Socialna omrežja so preplavljena s fotografijami popolnih jedi, od bananinega domačega kruha do hitre hrane, ki jo mnogi obožujejo. Zaradi družbenih omrežij so spet postali priljubljeni tudi različni šejki in proteinski napitki, ki jih obožujejo fit zvezdnice, med najbolj priljubljenimi živili pa je opaziti tudi en čas pozabljeno ovseno kašo. Kaj je tako dobrega pri tem živilu? Je zgolj jed za socialna omrežja mladih influencerk ali je res zdravo?
Bogata je s hranili
Polovica skodelice suhega ovsa vsebuje 5 gramov rastlinskih beljakovin, dodatno pa tudi 4 grame vlaknin, kar naj bi predstavljalo približno 14 odstotkov dnevnega vnosa. Ogljikovi hidrati v zrnu ovsa so povezani s širokim spektrom vitaminov in mineralov, vključno z železom, magnezijem, cinkom, selenom, vitamini skupine B in manjšimi količinami kalcija in kalija. Precej impresiven izbor za tako preprosto živilo, ki je cenovno ugodno, enostavno za pripravo in vsestransko uporabno.
Ovsena kaša vsebuje antioksidante
Raziskava iz leta 2018, objavljena v Food Research International, kaže, da ima oves v sebi spojine, imenovane polifenoli, ki imajo antioksidativne in protivnetne lastnosti. Polifenoli naj bi zmanjševali oksidativni stres v telesu – pomagajo omiliti aktivnost škodljivih molekul, imenovanih prosti radikali.
Je odličen vir vlaknin
V raziskavi iz leta 2018, ki je bila objavljena v poljski reviji Annals of of the National Institute of Hygiene, naj bi beta-glukan, ki ga najdemo v ovsu, deloval kot antioksidant. Beta-glukan naj bi uspešno deloval tudi proti nekaterimi nevrodegenerativnimi boleznimi, kot sta Alzheimerjeva bolezen in rak. V poročilu iz leta 2019, objavljenem v Canadian Journal of Diabetes, raziskovalci opozarjajo na uporabo ovsene kaše kot kratkotrajne prehranske intervencije, povezane s pomembnim znižanjem koncentracije sladkorja v krvi in izboljšano občutljivostjo na inzulin pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2.
Ta korist je vsaj deloma posledica beta-glukana, kar kaže, da bi lahko ovsena kaša pomagala zmanjšati in nadzirati krvni sladkor. Beta-glukan navsezadnje deluje tudi kot probiotik, snov, ki spodbuja rast koristnih mikrobov v črevesju, hkrati pa upočasni ali prepreči širjenje škodljivih bakterij.
Ovsena kaša naj bi uravnavala zdravo težo
Ovsena kaša naj bi zaradi vseh zgoraj zapisanih lastnosti spodbujala občutek polnosti, zaradi česar naj bi po uživanju le-te bili hitreje nasiteni. Hkrati velja za zdrav obrok, kateremu lahko dodajamo vse vrste sadja in tudi druge dodatke, posledično pa pomaga uravnavati zdravo težo.
Vizita e-novice
Povzeto po TheHealthy
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV