Zrezek vsebuje nasičene maščobe, hranilo, ki bi ga morali v prehrani omejiti. Vprašanje, ali je zrezek (in rdeče meso na splošno) dobro ali slabo za vas, je tema, o kateri se veliko razpravlja, velik del te polemike pa izhaja iz količine nasičenih maščob, ki jih vsebuje rdeče meso. Uživanje zrezkov ima potencialne pomanjkljivosti, saj nekateri kosi vsebujejo visoko vsebnost nasičenih maščob in holesterola.
Na primer, v porciji pečenega zrezka boste dobili približno 8 gramov nasičenih maščob, Ameriško združenje za srce pa priporoča, da omejite dnevno porabo na približno 13 gramov.
Nasičene maščobe so vrsta maščob, ki jih najpogosteje najdemo v živalskih proizvodih in v zmernih količinah ne vzbujajo preveč skrbi, vendar je prekomerno uživanje nasičenih maščob povezano s povečanim tveganjem za holesterol in koronarno srčno bolezen.
Obstaja možna povezava med rdečim mesom in srčnimi boleznimi, vendar so raziskave mešane
Podobno kot pri pogovorih o nasičenih maščobah, so tudi ugotovitve v zvezi z rdečim mesom in boleznimi srca mešane. Nedavne raziskave v zadnjih nekaj letih so pokazale različne rezultate o tem, ali lahko uživanje rdečega mesa poveča tveganje za bolezni srca in ožilja.
Ena študija iz leta 2022, objavljena v reviji Ameriškega združenja za srce Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, je pokazala, da je večje uživanje rdečega mesa povezano z večjim povečanjem tveganja za srčno-žilne bolezni, z vodilno teorijo, da je to povezano z načinom vašega prebavni trakt se po zaužitju spremeni.
Raziskovalci so v študiji iz leta 2020, objavljeni v British Medical Journalu, zaključili, da je uživanje rdečega mesa povezano s 'skromnim' povečanjem koronarne srčne bolezni in da lahko zamenjava rdečega mesa z 'visokokakovostnimi' rastlinskimi živili, kot so stročnice, soja ali oreščki. pomaga zmanjšati tveganje.
Vendar pa je študija iz leta 2021, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, zaključila, da ni pomembnih povezav med nepredelanim rdečim mesom in srčnimi boleznimi, obstaja pa povezava med predelanim rdečim mesom in srčnimi boleznimi. Prejšnja študija iz American Journal of Clinical Nutrition je tudi pokazala, da rdeče meso ni bilo povezano s spremembo lipidov v krvi ali ravni krvnega tlaka – oboje je pogost dejavnik, ki vodi do povečanega tveganja za bolezni srca.
Študije kažejo na možno povezavo med rdečim mesom in rakom
Na žalost lahko obstaja povezava med uživanjem rdečega mesa in tveganjem za raka. Metaanaliza iz leta 2021, objavljena v European Journal of Epidemiology, ki je preučila 148 raziskovalnih člankov, je pokazala, da je uživanje predelanega in nepredelanega rdečega mesa povezano s povečanim tveganjem za nekatere vrste raka. Pri nepredelanem rdečem mesu (kot je zrezek) se je povečalo tveganje za raka dojke, kolorektalnega raka, raka debelega črevesa, pljučnega raka, raka endometrija in raka danke.
Pomembno je tudi omeniti, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) rdeče meso označila za rakotvorno snov. Po mnenju WHO, ko nekaj uvrščamo v to skupino, to pomeni, da obstajajo 'omejeni dokazi iz epidemioloških študij'. Nadalje pojasnjujejo, da je bila opažena 'pozitivna povezava', vendar da drugi dejavniki niso bili izključeni, kar pomeni, da ne morejo zagotoviti, da je večje tveganje za nastanek raka povzročilo uživanje rdečega mesa.
Vizita e-novice
Vir: eatthis
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV