Vizita.si
Zdrava prehrana

Prehrana

Kdaj bi morali poseči po lahko prebavljivi hrani?

N.R.A.
14. 06. 2024 04.22
0

Simptomi prebavnih težav vključujejo refluks kisline, napenjanje ali bolečine v trebuhu.

Te so lahko posledica številnih vzrokov, vključno s sindromom razdražljivega črevesa (IBS), refluksom kisline, nosečnostjo, prehitrim prehranjevanjem, zdravili in operacijo prebavil. Posledično je oteženo tudi uživanje določenih živil. Živila, ki jih je lažje prebaviti, so toast, beli riž, banane, jajca, piščanec, losos, želatina, jabolčna omaka in ovseni kosmiči.

Kaj sploh so lahko prebavljiva živila?
Kaj sploh so lahko prebavljiva živila?FOTO: Shutterstock

Telo potrebuje vrsto hranil, vključno z vlakninami, beljakovinami in maščobami. V nekaterih oblikah pa so lahko ta hranila težko prebavljiva. 

Nekatere vrste sadja, zelenjave, žitaric in beljakovin vsebujejo manj vlaknin in so lahko lažje prebavljive. To bi lahko pomagalo pri lajšanju prebavnih težav, kot so plini ali napenjanje.

Živila, ki so lahko prebavljiva, imajo običajno malo vlaknin. To je zato, ker so vlaknine – čeprav so zdrav del prehrane – del sadja, zelenjave in žitaric, ki jih vaše telo ne prebavi.

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Preberi še
10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks

Posledično vlakna prehajajo skozi debelo črevo in lahko povzročijo številne težave, od plinov do napihnjenosti do težkega odvajanja blata. Uživanje hrane z nizko vsebnostjo vlaknin zmanjša količino neprebavljenega materiala in lahko olajša vaše simptome.

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline
Preberi še
Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline

Dobro kuhana zelenjava

Tako kot sveže sadje je tudi surova zelenjava težje prebavljiva kot kuhana. Ko je zelenjava kuhana, njene rastlinske celične stene postanejo mehkejše in njene sestavine (kot je škrob) postanejo lažje dostopne prebavnim encimom v telesu. Posledično so nežnejše za prebavni sistem. Lahko prebavljiva zelenjava vključuje dobro kuhane bučke, špinačo, krompir, peso in korenje. 

Dobro kuhana zelenjava
Dobro kuhana zelenjavaFOTO: Adobe Stock

Mehke beljakovine

Čeprav živalske beljakovine ne vsebujejo vlaknin, so lahko še vedno težko prebavljive, če so žilave, žvečljive ali vsebujejo veliko maščob. Izberite mehke beljakovine, ki jih je enostavno žvečiti in vsebujejo nizko ali zmerno količino prehranskih maščob. Primeri vključujejo: umešana jajca in pusto mleto meso.

10 najbolj zdravih virov beljakovin
Preberi še
10 najbolj zdravih virov beljakovin

Rastlinske beljakovine, kot sta gladko maslo iz orehov in mehak umešani tofu, so prav tako hranljive možnosti, ki jih na splošno dobro prenašamo.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Preberi še
Najboljše beljakovine za vaše telo

Olupljeno, konzervirano ali dušeno sadje

Nekatero sveže sadje ima posebno veliko vlaknin in je zato težje prebavljivo. Večino prehranskih vlaknin v sadju najdemo v lupinah in semenih. Na primer, maline so eden izmed sadežev z največ vlakninami zaradi številnih semen.

Če se spopadate s simptomi prebavil, kot sta slabost ali driska, vam bo morda pomagalo izbrati sadje z manj vlakninami, kot so zrele banane ali melone.

Sadje naj bo olupljeno.
Sadje naj bo olupljeno.FOTO: Shutterstock

Dobra možnost je tudi mehkejše sadje, kot so dušene slive ali breskve v pločevinkah. Če kupujete sadje v pločevinkah, poiščite izdelke, ki so bili pakirani v vodi namesto v sirupu, da zmanjšate vsebnost dodanega sladkorja.

14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje
Preberi še
14 najboljših sestavin za smuti, ki spodbujajo hujšanje

Juhe in smutiji

Kako so živila pripravljena, lahko vpliva na njihovo prebavljivost. Medtem ko strategije za spreminjanje teksture, kot je obdelava z mešalnikom, ne spremenijo vsebnosti vlaknin v živilih, lahko pomagajo zmanjšati velikost delcev vlaken v rastlinski hrani, zaradi česar so lahko nežnejša za prebavni sistem.

Izogibajte se cvrti hrani.
Izogibajte se cvrti hrani.FOTO: Thinkstock

Razmislite o surovem in kuhanem ohrovtu. Medtem ko je surov ohrovt velik in žilav, je ohrovt, ki je bil kuhan in pretlačen v juho, mehak. Ta sprememba v teksturi lahko omogoči izboljšano prebavljivost. 

Katera hrana je najtežje prebavljiva?

Težko prebavljiva hrana je lahko odvisna od vzroka vaših simptomov. Na primer, čaj poprove mete je lahko problematičen za ljudi, ki se spopadajo z GERB, vendar je koristen za ljudi, ki se borijo z blagimi želodčnimi težavami ali slabostjo.

Ves teden je jedla pico. Zgodilo se je to
Preberi še
Ves teden je jedla pico. Zgodilo se je to

Vsa spodaj navedena živila ne bodo poslabšala vaših simptomov. Živila, ki jih lahko in ne morete prenašati, so individualna in bodo odvisna od tega, zakaj sploh doživljate simptome.

8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak
Preberi še
8 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate visok krvni tlak

Običajno težko prebavljiva hrana:

- Visoka vsebnost vlaknin in/ali surova zelenjava, kot je surov brokoli ali cvetača, artičoke, česen in čebula.

- Živila z močnimi vlakni ali debelimi stebli, olupki in semeni, kot so brokoli, šparglji in granatna jabolka.

- Stročnice, vključno s fižolom, čičeriko in lečo.

- Celi oreščki in semena.

- Kokice.

- Kisla živila, kot so citrusi in jedi na osnovi paradižnika.

- Začinjena hrana.

- Alkohol.

- Pijače s kofeinom, kot sta kava in črni čaj.

- Ocvrta in močno mastna hrana.

- Predelano meso, kot so klobase in hrenovke.

- Suho meso, na primer sušeno meso.

- Suho sadje.

- Umetna sladila.

Beljakovine in zdrave maščobe
Beljakovine in zdrave maščobeFOTO: iStock

Kdo morda potrebuje lahko prebavljivo hrano?

Obstaja več razlogov, zakaj bi morali jesti lahko prebavljivo hrano. Operacije, ki vključujejo prebavni trakt, pogosto zahtevajo postopne diete, ki se lahko začnejo s čistimi tekočinami, ki jim sledijo pireji in druga lahko prebavljiva hrana, preden se lahko vrnete na normalno prehrano. 

Uživanje lahko prebavljive hrane lahko zmanjša stres na prebavni sistem in spodbuja celjenje po operaciji. Včasih je koristno poudariti blago, lahko prebavljivo hrano, ko doživljamo hude pline, slabost, bruhanje ali drisko.

5 simptomov želodčne razjede
Preberi še
5 simptomov želodčne razjede

Ljudem z diagnozo katerega koli od spodnjih zdravstvenih stanj lahko koristi tudi začasna izbira lahko prebavljive hrane:

- Divertikulitis.

- Gastritis.

- Peptični ulkus.

- Gastropareza.

- Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB).

- Vnetna črevesna bolezen.

Vse, kar morate vedeti o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih
Preberi še
Vse, kar morate vedeti o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih

- Rak, ki zahteva obsevanje medenice ali spodnjega dela trebuha.

Uživanje izključno lahko prebavljive hrane lahko deluje omejujoče. Če doživljate stalne prebavne težave, je pomembno, da sodelujete z gastroenterologom, da ugotovite glavni vzrok vaših simptomov. Srečanje z registriranim dietetikom vam lahko tudi pomaga najti raznoliko prehrano, ki je prehransko popolna in jo dobro prenašate.

Viri: health & healthline & medicalnewstoday

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650