Korenje je korenovka, za katero pogosto trdijo, da je eno od najbolj zdravih živil. Je hrustljav, okusen in zelo hranljiv ter ima številne koristi za zdravje. Korenje izhaja iz srednje Azije in pred davnimi davnimi časi - tega verjetno niste vedeli - je bilo vijoličnorumene barve! Danes vemo, da se korenje uporablja po vsem svetu, da je značilno oranžne barve in je zelo priljubljeno živilo, verjetno že zgolj zaradi omenjene visoke hranilne vrednosti, enostavnosti njegove predelave in priprave ter možnosti večmesečnega shranjevanja.
Korenje je bogato z vitamini, minerali in vlakninami ter je dober vir antioksidantov. Samo en srednje velik korenček, ki tehta približno 60 gramov, vsebuje 25 kalorij, 5,8 grama ogljikovih hidratov, 1,7 grama vlaknin, 0,9 grama beljakovin, kalcij, kalij, lutein, betakaroten in vitamine E, K, C in A.
Prepričani smo, da so vam starši, ko ste bili mlajši, rekli, da morate za dober vid jesti korenje. Vitamin A oz. njegovo pomanjkanje je glavni vzrok za slabovidnost pri otrocih. Torej so naši starši na nek način imeli prav. Seveda pa se vid večine ljudi po zaužitju samo enega korenčka ne bo spremenil. Poleg vitamina A korenje vsebuje tudi antioksidanta lutein in zeaksantin, njuna kombinacija pa lahko prepreči celično degeneracijo rumene pege. Zato je njegova uporaba resnično pomembna, poleg tega, da lahko izboljša vid, pa pomaga tudi v boju proti naslednjim boleznim.
Antioksidativni učinki prehranskih karotenoidov - rumenih, oranžnih in rdečih organski pigmentov, prisotnih v korenju in drugi zelenjavi - lahko zmanjšajo tveganje za raka. Lutein in zeaksantin sta dva primera karotenoidov. Pregled študij iz leta 2015 je navedel povezavo med prehrano, bogato s karotenoidi, in manjšim tveganjem za nastanek raka na prostati.
Raziskave kažejo, da so lahko določena hranila pomembna podpora pri zaščiti kože pred poškodbami ali celo pri pomoči in okrevanju že poškodovane kože in tako zmanjšajo tveganje za nastanek kožnega raka.
Leta 2011 so raziskovalci ugotovili, da lahko hranila v ekstraktu korenčkovega soka pomagajo uničiti celice, ki so odgovorne za nastanek levkemije in upočasnijo ali ustavijo njihovo napredovanje.
Avtorji pregleda študije iz leta 2018 so ugotovili, da lahko uživanje diete z visoko vsebnostjo vlaknin pomaga preprečiti razvoj diabetesa tipa 2. Poleg tega lahko hrana z visoko vsebnostjo vlaknin pomaga tudi ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
Ameriško združenje za srce spodbuja ljudi, naj obrokom dodajo manj soli ali natrija in jedo več hrane, ki vsebuje kalij, na primer korenje. Kalij namreč pomaga sprostiti krvne žile, zmanjša tveganje za povišan krvni tlak in tudi za razvoj drugih kardiovaskularnih težav, poroča Medical News Today.
Osvežujoč korenčkov in ingverjev eliksir
Korenček in ingver, pomešana skupaj, ustvarita čarobno pijačo, ki ne le osveži, temveč telo tudi napolni z vitamini, minerali in drugimi hranili. Okrepil bo vaš imunski sistem in vas poživil, ko ga najbolj potrebujete!
Sestavine: dve žlici sesekljanega in olupljenega ingverja, 250 ml svežega korenčkovega soka, 125 ml svežega limetinega soka, 80 ml vode.
Priprava: V majhno ponev damo na zmernem ognju kuhati ingver in vodo. Mešamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in pustimo stati deset minut. Nastalo tekočino precedimo v vrč in počakamo, da se ohladi. V ohlajen sirup dodamo korenčkov in limetin sok, ki smo ga poprej pripravili z uporabo sokovnika ali cedila za sadje. Dobro premešamo in shranimo v hladilniku. Postrežemo z ledom.
Vizita e-novice
Vir: miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV