Raziskave razkrivajo zaskrbljujoč trend na področju zdravja oči v Združenem kraljestvu, saj se kar tretjina prebivalcev srečuje z očesnimi težavami. Še bolj presenetljivo je, da kar 42 % vprašanih ne pozna živil, ki so bistvena za podporo dobremu vidu. Ta statistika, ki jo je potrdila študija MacuShield, poudarja nujnost ozaveščanja javnosti o pomenu prehrane za ohranjanje optimalnega očesnega zdravja.

Staranje pogosto prinese s seboj poslabšanje vida, saj je kar 66 % Britancev poročalo o tem trendu, kar pa ne pomeni, da je to neizogiben del življenja. Optometristka Francesca Marchetti poudarja, da so oči ključnega pomena za udobno življenje in da moramo vsi posvetiti več pozornosti prehrani kot enemu izmed najpomembnejših dejavnikov za zaščito vida. Zato je razumevanje, kako lahko z vsakdanjimi izbirami vplivamo na našo očesno integriteto, izjemno pomembno.

Pomen ključnih hranil, kot sta lutein in zeaksantin, za centralni vid
Razumevanje vloge specifičnih hranil je ključnega pomena za optimalno očesno zdravje. Dr. Emma Derbyshire, strokovnjakinja za javno zdravje, izpostavlja lutein in zeaksantin kot bistvena makularna karotenoida, ki se v visokih koncentracijah nahajata v makuli, delu očesa, odgovornem za jasen centralni vid. Njun primarni fiziološki pomen leži v absorpciji modre svetlobe in zaščiti celic mrežnice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo prosti radikali, izhajajoči iz UV-sevanja in onesnaževanja. Človeško telo teh karotenoidov ne more sintetizirati endogeno, kar pomeni, da jih moramo nujno pridobiti s prehrano ali z uporabo specifičnih prehranskih dopolnil. Nezadostna raven luteina in zeaksantina v prehrani je povezana s povečanim tveganjem za razvoj starostne degeneracije makule, ki je vodilni vzrok slepote v razvitem svetu.

Pet ključnih živil za izboljšanje vida in zaščito vaših oči
Med pomembnimi živili za zdravje oči izstopajo mastne ribe, kot sta losos in skuša. Te vrste rib so izjemno bogate z dokozaheksaenojsko kislino (DHA), ki spada med omega-3 maščobne kisline in je ključna sestavina celičnih membran mrežnice, še posebej fotoreceptornih celic. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) priporoča tedenski vnos 250 mg DHA za odrasle, vendar statistični podatki kažejo zaskrbljujoče nizke ravni vnosa: najstniki (11–18 let) povprečno zaužijejo le 21 g mastnih rib tedensko, odrasli pa zgolj 56 g.

Takšne količine so znatno pod priporočenimi, kar vodi v prehranski primanjkljaj. Dr. Derbyshire opozarja: "Če vam mastne ribe niso všeč, premostite prehransko vrzel z dopolnilom, kot je MacuShield Original+ Omega 3, ki vsebuje mešanico vseh treh makularnih karotenoidov, vitamin B2 in dnevni odmerek 250 mg DHA." Priprava lososa ali skuše na žaru predstavlja odličen način za okusno in hranilno bogato vključitev v poletne obroke.

Rdeče meso, tradicionalno cenjeno zaradi visoke vsebnosti železa, je tudi pomemben vir cinka, elementa, ki igra nepogrešljivo vlogo v fiziologiji mrežnice. Cink je koencim za številne encime v mrežnici, vključno z encimi, ki sodelujejo pri metabolizmu retinoidov, ki so ključni za proces fototransdukcije. Njegova prisotnost je nujna za vzdrževanje normalne vizualne funkcije, saj prispeva k stabilnosti celičnih membran in zaščiti pred oksidativnimi poškodbami. Poleg tega sodeluje pri transportu vitamina A iz jeter do mrežnice, kar je bistveno za tvorbo rodopsina, pigmenta, ki omogoča nočni vid. Zato vključitev pečenega zrezka ali jagnječjih kotletov v prehrano ne nudi zgolj kulinaričnega užitka, temveč aktivno podpira ključne biokemične procese v očesu, ki so temelj za vzdrževanje zdravega vida. Raznovrstna in uravnotežena prehrana, ki vključuje te elemente, je zato ključna za preprečevanje pomanjkljivosti in s tem povezanih degenerativnih procesov.

Temnozelena listnata zelenjava, kot sta špinača in ohrovt, je ključnega pomena za prehransko strategijo za ohranjanje zdravja oči, saj vsebuje visoko raven makularnih karotenoidov, predvsem luteina in zeaksantina. Kot že poudarjeno, teh hranil človeški organizem ne more endogeno proizvajati, zato je njihov zadosten vnos s prehrano ali dopolnili nujen. Poleg karotenoidov je ta zelenjava tudi bogat vir vitaminov E in C, ki sta močna antioksidanta. Ta vitamina imata pomembno vlogo pri nevtralizaciji prostih radikalov in zmanjševanju oksidativnega stresa na celični ravni, še posebej v občutljivih tkivih očesa, ki so izpostavljena okoljskim dejavnikom, kot sta UV-sevanje in onesnaževala. Francesca Marchetti, optometristka, ponovno poudarja njihovo bistvo: "Lutein je nujno pridobiti s prehrano ali s specialističnimi dopolnili za zdravje oči, saj ga naše telo ne more proizvesti samo." Dodajanje špinače solatam ali kuhanega ohrovta pri poletnem pikniku ni le hranilno pametna, temveč tudi izjemno okusna izbira.

Agrumi, sladka koruza in sladki krompir so primerni viri hranil, ki blagodejno vplivajo na okulokardiovaskularni sistem. Zeaksantin, ki je ključen makularni karotenoid za selektivno akumulacijo v fovealnem delu makule, se obilno nahaja v oranžnem in rumenem sadju ter zelenjavi. Njegova funkcija vključuje zaščito pred fototoksičnostjo in izboljšanje optične gostote makularnega pigmenta. Poleg zeaksantina je v agrumih prisoten tudi vitamin C, močan vodotopen antioksidant. Ta vitamin pomembno prispeva k redukciji oksidativnega stresa, ki ga povzroča UV-sevanje in onesnaževala iz okolja, s tem pa ščiti celice očesne leče in mrežnice.

Dr. Derbyshire poudarja pomen teh hranil: "Zeaksantin, še en makularni karotenoid, se nahaja v oranžnem in rumenem sadju in zelenjavi, kot sta sladka koruza in sladki krompir. Vitamin C, prisoten v pomarančah in jagodičevju, pomaga zaščititi celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročata sončna svetloba in onesnaženje." Razmislite o pripravljanju osvežilnih poletnih solat s pomarančami ali peki na žaru sladke koruze in rezin sladkega krompirja kot zdrave in okusne priloge k žaru, kar bo obogatilo prehrano z bistvenimi hranili za zaščito vida.

Jajca so prav tako pomembno živilo, ki se pogosto znajde na jedilniku za podporo zdravju vida. Njihova ključna prednost leži v visoki vsebnosti vitamina B2, znanega tudi kot riboflavin. Dr. Emma Derbyshire pojasnjuje, da je vitamin B2 bistvenega pomena za ohranjanje prosojnosti in jasnosti očesne leče, kar je neposredno povezano z normalnim vidom. Optimalna funkcija leče omogoča pravilno fokusiranje svetlobe na mrežnico, kar je temeljnega pomena za oster in razločen vid. Nezadostne ravni riboflavina so bile povezane s povečanim tveganjem za razvoj katarakte (očesne mrene), saj leča izgubi svojo prosojnost.

Poleg vitamina B2 so jajca bogata tudi z drugimi hranili, vključno z luteinom in zeaksantinom, ki so kot antioksidanti ključni za zaščito makule. Zato vključitev jajc, bodisi kot trdo kuhanih jajc v solatah ali kot dela osvežilnih prilog k poletnemu pikniku, predstavlja preprost in učinkovit način za obogatitev prehrane z elementi, ki podpirajo zdravje oči. Pripravite jajca v poljubni obliki in poskrbite za zdrav in oster vid.

Kljub poudarku na prehranskih ukrepih in dostopnosti zgoraj navedenih hranilno bogatih živil empirične raziskave kažejo, da znaten del populacije še vedno ne dosega priporočenega vnosa s samo prehrano. To dejstvo poudarja pomen sistematičnega pristopa k prehranski optimizaciji in ozaveščanju javnosti. Dr. Emma Derbyshire dosledno opozarja na kritično pomembnost premišljenega izbiranja živil za ohranjanje zdravja oči: "Vsi se moramo potruditi, da prednost damo prehrani, ki podpira zdravje oči. Obstaja toliko živil, v katerih lahko uživamo, za tiste, ki pa težko pridobijo teh ustreznih hranil v svoji prehrani, pa obstaja tudi možnost dopolnil, kot so tista iz serije MacuShield, ki vsebujejo hranila za podporo vašim očem."

Zato je integracija tako raznovrstne prehrane kot morebitnih specialističnih dopolnil strateškega pomena za preprečevanje pomanjkljivosti in optimizacijo vida, saj se bo le na tak način dolgoročno ohranila vidna funkcija. Predstavljajte si torej oboje, dobro prehrano in dodatek k prehrani, kot ključna dejavnika za dobro delovanje oči v starosti.
Vir: Express
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV