Kris Sollid, direktor pri Nutrition Communications pri Mednarodni fundaciji za informacije o hrani, pravi, da se je s širjenjem priljubljenosti veganske in vegetarijanske prehrane pojavilo prepričanje, da je meso škodljivo, a temu ni nujno tako. Vsekakor sta veganska in vegetarijanska prehrana način življenja in tudi prehranjevanja, a slednje, po prepričanju mnogih ljudi, ni primerno za vse. "Mogoče je, da so meso in mesni izdelki del zdrave prehrane, prav tako pa je mogoča zdrava prehrana brez mesa," trdi Sollid in dodaja: "Ali se odločamo, da bomo jedli meso ali ne, je popolnoma odvisno od nas samih, vendar je dejstvo, da je meso ključni vir vitaminov in mineralov, kot sta denimo vitamin B12 in vir železa.'"
Malina Linkas Malkani, tiskovna predstavnica Akademije za nutricionistiko in dietetiko, priporoča zmernost pri uživanju mesa in trdi, da večina ljudi poje mnogo več mesa, kot ga naše telo dejansko potrebuje. V tem članku tako ne bomo razpravljali o moralnem vidiku uživanja mesa, ali je uživanje slednjega sporno ali ne, temveč katero meso velja za najbolj zdravo, kateremu bi se bilo bolje izogniti.
Najboljše, za večino ljudi, naj bi bilo pusto meso
Med pusto meso uvrščamo denimo piščanca, purana, zajca ter tudi določene dele svinjine ter teletine, to naj bi veljalo za najbolj zdravo. Seveda je pri tem pomembno, kako meso pripravimo in katere dele omenjenih živali uživamo. Na splošno pa velja, da ima omenjeno meso manjši odstotek nasičenih maščob.
Puranje meso brez kože
Po mnenju Sollida je v puranjem mesu nezanemarljiv odstotek zdravih beljakovin, dodatno pa z uživanjem puranjega mesa v telo vnesemo zadovoljivo količino vitamina B6 in niacina. Ta naj bi prispevala k zdravju srca, prebave in nam zagotavljala dodatno energijo za delovanje možganov in seveda tudi za druge procese. Dodatno je puran odličen vir železa.
Piščančje prsi brez kože
Vsa perutnina je odličen vir vitamina B6 in niacina. Raziskava, objavljena v Food & Nutrition Research, kaže, da ima perutnina tudi pozitivno vlogo pri ohranjanju zdrave teže in splošnega počutja, kaže študija. Poleg tega je belo meso še posebej dober vir klora, fosforja in riboflavina, pravi Sollid.
Omenjeni direktor še poudarja, da imamo ljudje velikokrat prepričanje, da sta denimo svinjina in govedina slaba vira mesnih izdelkov. Temu naj ne bi bil tako. Določeni deli in pusta govedina, prav tako pa svinjina, so odličen naravni vir beljakovin in bistvenih hranil, ki jih naše telo potrebuje za normalno funkcioniranje.
Izogibati bi se bilo treba predelanemu mesu
Sušeni mesni narezki, narezki, salame in hrenovke so le nekateri primeri predelanega mesa, ki jih je treba omejiti ali se jim v celoti izogibati. Veliko raziskav je v preteklosti dokazalo, da uživanje večjih količin predelanega mesa povečuje tveganje za marsikatero obolenje, med drugim so najpogostejša obolenja srca in bolezni debelega črevesja. Malkanijeva poudarja, da ima predelano meso visoko vsebnost škodljivih nasičenih maščob, dodatno pa vsebuje veliko preveč natrija. Prav tako pa naj bi mastni deli mesa vsebovali visoko količino nasičenih maščob, kot takšni pa naj bi povečevali raven holesterola in prispevali k razvoju srčnih obolenj.
Vizita e-novice
Povzeto po TheHealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV