Vizita.si
Grah
Prehrana

Grah ni tako nedolžen – vsakodnevno uživanje ima lahko neprijetne posledice

N.R.A.
23. 09. 2025 03.51
0

Zeleni grah, cenjena zelenjava, bogata z vlakninami, vitamini in antioksidanti, predstavlja pomemben del uravnotežene prehrane. Vendar pa se je treba zavedati, da lahko prekomerno dnevno uživanje povzroči neželene učinke, kot so napihnjenost, zmanjšana absorpcija mineralov ter obremenitev ledvic.

Glede na podatke Harvard School of Public Health, zeleni grah vsebuje spojine, ki so znane kot antinutrienti, med katerimi najdemo lektine in fitinsko kislino, piše index.hr. V večjih količinah lahko ti antinutrienti zmanjšajo absorpcijo hranil in povzročijo prebavne motnje. Zaradi navedenega je ključnega pomena, da grah uživamo zmerno in ga ustrezno pripravimo pred zaužitjem.

To podcenjeno živilo je polno vlakinin in vitaminov
Preberi še
To podcenjeno živilo je polno vlakinin in vitaminov

Napihnjenost in prebavne motnje

Veliko zelenega graha lahko povzroči napihnjenost. To je zato, ker grah vsebuje veliko vlaknin in nekaterih ogljikovih hidratov, ki jih telo težje prebavi. Če pojeste preveč graha naenkrat, se lahko počutite napihnjeni in imate pline. Da bi se temu izognili, grah jejte postopoma in ne preveč naenkrat. Tako se bo vaš želodec lažje privadil.

Grah
GrahFOTO: AdobeStock

Zmanjšana absorpcija železa, kalcija in cinka

Zeleni grah vsebuje fito spojine, ki lahko nekoliko omejijo absorpcijo nekaterih pomembnih mineralov iz prehrane, kot so železo, kalcij in cink. Te snovi se v prebavnem traktu lahko vežejo na minerale in tako zmanjšajo njihovo razpoložljivost za absorpcijo. K sreči toplotna obdelava znatno zmanjša količino teh fito spojin. Nadaljnje zmanjšanje njihovega vpliva je mogoče doseči z namakanjem in temeljitim kuhanjem graha. Vendar pa bi lahko vsakodnevno uživanje večjih količin graha v dolgoročnem obdobju potenciralo vpliv na vaš prehranski status.

Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje
Preberi še
Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje

Obremenitev ledvic pri občutljivih posameznikih

Grah predstavlja bogat vir rastlinskih beljakovin. Vendar pa je treba poudariti, da lahko zvišan vnos beljakovin v prehrani predstavlja določen izziv za delovanje ledvic, še posebej pri posameznikih, ki se že soočajo z obolenjem ledvic. Povečana potreba po presnovi beljakovin namreč narekuje dodatno obremenitev ledvic, kar lahko v določenih primerih pripomore k zapletom. Poleg tega je treba opozoriti, da lahko pretirano uživanje graha, kot tudi drugih živil z visoko vsebnostjo beljakovin, potencialno zviša raven sečne kisline v organizmu, kar se v specifičnih okoliščinah lahko kaže kot bolečine v sklepih.

Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni
Preberi še
Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni

Zmernost je ključnega pomena

Zeleni grah je zdrava zelenjava in zmerno uživanje je odlično za zdravje. Jejte ga v različnih oblikah in poskrbite za pravo pripravo (namakanje in kuhanje), da bo vaša prehrana raznolika in zdrava. Nikar pa ne pretiravajte, kot to velja tudi za druge stvari.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251