Koriander je svetlo zeleno zelišče, ki se pogosto uporablja v mehiški, azijski in vzhodni kuhinji ter tudi drugih kuhinjah po vsem svetu. Poleg nekoliko citrusnega, popranega okusa se koriander dodaja jedem zaradi njegovih potencialnih zdravstvenih koristi.
Koristi koriandra
Raziskav o dejanskih zdravstvenih koristih koriandra je malo. Obstoječe raziskave kažejo, da ima to zelišče nekaj potencialnih prednosti.
Je dober vir hranil
Četrtina skodelice surovih listov koriandra (približno v velikosti žogice za golf) zagotavlja 16 odstotkov dnevne vrednosti vitamina K, ki podpira zdravje kosti in pomaga pri celjenju ran. Ponuja tudi 5 odstotkov vitamina A in 2 odstotka vitamina C – dva vitamina, ki sta odgovorna za dober imunski sistem. Poleg tega navedena velikost serviranja vašemu obroku doda manj kot eno kalorijo.
Vsebuje antioksidante
Glede na pregled študij iz leta 2022, ki je bil objavljen v reviji Molecules, koriander poleg svoje vitaminske vrednosti ponuja tudi pomembne spojine, imenovane antioksidanti. Čeprav ima koriander veliko vrst antioksidantov, je en razred, znan kot polifenoli, še posebej pomemben. Zakaj? Polifenoli zmanjšujejo vnetje in preprečujejo poškodbe celic, ki bi sicer lahko prispevale k prezgodnjemu staranju in povečanemu tveganju za bolezni.
Lahko pomaga pri zdravju srca in ožilja
Tradicionalna medicina že dolgo uporablja dele rastline koriandra (vključno z listi koriandra) za zdravljenje bolečin, vnetij, gastrointestinalnih težav in sladkorne bolezni. Medtem ko je treba večino zdravilnih lastnosti rastline še preučiti, je isti pregled iz leta 2022, objavljen v Molecules, ugotovil, da ima to zelišče lahko kardiovaskularne koristi – uravnavanje krvnega tlaka in srčnega ritma.
Raziskovalci domnevajo, da je to posledica visoke vsebnosti antioksidantov. Vendar pa je potrebno poudariti, da sta bili od 18 študij, ki jih je pregled ocenil, le dve izvedeni na ljudeh.
Potencialne pomanjkljivosti koriandra
Na splošno ima koriander malo slabosti, zlasti kar zadeva hranilno vrednost. Vendar pa se bo nekaj ljudi morda želelo izogniti temu zelišču. Na primer do 14 odstotkov populacije ima genetsko različico, zaradi katere so zelo občutljivi na vonj spojine v koriandru, imenovane aldehidi. Ker sta vonj in okus tako tesno povezana, lahko zaradi tega sveža zelišča, ki spominjajo na citruse, namesto tega okusijo milo ali umazanijo.
Ker se koriander pogosto zaužije surov, predstavlja tveganje, da se človek okuži z bakterijami, ki bi sicer bile uničene s kuhanjem. Če imate večje tveganje za razvoj resnejše bolezni zaradi bakterij, ki se prenašajo s hrano – na primer, če ste noseči, ste starejši od 65 let ali imate že obstoječe zdravstveno stanje, se pogovorite s svojim zdravnikom o tem, ali je koriander primerna izbira za vas.
V skladu z obsežnimi zbirkami podatkov o naravnih zdravilih lahko zelišče negativno vpliva tudi na nekatera zdravila ali druga zelišča. Zato se obvezno posvetujte z zdravnikom ali drugim usposobljenim zdravstvenim delavcem, preden zaužijete velike količine koriandra.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV