Vizita.si
Hrana

Prehrana

Organska hrana: Kaj je res in kaj ni?

V.H.
24. 09. 2022 05.00
0

Hiter življenjski ritem vpliva tudi na naše navade, hkrati pa se vse bolj zavedamo, kakšnega pomena je pestra in uravnotežena prehrana, ki nas lahko ohranja pri močeh, zdrave in vitalne. Mogoče zato niti ni presenetljivo, da se vedno več govori o organski hrani.

Hrana
Hrana FOTO: Adobe Stock

Po vsej verjetnosti ste že slišali za pojme organsko, ekološko in biološko, ki so v zadnjem času vse bolj priljubljeni in jih povezujemo z zdravim načinom življenja. S temi besedami označujemo pridelke in proizvode, ki so jih pridelali po ekoloških principih.

Kaj je organska hrana?

Organsko hrano za razliko od konvencionalne hrane pridelujemo brez uporabe umetnih in sintetičnih sredstev, kot so umetna gnojila in pesticidi. Prav tako pa ne sme vsebovati genetsko spremenjenih organizmov, hormonov in različnih regulatorjev rasti, ampak mora biti pridelana na tradicionalen način. Poudarek je tako na skrbi za okolje kot tudi na ohranjanju čim višje hranljive vrednosti pridelkov.

Ali gre za nov trend?  

Nekoč je bil tak način pridelave nekaj povsem normalnega, saj v uporabi še ni bilo toliko umetnih sredstev in kemikalij, kot jih poznamo danes. Z njimi so omogočili večjo proizvodnjo in spodbudili hiter razvoj prehranske industrije, a se je spet pojavil nov trend: nazaj k naravi. Organska hrana je zdaj bolj priljubljena, cenjena in dražja kot kadar koli prej, saj se tudi vse več ljudi odloča za zdrav način prehranjevanja.  

Je res bolj zdrava?

Organska hrana velja za bolj zdravo, ker z njo naj ne bi zaužili vseh kemikalij, ki jih danes dodajajo v našo prehrano iz najrazličnejših razlogov, pa naj si bo to za spodbujanje rasti in ohranjanje svežine ali zaradi zaščite pred škodljivci ali boleznimi, lepše barve, močnejše arome ... S tem, ko zaužijemo kontaminirane pridelke ali proizvode, pa tudi sami v telo lahko vnesemo raznorazne strupe.  

Hrana
Hrana FOTO: Adobe Stock

Kakšne so njene prednosti?

Praviloma vsebuje več hranljivih snovi, vitaminov in mineralov, saj naj bi se se prav zaradi naravnega načina pridelave v večji meri tudi ohranili. Poleg tega imajo živila polnejši oziroma bolj pristen okus in ne vsebujejo številnih toksinov, ki bi lahko škodili našemu telesu. Pod ekološko hrano uvrščamo visoko kakovostna živila, ki naj bi bila našemu zdravju bolj prijazna.  

Katera živila so organska?

To so lahko najrazličnejša živila, od mleka, jajc, mesa, testenin in sadja do zelenjave, a morajo vsi nositi ekološki certifikat, ki zagotavlja, da gre resnično za hrano, ki je bila pridelana po točno določenih pravilih in standardih v skladu z ekološko pridelavo. To običajno pomeni, da gre za izdelek, ki mu od začetka do konca oziroma potrošnika ni bilo dodano nobeno umetno ali kemično sredstvo.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650