Vizita.si
Plesniva hrana

Prehrana

Kaj se zgodi, če pojeste plesen?

N.R.A.
15. 10. 2024 04.44
2

Da povemo že na začetku: plesnivo hrano je najboljše, v vsakem primeru in vedno, zavreči. Ne, ne pomaga, če živilo samo obrežete in pojeste preostali del.

V javnosti smo priča burnim razpravam o tem, ali plesnivo hrano lahko uživamo ali ne. 

Odgovor – najboljše je, da takšno hrano zavržemo! Če ste ponesreči užili takšno hrano, ne skrbite. Največkrat ni razloga za paniko, vsekakor pa lahko pride do določenih simptomov. 

Plesniva hrana
Plesniva hrana FOTO: Profimedia

Spori plesni so povsod okoli nas. V zgradbo lahko vstopijo po zraku in se pritrdijo na hrano in površine ter so naravno prisotni v tleh in naravnih habitatih, kjer gojijo pridelke, pravi dr. Georgia Jones, izredna profesorica znanosti o hrani na Univerzi Nebraska-Lincoln

Vijolična živila imajo veliko antociana, ki prinaša številne koristi za zdravje
Preberi še
Vijolična živila imajo veliko antociana, ki prinaša številne koristi za zdravje

To je del narave, zato lahko pričakujete, da se bo sčasoma tudi in predvsem na hrani pojavila plesen. Kljub temu lahko plesen preprečimo s pravilnim pranjem in shranjevanjem hrane. Dr. Rudolph Bedford, gastroenterolog v zdravstvenem centru Providence Saint John v Santa Monici, pravi, da uživanje plesnive hrane ne škodi kaj preveč, je pa potrebno upoštevati nekaj stvari. 

Kaj se zgodi, če pojemo plesen?

"Ne boste umrli zaradi uživanja plesni," pravi dr. Bedford. Dokler je vaš imunski sistem v dobri formi, jo lahko prebavite kot vsako drugo hrano.

Čeprav so plesni (tudi mikroskopske glive), ki se priplazijo na rastlinske in živalske proizvode, potem ko jih tja prepeljejo po zraku, vodi ali žuželke, lahko nevarne, po podatkih USDA običajno niso.

Konec koncev naj bi bile plesni na določenih živilih – vključno s sušeno podeželsko šunko in siri. V mnogih od teh primerov je plesen popolnoma varna za uživanje.

Plesniva hrana
Plesniva hranaFOTO: Profimedia

V nekaterih primerih pa imajo ljudje alergijske reakcije na določene plesni, kar lahko prispeva k težavam z dihanjem, pravi dr. Bedford. Vendar ne skrbite, običajno so znaki začasni in jih vaš zdravnik zlahka pozdravi.

Navsezadnje pa ne bodite preveč prestrašeni: v svoji 30-letni praksi dr. Bedford pravi, da še nikoli ni videl nikogar umreti ali zahtevati intenzivnejšega zdravljenja zaradi plesni (čeprav to ne pomeni, da je nemogoče).

Dobra novica je, da se plesen ne more 'razrasti' v želodcu, ker je preveč 'kisla'. "Številne človeške bolezni povzročajo glivične okužbe – na koži in dihalih. Vendar te niso resnično povezane z uživanjem plesnivih živil, ne glede na to, ali je bila plesen namenoma uporabljena za fermentacijo živila ali ne," pravi Jones.

Plesniva hrana
Plesniva hranaFOTO: Profimedia

Lahko odstranimo plesen z živila in pojemo ostali del? 

Čeprav vidite samo njihove mehke razbarvane vrhove, imajo vse plesni 'korenine', ki napadajo živila. Ker te korenine omogočajo, da se toksini (če obstajajo) razširijo po notranjosti vaše hrane, je vaša najboljša poteza, da zavržete plesnivo hrano v celoti, ne glede na to, kje vidite plesniv madež, pravi dr. Bedford.

Če povzamemo: plesnivo hrano je najboljše zavreči. 

Vir: womanshealth

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650