Maščobe so ene od treh makrohranil poleg beljakovin in ogljikovih hidratov. Naše telo je lahko ogroženo, če ne dobimo dovolj maščobe, a pretirano uživanje le-te, dodatno pa uživanje tiste nezdrave, povzroči nekatere neželene posledice.
Kaj se zgodi z našim telesom, če uživamo preveč nezdravih maščob?
- Poviša se holesterol,
- poveča se telesna teža,
- poveča se tveganje za bolezni srca in krvožilnega sistema,
- poveča se tveganje za infarkt,
- tveganje za bolezni jeter,
- tveganje za diabetes,
- tveganje za nekatere vrste raka,
- slabšanje kognitivnih funkcij
- vpliva na prebavni in kardiovaskularni sistem.
Nasičene maščobe so tiste, ki so škodljive za naše zdravje. To so maslo, siri, mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, nekatera rastlinska olja, predvsem in tudi pa hitra hrana.
Nenasičene maščobe so zdrave in potrebne maščobe, največkrat rastlinskega izvora – denimo zdrava olja, oreščki, semena, ribe in podobno.
Večina hitre hrane, vključno s pijačami in prilogami, je polna ogljikovih hidratov z malo ali nič vlakninami. Ko vaš prebavni sistem razgradi ta živila, se ogljikovi hidrati sprostijo kot glukoza (sladkor) v krvni obtok. Posledično se vaš krvni sladkor poveča. Vaša trebušna slinavka se na skok glukoze odzove s sproščanjem insulina. Insulin prenaša sladkor po telesu do celic, ki ga potrebujejo za energijo. Ko vaše telo uporablja ali skladišči sladkor, se vaš krvni sladkor vrne v normalno stanje.
Ta proces sladkorja v krvi zelo regulira vaše telo. Dokler ste zdravi, vaši organi običajno prenesejo te skoke sladkorja. Toda pogosto uživanje velikih količin ogljikovih hidratov lahko povzroči ponavljajoče se skoke krvnega sladkorja. Sčasoma lahko ti inzulinski skoki povzročijo oslabitev običajnega inzulinskega odziva vašega telesa. To poveča tveganje za inzulinsko rezistenco, sladkorno bolezen tipa 2 in povečanje telesne mase.
Sladkor in maščoba
Številni obroki hitre prehrane imajo dodan sladkor. To pomeni dodatne kalorije brez dodane vrednosti. Druga pogosta sestavina hitre hrane, trans maščoba, je proizvedena maščoba, ki nastane med predelavo hrane. Pogosto ga najdemo v cvrtju, pecivih, pici, piškotih in podobno.
Nobena količina trans maščob ni dobra ali zdrava. Uživanje hrane, ki vsebuje to vrsto maščobe, lahko poveča vaš LDL (slab holesterol), zniža HDL (dober holesterol) in poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in bolezni srca.
Vizita e-novice
Vir: index.hr & heallthline
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV