Vizita.si
Mleko

Prehrana

Če delate to, razmislite še enkrat

S.V.
22. 03. 2023 11.10
0

Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Zaradi kombinacije vseh hranljivih snovi, ki jih vsebujejo mleko in mlečni izdelki, se njihovo uživanje poleg ostale uravnotežene prehrane priporoča vsak dan. Naravni vir kalcija, ki ga z mlekom ali drugimi mlečnimi izdelki vnesemo v telo, vpliva na moč kosti in tudi na zobe. Priporočljivo ga je uživati v mladosti, ker vpliva na izgradnjo kostne mase in tako pripomore k razvoju telesa v času rasti. Medtem ko v odrasli dobi pomaga ohranjati kostno gostoto, kar zmanjšuje tveganje za razvoj osteoporoze. Naše telo je sposobno kalcij iz mleka še posebej dobro izkoristiti, saj vsebuje vitamin D, ki pospešuje absorpcijo omenjenega minerala v organizmu. Z mlekom vnesemo v svoj organizem tudi vse potrebne aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno sintetizirati samo, zato jih lahko pridobimo le s hrano.

Fermentirani izdelki, med katere spadajo npr. jogurt, kefir in nekateri siri, vsebujejo koristne probiotike, ki pozitivno vplivajo na našo prebavo. Tovrstni izdelki so tudi lažje prebavljivi, ker so nam del sestavin že prijazno razgradile bakterije, hkrati pa obdržijo vsa hranila, ki jih vsebuje mleko. 

Jogurt, kefir, skuta in siri so pridelani iz mleka, a v sebi ohranijo vse hranilne snovi.
Jogurt, kefir, skuta in siri so pridelani iz mleka, a v sebi ohranijo vse hranilne snovi. FOTO: Arhiv naročnika

Prva izbira: lokalni in domači proizvodi 

Pri nakupu tega živila velja staviti na domače in lokalne izdelke, saj ti pomenijo višjo kakovost in boljši okus. Lokalno mleko je zaradi kratkih transportnih poti tudi bolj sveže, na ta način pa se veliko bolje ohranjajo vse hranilne snovi, ki jih vsebuje. Mlečna veriga v Sloveniji dobro deluje, lahko slišimo od predstavnikov mlekarskih kmetij, zadrug in mlekarn in tudi trgovcev. Vsi si prizadevajo potrošnikom v Sloveniji in širše zagotavljati kakovostno mleko in mlečne izdelke. Kakovost živil zagotavlja nacionalna shema kakovosti, imenovana izbrana kakovost. Znak izbrana kakovost – Slovenija označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol certifikacijskih organov. Znak lahko najdete tudi na mleku in mlečnih izdelkih.

Lokalno je dobro za ljudi in okolje 

Poleg tega, da lokalni izdelki ohranjajo vse hranljive snovi, ki smo jih omenili zgoraj, z nakupom le-teh izražamo tudi skrb za lokalne kmete in prispevamo h kratkim dobavnim verigam ter tako izkazujemo odgovoren odnos do okolja. S podpiranjem razvoja slovenskega podeželja ohranjamo mlečno tradicijo in kulturno krajino ter skrbimo za ohranjanje kulinarične pestrosti Slovenije. 

Domači in lokalni izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so okusni in kakovostni.
Domači in lokalni izdelki z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so okusni in kakovostni. FOTO: Arhiv naročnika
Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo. Poseganje po izdelkih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Sponzorirana vsebina 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662