Izbirate lahko med številnimi varnimi, užitnimi vrstami, ki jih lahko uživate na najrazličnejše načine. Vsebujejo pomembne snovi, za katere je znano, da preprečujejo bolezni, medtem ko zanimivi okusi in teksture dodajo pridih vsaki jedi.
Skozi zgodovino so civilizacije gobe cenile kot vir moči in zdravil. Grki so verjeli, da uživanje gob krepi bojevnike, kitajska kultura pa jih že dolgo šteje za zdravilno hrano za zdravo življenje. Že dolgo tudi vemo, da so gobe dobre zaradi svojih bioaktivnih spojin.
Na kaj moramo paziti pri nabiranju gob?
Nekatere gobe imajo psihedelične spojine (psilocibin), ki povzročajo halucinacije ali spremenjeno stanje zavesti. Številnih drugih, ki jih najdemo v naravi, ni varno užiti oz. so lahko celo strupene! Zato se priporoča, da gobe nabirate z izkušenim poznavalcem ali pa se raje držite trgovine, če niste prepričani, da preprečite zastrupitev in druge stranske učinke.
Kaj je v gobi?
Gobe vsebujejo vitamine in minerale, ki krepijo zdravje, skupaj z beljakovinami in vlakninami. Gobe vsebujejo tudi spojine (vključno s polisaharidi in steroli), ki lahko pomagajo zaščititi vaše zdravje in preprečiti bolezni. Hranila v gobah so:
Selen: Pomaga telesu pri izdelavi antioksidantov za preprečevanje poškodb celic.
Vitamin B6: podpira vaš živčni sistem in pomaga pri tvorbi rdečih krvnih celic.
Riboflavin, niacin in pantotenska kislina: Pomagajo pri izvajanju številnih presnovnih reakcij in sodelujejo pri proizvodnji energije.
Kalij: Pomaga pri krčenju mišic, pomaga pri ravnovesju tekočin in vzdržuje normalen krvni tlak.
Cink: podpira vaš imunski sistem in zdravo rast dojenčkov in otrok.
Čeprav raziskave niso bile obsežne in jih je zagotovo potrebnih več, so nekatere študije pokazale, da imajo gobe številne prednosti in koristi za naše zdravje.
1. Krepijo lahko imunski sistem
Kronično vnetje je povezano z boleznimi srca, rakom in drugimi zdravstvenimi stanji. Gobe vsebujejo določene antioksidante, ki pomagajo zaščititi vaše telo pred stresom in preprečiti ali upočasniti poškodbe celic.
Gobe prav tako aktivirajo snovi v vašem imunskem sistemu, ki lahko povečajo njegovo sposobnost zaščite pred okužbami in boleznimi, vključno z rastjo tumorskih celic. Nekatere raziskave so odkrile potencialno povezavo med večjim uživanjem gob in manjšim tveganjem za nastanek raka, zlasti raka dojke.
2. Nižji krvni tlak
Kalij je mineral in elektrolit, ki telesu pomaga nadzorovati krvni tlak. Večina ljudi ne dobi dovolj kalija. Ker so gobe bogate s tem mineralom, lahko pomagajo znižati visok krvni tlak (hipertenzijo). Prav tako lahko zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
3. Podpora pri izgubi teže
Raziskave kažejo, da vam lahko prehrana, bogata z gobami, pomaga varno shujšati v kombinaciji z vadbo in zdravimi življenjskimi navadami. V eni študiji so ljudje, ki so 20 odstotkov svojega uživanja mesa nadomestili z gobami, pokazali boljše rezultate pri izgubi teže.
Okus gob lahko tudi zmanjša vašo potrebo po dodani soli, kar pomaga nadzorovati vaš krvni tlak. Raziskovalci so ugotovili, da je zamenjava polovice mesa z gobami v receptu za mleto govedino ohranila okus, vendar zmanjšala vnos natrija za 25 odstotkov.
4. Varovanje zdravja možganov
Hranilna vrednost gob lahko pomaga zaščititi vaše možgane pred blago kognitivno okvaro. V eni študiji so imeli udeleženci, stari 60 let in več, ki so pojedli več kot dve skodelici gob na teden, veliko manjše tveganje za razvoj blage kognitivne okvare. Druge raziskave kažejo, da lahko gobe, bogate s polifenoli in nekaterimi antioksidanti, pomagajo pri zaščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi.
5. Ohranjanje zdravja srca
Njihova hranila in rastlinske spojine lahko pomagajo preprečiti nastajanje oblog v krvnih žilah. Meso nadomestite z okusnimi gobami z nizko vsebnostjo natrija, pri tem pa ohranite nizko raven kalorij, maščob in holesterola.
6. Izboljšanje zdravja črevesja
Gobe vsebujejo snovi, ki jih potrebujete za uravnotežen mikrobiom v črevesju. Spodbujajo tudi rast dobrih bakterij. S podpiranjem vašega prebavnega in imunskega sistema lahko gobe pomagajo zagotoviti, da vas hranljiva hrana, ki jo uživate, ohranja zdrave in močne.
Ali so gobe varne?
Odgovor je: odvisno. Gobe, ki jih kupite v trgovini, so na splošno varne, razen če ste alergični na gobe ali plesen (ne pozabite, gobe so glive). Divje gobe, ki jih najdete v naravi, so veliko, veliko bolj tvegane za uživanje.
Za prepoznavanje gob v naravi, ki jih lahko varno jeste, so potrebne izkušnje in strokovno znanje. In tudi takrat je le malo divjih gob varnih za uživanje surovih.
Kakšni so simptomi zastrupitve z gobami?
Simptomi zastrupitve z gobami se običajno pojavijo v nekaj urah po zaužitju gob in se kažejo kot:
- Zmedenost.
- Driska.
- Težko dihanje ali upočasnjeno dihanje.
- Razširjene zenice ali solzeče oči.
- Presežek sline.
- Razdražljivost.
- Slabost ali bruhanje.
- Potenje.
Kako pripraviti gobe?
Iščete izvrstne recepte z gobami? Obiščite OKUSNO.JE in poiščite recept po vašem okusu.
Vizita e-novice
Vira: health.clevelandclinic & webmd
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV