Vizita.si
Maslo

Prehrana

Maslo ali margarina?

N.R.A.
09. 08. 2024 04.53
2

Maslo ali margarina – kaj je boljše za zdravje srca? Margarino pogosto obravnavamo in dojemamo kot boljšo, toda zakaj?

Margarina je mešanica olj, pri katerih gre večinoma za nenasičene maščobe. Maslo je narejeno iz smetane ali mleka. Vrsta maščobe, ki jo najdemo v živalskih proizvodih, kot je smetana, je večinoma nasičena maščoba.

Je kokosova maščoba res zdrava?
Preberi še
Je kokosova maščoba res zdrava?

Zamenjava nasičenih maščob z nenasičenimi lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Maščoba v rastlinskih oljih znižuje skupni holesterol in holesterol lipoproteinov nizke gostote ali 'slab' holesterol, ko prevzame mesto nasičenih maščob. 

Maslo
MasloFOTO: Profimedia

Ugotovitev je zelo močna za olja, narejena večinoma iz polinenasičenih maščob, kot je sojino olje, ko nadomestijo nasičene maščobe. Toda nekatere margarine so boljše od drugih.

Je to novo maslo dobro za vas?
Preberi še
Je to novo maslo dobro za vas?

Odvisno od olj in recepture imajo margarine različne količine nasičenih maščob, soli in vitaminov. Bolj ko je margarina trdna, več nasičenih maščob ima. Trde margarine imajo pogosto več nasičenih maščob kot mehkejše. Zato raje izberite mehko ali tekočo margarino.

Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?
Preberi še
Kakšna je vloga maščob pri vzdrževanju zdrave telesne teže?

Poiščite takšno z najmanjšo količino nasičenih maščob. Najboljša izbira je, da najdete tisto z manj kot 10 odstotki dnevne vrednosti nasičenih maščob. To lahko najdete na etiketi s podatki o hranilni vrednosti. 

Prav tako lahko preverite oznake, da vidite, kateri namaz ima najmanj soli. Vseeno pa omejite količino margarine, ki jo uporabljate, da omejite kalorije.

Vir: mayoclinic

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 596