Vizita.si
pečena koruza

Prehrana

Razlogi, zakaj bi poleti morali uživati koruzo

N.R.A.
11. 08. 2022 05.00
0

Koruza je dragocena sezonska hrana, ki vas ne bo obremenjevala s presežki kalorij, oskrbela pa vas bo z ogljikovimi hidrati, hitro razpoložljivo energijo in vitamini!

Pečena koruza po mehiško.
Pečena koruza po mehiško. FOTO: iStock

Koruza je danes zelo pogosta hrana. Uživamo jo kot zelenjavo ali pa jo meljemo v moko, iz katere nastane okusen koruzni kruh. Polenta, tradicionalna jed iz koruze, je sestavni del starih sredozemskih menijev in še danes najde svoje mesto kot dodatek k ribjim in mesnim specialitetam. 

Koruza je hranilno dragoceno živilo, ki ne obremenjuje telesa s presežki kalorij, saj en storž koruze povprečne velikosti vsebuje zgolj od 80 do 100 kcal. Sveža in sladka koruza je bogata z ogljikovimi hidrati in nizko vsebnostjo maščob, zato je vir hitro razpoložljive energije. Maščobe, ki prevladujejo v koruzi, so polinenasičene in mononenasičene.

Bela koruza ne vsebuje beta karotena, rumena pa ga vsebuje in tako prispeva k zadovoljevanju potreb po vitaminu A. Koruzi pa vseeno primanjkuje dveh esencialnih aminokislin – lizina in triptofana. Zato jo je dobro kombinirati v prehrani s stročnicami, saj se tako najbolje zadovoljijo potrebe po beljakovinah. 

Koruza je zelo dober vir tiamina (vitamin B1) in je dober vir številnih drugih vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom B5, folno kislino, niacinom, vitaminom C, fosforjem, kalijem in magnezijem. Zaradi bogastva prehranskih vlaknin je to živilo še posebej dragoceno.

Povzeto po miss7zdrava

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650