Zaradi kombinacije vseh hranljivih snovi, ki jih vsebujejo mleko in mlečni izdelki, se njihovo uživanje poleg ostale uravnotežene prehrane priporoča vsak dan. Naravni vir kalcija, ki ga z mlekom ali drugimi mlečnimi izdelki vnesemo v telo, vpliva na moč kosti in tudi na zobe. Priporočljivo ga je uživati v mladosti, ker vpliva na izgradnjo kostne mase in tako pripomore k razvoju telesa v času rasti. Medtem ko v odrasli dobi pomaga ohranjati kostno gostoto, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze. Naše telo je sposobno kalcij iz mleka še posebej dobro izkoristiti, saj vsebuje vitamin D, ki pospešuje absorpcijo omenjenega minerala v organizmu. Z mlekom vnesemo v svoj organizem tudi vse potrebne aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih lahko pridobimo le s hrano.
Fermentirani izdelki, med katere spadajo npr. jogurt, kefir in nekateri siri, vsebujejo koristne probiotike, ki pozitivno vplivajo na našo prebavo. Tovrstni izdelki so tudi lažje prebavljivi, ker so nam del sestavin že prijazno razgradile bakterije, hkrati pa obdržijo vsa hranila, ki jih vsebuje mleko.
Prva izbira: lokalni in domači proizvodi
Pri nakupu tega živila velja staviti na domače in lokalne izdelke, saj ti pomenijo višjo kakovost in boljši okus. Lokalno mleko je zaradi kratkih transportnih poti tudi bolj sveže, na ta način pa se veliko bolje ohranjajo vse hranilne snovi, ki jih vsebuje. Mlečna veriga v Sloveniji dobro deluje, lahko slišimo od predstavnikov mlekarskih kmetij, zadrug in mlekarn in tudi trgovcev. Vsi si prizadevajo potrošnikom v Sloveniji in širše zagotavljati kakovostno mleko in mlečne izdelke. Kakovost živil zagotavlja nacionalna shema kakovosti, imenovana izbrana kakovost. Znak izbrana kakovost – Slovenija označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Znak lahko najdete tudi na mleku in mlečnih izdelkih.
Lokalno je dobro za ljudi in okolje
Poleg tega, da lokalni izdelki ohranjajo vse hranljive snovi, ki smo jih omenili zgoraj, z nakupom le-teh izražamo tudi skrb za lokalne kmete in prispevamo h kratkim dobavnim verigam ter tako izkazujemo odgovoren odnos do okolja. S podpiranjem razvoja slovenskega podeželja ohranjamo mlečno tradicijo in kulturno krajino ter skrbimo za ohranjanje kulinarične pestrosti Slovenije.
Sponzorirana vsebina