Lubenica naj bi bila prvič udomačena pred več kot 4000 leti v severovzhodni Afriki. Je sladka in sočna, zaradi česar je odlična poslastica za odžejanje v poletni vročini. Ta velik okrogel sadež ima zeleno skorjo in svetlo rdeče meso. Prav tako je polna hranil, vključno z antioksidanti ter vitaminoma A in C.
1. Pomaga vam ohranjati hidracijo
Za pravilno delovanje telesa je pomembno, da ostanete hidrirani. Regulacija telesne temperature, normalno delovanje organov, dostava hranil celicam in budnost so le nekateri telesni procesi, ki so odvisni od ustrezne hidracije.
Uživanje hrane z visoko vsebnostjo vode lahko vašemu telesu zagotovi vodo, ki jo potrebuje za pravilno delovanje. Lubenica vsebuje 92 % vode, zaradi česar je odlična izbira za dnevni vnos vode.
2. Polna hranil in koristnih rastlinskih spojin
Lubenica vsebuje vrsto hranil, vključno s kalijem, magnezijem ter vitaminoma A in C. Ima tudi razmeroma malo kalorij, saj jih vsebuje le 46 kalorij na skodelico (152 gramov).
Tukaj so hranila v 1 skodelici (152 gramov) surove, na kocke narezane lubenice:
Kalorije : 46
Ogljikovi hidrati : 11,5 g
Vlaknine : 0,6 grama
Sladkor : 9,4 g
Beljakovine : 0,9 g
Maščoba : 0,2 grama
Vitamin A : 5 % dnevne vrednosti (DV)
Vitamin C : 14 % DV
Kalij : 4 % DV
Magnezij : 4 % DV
3. Lahko pomaga pri zdravju kože
Vitamina A in C, ki ju najdemo v lubenici, sta pomembna za zdravje kože.
Vitamin C; če ga zaužijete ali nanesete lokalno, pomaga vašemu telesu tvoriti kolagen, beljakovino, ki ohranja vašo kožo prožno in lase močne. En pregled študij, ki jih navaja healthline je pokazal, da lahko večji vnos vitamina C s hrano in/ali dodatki zmanjša vaše možnosti za nastanek gub in suhe kože.
4. Lahko izboljša prebavo
Lubenica vsebuje veliko vode in malo vlaknin, oboje pa potrebujemo za zdravo prebavo. Vlaknine pomagajo pri rednem odvajanju blata, medtem ko voda učinkoviteje premika odpadke skozi vaš prebavni trakt.
Lubenica je okusen sadež, ki poteši žejo in ga mnogi uživajo v poletni vročini. Ima zelo visoko vsebnost vode in zagotavlja hranila, kot so likopen, citrulin ter vitamina A in C. Študije kažejo, da lahko ta sladka, rdeča melona celo izboljša zdravje srca, zmanjša bolečine v mišicah in zmanjša vnetje, čeprav je na tem področju potrebnih več raziskav.
Vsekakor pa se vsi strinjamo, da je izjemno okusen in sočen sadež, ki je priljubljen predvsem v poletnih mesecih, ki prihajajo!
Vizita e-novice
Vir: healthline
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV