Vizita.si
Kislo zelje

Prehrana

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času

Vizita.si
17. 11. 2023 05.00
0

Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Ta preprosta jed je postala priljubljena po vsem svetu zaradi svojega bogatega okusa in hranilne vrednosti, ter mnogi jo pripravljajo doma. 

Zdravilne lastnosti kislega zelja

Kislo zelje je polno hranil, ki so koristna za zdravje. Nekatere ključne zdravilne lastnosti vključujejo:

Kislo zelje
Kislo zeljeFOTO: Profimedia

Probiotiki: Med postopkom fermentacije se v kislem zelju razvijejo naravni probiotiki, kot so mlečnokislinske bakterije. Te koristne bakterije lahko izboljšajo zdravje črevesja in pripomorejo k uravnoteženi črevesni flori.

Kaj je dieta fodmap?
Preberi še
Kaj je dieta fodmap?

Vitamini in minerali: Kislo zelje je dober vir vitaminov, kot sta vitamin C in vitamin K. Prav tako vsebuje minerale, kot je kalij, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka.

Vlaknine: Zelje vsebuje vlaknine, ki so dobre za prebavo in lahko pomagajo pri preprečevanju zaprtja.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Preberi še
Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže

Antioksidanti: Kislo zelje vsebuje antioksidante, ki pomagajo pri boju proti prostim radikalom v telesu in zmanjšujejo vnetje.

Nizka vsebnost kalorij: Kislo zelje je nizkokalorična jed, kar ga naredi primernega za tiste, ki želijo zmanjšati telesno težo.

Kislo zelje
Kislo zeljeFOTO: iStock

Kako pripraviti kislo zelje?

Priprava kislega zelja je preprosta, vendar zahteva nekaj potrpljenja. Sledite tem korakom:

- Izberite sveže zelje, ki ima trdo glavo. 

- Zelje dobro operite in narežite na tanke rezine. Lahko ga naribate ali nasekljate s nožem.

- Vsako plast narezanega zelja rahlo posolite, kar bo pomagalo izvleči vodo iz zelja.

12 naravnih superživil, ki jih morate poznati
Preberi še
12 naravnih superživil, ki jih morate poznati

- Zelje stisnite s težo, na primer s krožnikom ali vrečko s peskom. Tako bo iz njega iztekla voda.

- Zelje postavite v stekleno posodo in pustite, da fermentira pri sobni temperaturi. To bo trajalo nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od temperature in želene stopnje kislosti.

Kislo zelje
Kislo zeljeFOTO: Thinkstock

- Ko je kislo zelje pripravljeno po vašem okusu, ga hranite v hladilniku in uživajte v njem.

Energijska sestava kislega zelja

Kislo zelje ima nizko energijsko vrednost, saj vsebuje le približno 19 kalorij na 100 gramov. Večina energije izvira iz ogljikovih hidratov, medtem ko vsebuje minimalno maščob in beljakovin. Prav tako vsebuje vitamine, minerale in prehranske vlaknine, kar ga naredi za zdravo in nizkokalorično živilo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587