 mg železa za osnovne življenske funkcije. Zaradi mesečne izgube z menstruacijo potrebuje odrasla ženska nekoliko več železa, 1,5 mg na dan. Veliko ljudi sploh ne ve, da ima pomanjkanje železa, težave pa pripisujejo drugim vzrokom. Pojavijo se lahko kronična utrujenost, težave s koncentracijo, pospešen srčni utrip in aritmija, mišični nemir ... Vse to pa so tudi simptomi, ki jih običajno pripisujemo stresu, v resnici pa so povezani s pomanjkanjem železa. Pomanjkanje železa vodi v anemijo: rdeče krvne celice se zmanjšajo in do organov in tkiv nosijo vse manj kisika. Odrasli s kroničnim pomanjkanjem železa imajo težave z ohranjanjem fokusa in spominom.
Kakšni so ostali simptomi pomanjkanja železa v krvi?
- Splošna utrujenost,
- občutek šibkosti,
- bledost,
- izguba apetita,
- pogosti glavoboli,
- hladne dlani in stopala,
- krhki nohti,
- hrapava koža,
- svojeglav srčni utrip,
- zadihanost ob še tako nizki obremenitvi.
Kako potekata postavitev diagnoze in zdravljenje?
Za opredelitev anemije so potrebne krvne preiskave. Ker pa je najpogostejši vzrok pomanjkanja železa obsežna krvavitev, poskušamo najprej omiliti to krvavitev in jo ustaviti. Na splošno velja, da vedno zdravimo tudi s pripravki železa, ki se najboljše absorbirajo 30 minut pred obrokom. Po navadi zadošča tabeta na dan, včasih sta potrebni dve. Ob uživanju pripravkov pa se lahko pojavijo neželeni učinki, kot sta slabost in zaprtje. Zradi uživanja pripravkov pa je lahko blato črno obarvano. To je sicer normalen in neškodljiv stranski učinek. Kontrole krvi so po 3 do 6 tednov trajajoči terapiji s pripravki, potem potrebne le občasno.
Kakšno hrano je potrebno uživati?
Telesu je potrebno zagotoviti železo tudi z zdravo in primerno prehrano. Med živila, bogata z železom, spadajo predvsem:
Temno zelena listnata zelenjava
Kuhano zelenje vsebuje več železa kot sveže. Kuhana špinača kraljuje s kar 6,5 mg železa na skodelico (180 g). Za primerjavo, skodelica sveže špinače vsebuje samo 0,81 mg železa. Vzrok se delno skriva v tem, da se zelenju s kuhanjem zmanjša volumen in ga lahko zato lažje pojemo več – a tudi, če bi pojedli 180 g sveže špinače (da izenačimo težo), bi še vedno dobili 4,86 in ne 6,5 mg železa. Špinači sledi kuhana blitva s 3,95 mg/skodelico.
Regrat
Uživanje regrata ima številne zdravju ugodne učinke. Listi vsebujejo fruktozo, inulin, grenčino, fenolno kislino in sterole, pa tudi flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Regrat vsebuje tudi vitamine A, B in C, veliko kalija in drugih mineralov, med njimi tudi železa. V sto gramih regrata se namreč nahaja 3mg železa.
Beluši
Beluši so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in nizke kalorične vrednosti zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. 100g beluševih poganjkov vsebuje le okoli 20 kcal, hkrati pa so izjemno bogat vir vitamina K, folne kisline ter železa. Slednjega se v 100g nahaja kar 2,1 mg.
Fižol in druge stročnice
Vse stročnice, od fižola in graha, pa do čičerike, leče in soje, vsebujejo veliko beljakovin in železa. Ena skodelica (180g) kuhanega fižola ledvičarja vsebuje skoraj 4 mg železa. Stročnice dodajajte k solatam, k rižu in zelenjavi, vključite jih v omake za testenine, lazanje, sendviče, juhe in enolončnice… Pred kuhanjem jih namočite čez noč, saj boste s tem zamnjšali čas kuhanja in jih skuhajte v večjih količinah, da jih boste imeli vedno pri roki. Uporabljate lahko tudi že kuhane iz pločevinke.
Rdeča pesa
Rdeča pesa zaradi svoje vitaminsko-mineralne sestave krepi imunski sistem, spodbuja apetit in izločanje žolčnih sokov. Uživanje rdeče pese v zimskem času tudi preventivni učinek proti prehladnim obolenjem in okužbam. Sok rdeče pese lajša težave pri slabosti, bruhanju in driski. 100 g rdeče pese pa vsebuje 0,8 mg železa.
Rozine in suho sadje
Rozine so en najboljših virov različnih hranil, kot so kalcij, kalij, natrij, proteini, vlaknine in železo. Že 100 g rozin vas oboroži z 1,88 mg železa. Ravno tako dober vir železa pa je tudi suho sadje, ki vsebuje v 100g kar 0,8 mg železa.
Borovnice, brusnice in aronija
Svetovna javnost borovnice imenuje “jagode za zdravje in možgane”, vsebujejo pa tudi ogromno hranilnih snovi in antioksidantov. Poleg tega, da veljajo borovnice za eno izmed najbolj priporočljivih dopolnil za slabokrvnost, imajo izredne pozitivne in zdravilne učinke tudi proti staranju. 100g borovnic vsebuje 0,3 mg železa. Ravno tako so odličen vir železa tudi brusnice in aronija.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV