Seveda ste se ob prebiranju naslova in uvoda vprašali tisto, kar se sprašuje vsak ... Res je, paradižnik je tehnično gledano sadež, saj je semenski in se razvije iz jajčnikov cvetoče rastline.
Botanično gledano pa je zelenjava, sestavljena iz drugih rastlinskih delov, kot so korenine, listi in stebla. Tudi, ko gre za prehrano, je paradižnik – skupaj s semenastimi kumarami in bučkami – razvrščen kot zelenjava. To je deloma posledica njegove nižje vsebnosti ogljikovih hidratov in sladkorja: srednji paradižnik namreč vsebuje le 22 kalorij in približno 5 gramov skupnih ogljikovih hidratov, od tega 3 grame sladkorjev in 1,5 grama vlaknin.
Toda ta nizkokalorični paket z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je poln hranilnih snovi in je povezan z različnimi koristmi za zdravje. Tukaj jih je sedem, skupaj z nekaj preprostimi načini, kako v svoje vsakdanje obroke in prigrizke vključiti več paradižnika.
Paradižnik je odličen vir vitaminov
En paradižnik lahko zagotovi približno 40 % dnevnega priporočenega minimuma vitamina C. Še več, paradižnik zagotavlja vitamin A, ki podpira imuniteto, vid in zdravje kože; vitamin K, ki je dober za vaše kosti; in kalij, ključno hranilo za delovanje srca, krčenje mišic ter vzdrževanje zdravega krvnega tlaka in ravnovesja tekočin.
Varuje zdravje srca
Paradižnik vsebuje antioksidant, imenovan likopen, ki je odgovoren za njihovo rdečo barvo. Raziskave kažejo, da je v smislu koristi za zdravje srca učinkoviteje jesti paradižnik in paradižnikove izdelke kot jemati dodatke likopena.
Druge študije so pokazale, da so višje ravni likopena v krvi povezane z nižjo smrtnostjo pri ljudeh z metaboličnim sindromom, skupino dejavnikov tveganja, ki povečujejo možnosti za razvoj bolezni srca, sladkorne bolezni in možganske kapi.
Izboljša lahko zdravje oči
Likopen je dober tudi za vaše oči. In to ni edino hranilo v paradižniku, ki ščiti pogled; vsebujejo tudi lutein in beta-karoten. Glede na raziskave ta hranila podpirajo vid in ščitijo pred očesnimi boleznimi, vključno s katarakto in degeneracijo rumene pege.
Izboljša lahko zdravje prebave
Tekočina in vlaknine v paradižniku so lahko koristne, če ste nagnjeni k zaprtju. Zavedajte pa se, da lahko pri nekaterih ljudeh kislost kuhanega paradižnika sproži ali poslabša refluks kisline in prebavne motnje!
Pomaga lahko pri obvladovanju sladkorne bolezni
Paradižnik je lahko zaščitna hrana za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2: V eni študiji so ljudje s sladkorno boleznijo, ki so jemali kuhane paradižnike 30 dni, doživeli zmanjšanje peroksidacije lipidov, verižne reakcije, v kateri snovi, imenovane prosti radikali, napadajo maščobo, kar vodi do poškodb. To je še posebej pomembno, saj sladkorna bolezen podvoji tveganje za možgansko kap in srčni napad.
Varuje zdravje kože
Študija iz leta 2011 je pokazala, da kombinacija paradižnikove paste in olivnega olja ščiti pred poškodbami sonca in spodbuja proizvodnjo pro-kolagena, molekule, ki daje koži strukturo ter jo ohranja čvrsto in mladostno. Znanstveniki verjamejo, da je pri tem likopen v paradižniku ključnega pomena. Najvišja koncentracija je, ko je paradižnik kuhan, olivno olje pa poveča njegovo absorpcijo iz prebavnega sistema v krvni obtok.
Nudil bi lahko zaščito pred rakom
Opazovalne študije so odkrile povezave med 'superzvezdno' spojino likopenom in manjšo verjetnostjo za pojavnost raka prostate, jajčnikov, pljuč in želodca.
Kako izkoristiti vse prednosti paradižnika?
Paradižnik lahko v svojo prehrano vključite v različnih oblikah – svežega, posušenega ali v obliki omake. To vam omogoča tudi uživanje paradižnika skozi vse leto!
Sveže paradižnike dodajte omletam in solatam ter jih postrezite narezane. Svežo zelenjavo ali zelenjavo, kuhano na pari, obložite s pestom iz posušenih paradižnikov ali pa ga pokapljajte po pečenih ribah.
Špagete ali fižol prelijte s paradižnikovo omako ali pa jih uporabite kot preliv za dušen zeleni fižol ali krompir. Dodajte paradižnikovo omako v umešana jajca ali solato ali pa jo nalijte na kuhane ribe, črni fižol ali rjavi riž. Uporabite paradižnikovo pasto v vegetarijanskem čiliju ali jo vmešajte v humus, skupaj s praženim česnom. Dober tek!
Okusne recepte najdete na OKUSNO.JE.
Vizita e-novice
Povzeto po health
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV