Živila, kot so testenine, čokolada in podobno, pogosto označujemo za slaba živila, za slabo hrano. Pa so res? Gremo od začetka.
Zakaj je kultura diet tako zelo toksična?
Takšno označevanje je povezano s kulturo diet, ki spodbuja občutek sramu glede tega, kaj jeste, in seveda, kako jeste. Kultura diet povezuje vitkost in celo določena živila z 'moralno vrlino'. Demoniziranje določenih živil ali celo celotnih kategorij živil (denimo 'ogljikovi hidrati so škodljivi za vas') je stalno prisotno. Ima pa lahko zelo škodljive posledice za zdravje. Ne govorimo zgolj o fizičnem, temveč tudi o mentalnem, socialnem in čustvenem zdravju.
Ali zaradi uživanja belega kruha postanete slab človek? Ne! Uživajte ob belem kruhu, če vam to prija. Bi morali imeti slabo vest, ker ste pojedli tisto čokolado, in imate občutek, da ste 'zamočili'? Vse, kar je opisano, se dotika kulture diet, ki sproža sram in krivdo. Ampak, gremo po vrsti.
Vaše telo potrebuje hrano za delovanje
Začnimo z osnovno znanostjo: hrana je gorivo. Vsa hrana našemu telesu zagotavlja gorivo, energijo in hranila. Vaše telo potrebuje kalorije za delovanje, zato kalorije niso sovražnik. Hrana vsebuje tudi hranila, ki jih vaše telo potrebuje, in različna živila imajo različne hranilne snovi.
Dietetiki in prehranski svetovalci absolutno spodbujajo, da se odločite za raznovrstno prehrano, ki koristi vašemu celotnemu telesu in zdravju. In četudi ni 'slabe' hrane, je vsekakor res, da nekatera živila telesu nudijo več fizioloških koristi kot druga. Nekatera živila vsebujejo sestavine, ki za telo niso hranljive, kot so na primer transmaščobe in umetni dodatki.
Toda to ne pomeni, da bi morali oblikovati stroga in toga pravila o tem, da se tej hrani izogibamo do konca življenja ali da hrani pripisujemo moralo. Nisi boljši človek, če ješ bolj hranljivo hrano, in nisi slabši, če ješ nekaj manj hranljivega. Življenje ni popolno in vključuje sprejemanje odločitev, ki upoštevajo vaše okoliščine, okuse in preference.
Ko živila označujemo kot 'dobra' ali 'slaba', celo 'grešna' ali 'prepovedana', tej hrani dajemo nadzor in moč, kar lahko povzroči neurejeno prehranjevanje. Če se omejimo na hrano, lahko nazadnje zapademo v cikel omejevanja, ki je nezdrav za fizično telo, duševno zdravje in čustveno počutje. Označevanje nekaterih živil kot 'slabih' lahko povzroči tudi nepotreben stres in preobremenjenost s tovrstnimi živili.
Poslušajte svoje telo
Če hrepenite po hrani in želite v njej uživati, vedite, da je v redu, da uživate svojo najljubšo hrano zmerno, brez občutka krivde ali obsojanja. Ni nujno, da je vsak obrok najbolj popoln, najbolj hranljiv obrok v vašem življenju. En obrok, prigrizek ali hrana ne opredeljuje vašega prehranskega stanja ali lastne vrednosti!
Vsekakor je lahko preveč tudi 'dobrih' stvari
In kar zadeva živila, ki jih označujemo kot 'dobra', ne glede na to, ali so to živila z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, maščob, česar koli, obstaja tudi preveč tako imenovane 'dobre' hrane. Preveč vsega, tudi vode, je lahko škodljivo za telo. Preveč lahko pomeni dobesedno preveč v smislu količine (uživanje preveč vlaknin, na primer, lahko poškoduje vaš prebavni sistem) ali uživanje določene hrane z izključitvijo drugih živil, ki vam bodo pomagala pridobiti dobro uravnoteženo prehrano, ki jo potrebujete.
Ni nam namenjeno, da bi jedli eno samo hrano ali kategorijo hrane vsak dan do konca življenja – človeško telo uspeva z raznoliko prehrano, ki zagotavlja obilico hranilnih snovi in hrane. Psihološko gledano nam uživanje raznolike hrane pomaga preprečiti obsedenost z določeno hrano ali hranilom in tudi fizično zagotavlja, da izpolnjujemo svoje prehranske potrebe in se izognemo morebitnim pomanjkljivostim.
To je povezano s pomembnim konceptom, ki sem se ga naučila v svoji karieri: svoboda hrane in negovanje zdravega odnosa s hrano sta ključnega pomena. Miselnost in prepričanje v zvezi z vašim zdravjem sta ključnega pomena, in to se začne tako, da se znebite grozljivih oznak dobre hrane in slabe hrane. Tega negativnega, na strahu temelječega sporočila je veliko v krogih dobrega počutja in hujšanja. Toda raziskava Univerze Cornell je pokazala, da nas bolj motivirajo pozitivne stvari, ki jih lahko naredimo za preprečevanje zdravstvenih težav, kot pa sporočila, ki temeljijo na strahu.
Kako lahko na novo ustvarimo svoj notranji dialog o hrani?
Ko se odločamo o življenjskem slogu, se vedno osredotočajmo na celostno zdravje, kar vključuje tudi, kaj jesti. Porušeno dobro počutje na enem celostnem zdravstvenem področju (telesni, duševni, čustveni in socialni vidiki življenja) vpliva na vse.
Kaj je smisel, če imate zelo nizek odstotek telesne maščobe, ker živite na dieti z brokolijem in piščancem na žaru, vendar ste nesrečni in pod velikim stresom, ker ne morete jesti s prijatelji, ali se počutite slabo, ko 'goljufate' s 'slabo' hrano?
Žrtvovanje svojih duševnih in čustvenih potreb zaradi nerealnih telesnih ciljev ni vredno in vam lahko na koncu povzroči več škode kot koristi.
Pri holističnem zdravju in dobrem počutju gre za opolnomočenje, da ste zvesti sami sebi, dajete prednost skrbi zase in delate tisto, kar vas osrečuje in zaradi česar se počutite dobro. Uravnotežena prehrana in aktiven življenjski slog, ki vključuje ravnovesje med raznoliko hranljivo hrano in uživanje v vaši najljubši hrani, sta zasnovana tako, da se počutite in delujete po najboljših močeh.
Velik del celostnega zdravja se začne s spoštovanjem povezave med umom in telesom; ko gre za fizično komponento celostnega zdravja, je učenje pozornega prehranjevanja odličen začetek. Ko začnete jesti bolj premišljeno, se lahko naučite poslušati in zaupati svojemu telesu, da bo izbralo hrano, ki mu je v tistem trenutku najboljša in bo zadovoljila vse vaše potrebe.
"Zato se moramo naučiti blokirati ta sporočila, ki nas spodbujajo k demonizaciji določenih živil. Vedno pravim, da če vam iskanje zdravja povzroča tesnobo in stres, to ni več zdravo iskanje. Hrana nas mora nahraniti in osrečiti, ne pa povzročati tesnobe. Osvoboditev od te vrste toge miselnosti glede hrane je nujna za razvoj svobode pri prehrani. Dobro je, da začnete tako, da preučite svoje besede in notranji dialog v zvezi s hrano ter se spomnite: hrana je preprosto gorivo," zapiše Stefani.
Zato vsekakor poskrbite za zmernost in raznovrstnost v svoji prehrani. Nikar, res nikar pa živil in same hrane ne označujte za slaba. Ker niso!
Na DOMINVRT.SI si lahko preberete zanimiv članek, ki govori o razliki med sadjem in zelenjavo. Vabljeni k branju. Poznate razliko?
Vizita e-novice
Vir: goodhousekeeping
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV