Ena 100-gramska porcija malin naj bi zagotavljala 23 miligramov vitamina C. Po poročanju ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje naj bi ta količina predstavljala okoli 30 odstotkov dnevnega potrebnega vnosa vitamina C za ženske. Vitamin C podpira imuniteto in zdravje kože ter pomaga pri nastajanju kolagena!
Poleg tega vitamin C v malinah poveča sposobnost vašega telesa za izgorevanje maščob, glede na študijo, objavljeno v Journal of the American College of Nutrition.
Maline vsebujejo tudi mangan, kalcij in vitamin K, ki igrajo vlogo pri zdravju kosti. Ne smemo pa pozabiti na vsebnost manjših količin vitamina E, vitaminov B, magnezija, bakra, železa in kalija.
Imajo malo sladkorja
Maline so sadeži z najnižjo vsebnostjo sladkorja – imajo le 2,7 grama sladkorja na 100-gramsko porcijo.
Bogate so z antioksidanti
Maline so močan antioksidant z visoko vsebnostjo vitamina C. Glede na študijo iz leta 2015 v Molecules je večji vnos sadja, bogatega z antioksidanti, kot so maline, povezan z manjšim tveganjem za kronične bolezni, povezane s stresom.
Zagotavljajo elagitanine in antociane
Glede na študijo iz leta 2016 v Advanced Nutrition so maline med redkimi rastlinskimi živili, ki zagotavljajo elagitanine in antociane. Elagitanini in antocianini so fitokemikalije. Glede na študijo Molecules iz leta 2015 so fitokemikalije antioksidanti, ki lahko delujejo proti raku.
Imajo veliko vlaknin
Maline so med viri prehranskih vlaknin z največ polnovrednimi živili, saj zagotavljajo 6,5 grama na vsakih 100 gramov, glede na študijo Advanced Nutrition, kar je tretjina minimalnega dnevnega cilja.
Lahko pomagajo pri preprečevanju sladkorne bolezni
Študija iz leta 2019, objavljena v Obesity, je 32 odraslim, starim od 20 do 60 let, naključno dodelila tri zajtrke. Vsak obrok je bil podoben v kalorijah in makrohranilih.
Vendar so imeli različne porcije zamrznjenih rdečih malin: en obrok ni vseboval malin, drugi je vseboval eno skodelico, tretji pa dve skodelici.
Raziskovalci so ugotovili, da pri tistih, ki jim grozi sladkorna bolezen, uživanje več malin zmanjša količino inzulina, potrebnega za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Krvni sladkor je bil nižji pri tistih, ki so zaužili dve skodelici rdečih malin, kot pri tistih, ki niso pojedli nobene.
Izostri lahko možgane in spomin
Maline pomagajo pri boju proti oksidativnemu stresu, neravnovesju med prostimi radikali, ki poškodujejo celice, in sposobnosti telesa, da se bori proti njihovim škodljivim učinkom.
Ker je oksidativni stres dejavnik tveganja za bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen, so maline vrhunsko živilo za podporo možganom.
Kako dodati več malin svojim obrokom?
Maline so lep in okusen dodatek številnim jedem, odlično se obnesejo v sladkih in slanih jedeh. Uživate jih lahko samostojno, v sladicah, sokovih ali pobrskate po okusnih receptih na OKUSNO.JE.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV