Margarina je mešanica olj, pri katerih gre večinoma za nenasičene maščobe. Maslo je narejeno iz smetane ali mleka. Vrsta maščobe, ki jo najdemo v živalskih proizvodih, kot je smetana, je večinoma nasičena maščoba.
Zamenjava nasičenih maščob z nenasičenimi lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Maščoba v rastlinskih oljih znižuje skupni holesterol in holesterol lipoproteinov nizke gostote ali 'slab' holesterol, ko prevzame mesto nasičenih maščob.
Ugotovitev je zelo močna za olja, narejena večinoma iz polinenasičenih maščob, kot je sojino olje, ko nadomestijo nasičene maščobe. Toda nekatere margarine so boljše od drugih.
Odvisno od olj in recepture imajo margarine različne količine nasičenih maščob, soli in vitaminov. Bolj ko je margarina trdna, več nasičenih maščob ima. Trde margarine imajo pogosto več nasičenih maščob kot mehkejše. Zato raje izberite mehko ali tekočo margarino.
Poiščite takšno z najmanjšo količino nasičenih maščob. Najboljša izbira je, da najdete tisto z manj kot 10 odstotki dnevne vrednosti nasičenih maščob. To lahko najdete na etiketi s podatki o hranilni vrednosti.
Prav tako lahko preverite oznake, da vidite, kateri namaz ima najmanj soli. Vseeno pa omejite količino margarine, ki jo uporabljate, da omejite kalorije.
Vizita e-novice
Vir: mayoclinic
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV