Nemalokrat v družbi slišimo mit, da so testenine najhujši in najslabši vir ogljikovih hidratov. Študije, objavljene v reviji Frontiers in Nutrition, kažejo nasprotno – testenine so lahko del zdrave prehrane. Če testenine jeste v ustreznih količinah, je pravzaprav manj verjetno, da boste zaužili preveč sladkorja in maščob.
Testenine so narejene iz nekvašenega testa, ki ga pripravijo iz moke iz trde pšenice, pomešane z vodo ali jajci. Skuhamo jih lahko sveže ali posušene, in to v najrazličnejših oblikah. Obstaja več kot 350 različnih vrst testenin – špageti, linguine, fettuccine, rigatoni, ravioli, peresniki, orecchiette in mnoge druge. Toda trda pšenica ni edino živilo za izdelavo testenin. Z novimi prehranskimi tehnologijami so zdaj poleg pšeničnih na voljo tudi testenine iz rjavega riža, iz čičerike in iz najrazličnejših drugih snovi.
Po mnenju ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) skodelica običajnih testenin vsebuje približno 375 kalorij, 12,5 grama beljakovin in 70 gramov ogljikovih hidratov. Enaka količina testenin iz rjavega riža vsebuje podobne številke: 375 kalorij, sedem gramov beljakovin, 76 gramov ogljikovih hidratov in tri grame vlaknin. Enaka količina čičerikinih testenin ima le 333 kalorij, a 25 gramov beljakovin in 14 gramov vlaknin, zaradi česar je najprivlačnejša od vseh treh. Seveda je treba pri izbiri testenin upoštevati še druge dejavnike, med katerimi je eden najpomembnejših okus.
Katera je najbolj zdrava vrsta testenin?
Veliko strokovnjakov poudarja, da nam ne bi bilo treba uživati hrane, ki nam ni všeč, samo zato, ker velja za zdravo. Katera koli vrsta testenin je lahko del zdrave prehrane. Skrivnost zdravega uživanja testenin ni v njihovi vrsti, ampak v tem, kako jih pripravite in koliko jih pojeste. Najprej je ključno razumeti primerno porcijo in velikost porcij testenin.
Zdravi razlogi za uživanje testenin
Testenine pogosto po krivici prikazujejo kot nezdravo živilo. A v resnici se ponašajo s številnimi zdravstvenimi koristmi, zaradi katerih so prava hrana za vas, če jih uživate v pravih količinah. Testenine so povezane z bistveno boljšo kakovostjo prehrane na splošno, pa tudi z večjim vnosom tako imenovanih 'pomanjkljivih hranil', vključno s folati, magnezijem in prehranskimi vlakninami. Hranila, ki jih navadno zaužijemo premalo in skrbijo za zdravje, so znana kot pomanjkljiva hranila.
Raziskave v Frontiers in Nutrition kažejo tudi to, da imajo ljudje, ki jedo testenine, manjši dnevni vnos nasičenih maščob in dodanega sladkorja kot tisti, ki ne jedo testenin. Toda treba je poudariti: za testenine je značilno pomanjkanje hranil. Pomanjkanje hranil pa ponuja dodatne koristi. Folat je vitamin B, ki pomaga pretvoriti ogljikove hidrate v energijo in ohranja konstantno raven inzulina. Pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže.
Magnezij uravnava delovanje mišic v telesu – vključno s srčno mišico. Prav tako pomaga uravnavati vaš cikel spanja in vam lahko pomaga, da zaspite. Redno spanje pomaga pri uravnavanju metabolizma in pri vzdrževanju telesne teže. Kar zadeva vlaknine, vsi vemo, da njihovo uživanje pomaga, da ostanete dlje časa siti, kar vodi do uživanja ustrezne količine in števila obrokov. Zaključek: testenine so lahko del zdrave prehrane.
Vizita e-novice
Vir: thehealthy
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV